10 sfaturi pentru reducerea consumului de energie

Mereu în căutare de soluții pentru a economisi bani, am strâns pentru voi câteva sfaturi utile și ușor de urmat. Facturi mai mici înseamnă mai mulți bani în contul de economii – sau pentru distracție. O factură mai mică la energie înseamnă, de asemenea, mai puțină energie consumată, ceea ce poate însemna mai puține emisii nocive. Există mai multe lucruri, ușor de făcut și eficiente, pe care le puteți aplica, cu o investiție mică sau deloc, pentru a economisi energie. Am adunat, mai jos, 10 idei: 

1. Schimbați becurile cu unele economice

Una dintre cele mai mici modificări și cele mai puțin costisitoare care se pot face în casă este să înlocuiți becurile. Becurile economice (CFL– compact fluorescente) vă ajută să economisiți bani și își amortizează costurile în șase luni. Acestea folosesc cu 75 la sută mai puțină energie și durează aproximativ de 10 de ori mai mult decât un bec incandescent.

2. Instalați un termostat programabil

Termostatele programabile funcționează prin reglarea automată a temperaturii din locuință. Un termostat programabil vă poate economisi pana la 15 la sută din costurile de încălzire, respectiv de răcire. Și dacă nu vă permiteți unul programabil, e bun și un termostat simplu, măcar nu lasă centrala să meargă întruna.

3. Izolați acoperișul sau pereții

Un plafon izolat se simte la facturile de caldură. Dacă aveți deja izolație pusă pe acoperiș, verificați dacă acesta este instalată corect.

4. Utilizați ventilatoare pentru răcire

În timpul verii, utilizați ventilatoare staționare, de tavan pentru a răci casa, reducând nevoia de a porni aerul condiționat.

5. Montati draperii groase

Draperiile groase, grele, pe lângă faptul că vă asigură întuneric total atunci când aveți nevoie de el, dacă sunt trase noaptea, acționează ca o barieră pentru a preveni pierderea de căldură din casă.

6. Apelați la o firmă pentru un certificat sau audit energetic

Certificatul energetic vă oferă o multitudine de sfaturi pe care ar trebui să le aplicați pentru o economie substanțială de gaz. Pentru mai multe informații despre ce este și ce „face” un audit energetic vizitați certificat-energetic.info.

7. Montați senzori de mișcare la sursele de iluminat

Nu există nici un motiv pentru a lăsa luminile aprinse în încăperile în care nu stă nimeni. Becurile cu detector de mișcare sunt, de asemenea, un factor de descurajare împotriva vizitatorilor nedoriți.

8. Stingeți becul când ieșiți din cameră

Acest obicei se învață din copilărie; eu sunt atât de obișnuită să sting becurile prin casă, încât de multe ori mă găsesc în întuneric, pentru că îmi fac calculul: din baie până în camera aia sunt atâția pași, nu mai e nevoie să aprind lumina pe hol. Noroc că am led-uri la fiecare întrerupător din casă și am învățat să mă orientez în funcție de acele mici beculețe.

9. Nu lăsați calculatorul în stand-by

Aici, eu intru la categoria „să nu faci ce face popa”. Avem un calculator care merge non-stop… 😥

10. Izolați țevile care pleacă de la boiler/centrală și care ies din casă

Verificati ca găurile prin care ies sau intră anumite fire sau țevi din afară să fie izolate corespunzător.

Dacă aveți și alte sfaturi, sunt binevenite.

1 thought on “10 sfaturi pentru reducerea consumului de energie”

  1. 1. Pune pe listă și electrocasnicele economice. Frigiderul e cel care merge non-stop de obicei, deci ar trebui să fie un model eficient energetic.
    2. Da și nu. Am termostat programabil și funcționează după niște reguli numai de el știute. L-am pus în modul manual, în care tot ce face e să țină temperatura la valoarea prestabilită și e mult mai bine. Un termostat simplu e suficient.
    5. E bine cu draperii groase, dar dacă e posibil, e recomandabilă montarea unor rulouri exterioare sau a unor obloane. Cheltuiala e mai mare, dar se zice că și eficiența e pe măsură. Ajută și vara, când soarele nu mai intra direct pe fereastră. După un an o să pot spune dacă am dat banii degeaba pe rulouri sau nu.
    7. Corect, dar în încăperile anexe, gen debara, cămară, WC de serviciu sau în locuri gen casa scării, uși de intrare sau locuri care se doresc a fi luminate în caz de prezență.
    9. Dacă ai laptop, e suficient să-i definești ca la închiderea capacului să intre în hibernare. Scos din priză, apoi reconectat la deschiderea capacului pentru ca bateria să se încarce.

    +11. Dacă locuiești la casă, poți instala panouri solare pentru a economisi costurile cu producerea apei calde. E ceva ce nu am putut încă realiza, dar urmează. Există și panouri care încălzesc agentul termic, astfel încât centrala termică nu mai încălzește de la rece, ci de la „călduț”. Economia nu e așa evidentă, investiția e mare, dar există programul de la guvern, care subvenționează montarea acestor panouri.
    +12. Reglează termopanele. E simplu și există tot felul de tutoriale pe net pentru asta, dar dacă nu reușești, mai bine apelezi la o firmă specializată. Eu am realizat că aveam pierderi foarte mari prin termopanele dereglate. Ele se închideau, dar nu etanșau corect. E posibil ca unele să necesite schimbarea garniturilor de etanșare. Pentru asta am chemat o firmă specializată. N-a fost ieftin, pentru că au fost multe geamuri, dar factura mea de gaz a scăzut de la 700 de lei la 550 de lei.
    +13. Instalează un cap de duș economic. Nici ăsta nu e ieftin, dar scade consumul de apă cu până la 25%, deci și consumul de gaz sau de electricitate.
    +14. Scoate din priză aparatele nefolosite. Încărcătoarele de telefon, DVD/Blu-Ray playerele, combinele audio, TV-urile, calculatoarele, deși se laudă cu un consum redus de energie, acesta e mai mare decât cel declarat de producător. Dacă ai 2 TV-uri, un calculator, un laptop, un DVD player, un sistem audio și mai lași și încărcatorul/încarcătoarele de mobil în priză, o să ai surpriza că tot plătești mult factura de electricitate, toate chestiile de mai sus adunate putând să consume, nefolosite, vreo 10 Wh, deci vreo 7 kWh pe lună. Un prelungitor cu întrerupător, mai ales un întrerupător iluminat când e sub tensiune îți permite să „tai gazul” dintr-o lovitură tuturor consumatorilor conectați prin intermediul lui. Sau o priză programabilă, care o să consume și ea, dar mai puțin decât consumatorii pe care-i „taie” automat. Se setează se se oprească după ce pleci la serviciu, și să pornească atunci când te întorci, sau după cum te taie capul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.