Uitaţi-vă la poza alăturată. Zice: „Iau Aspirină pentru durerile de cap cauzate de Zyrtec-ul pe care îl iau pentru rinita alergică pe care am făcut-o de la Relenza pe care o iau pentru sensibilitatea la stomac cauzată de Ritalin-ul pe care îl iau pentru problemele de concentrare cauzate de Scopederm-ul pe care îl iau pentru răul de mişcare pe care mi l-a cauzat Lomotil-ul pe care îl iau pentru diareea cauzată de Xenical-ul luat pentru creşterea excesivă în greutate pe care mi-a cauzat-o Paxil, pe care îl iau pentru anxietatea pe care mi-o dă nivelul ridicat al colesterolului, pentru că exerciţiile fizice, o dietă sănătoasă şi controalele medicale regulate reprezintă o bătaie de cap prea mare pentru mine”. [traducere aproximativă, nu ştiu toate medicamentele şi nici toate bolile „americăneşti”]
Mai mult ca sigur, tipul din imagine este american şi problemele cu care se confruntă el sunt încă destul de departe de cele cu care ne confruntăm noi [în parte şi pentru că nu prea mergem la controale medicale, deci nu suntem atât de informaţi cu privire la afecţiunile de care suferim, dar asta nu înseamnă că nu le avem].
În America [şi în alte ţări civilizate], mai toate medicamentele puternice sunt eliberate numai pe bază de reţetă prescrisă de medic. Din ce-am văzut eu prin filme, reţetele alea sunt eliberate electronic şi în momentul în care ţi-ai ridicat pastilele din magazin sau farmacie, vânzătorul îţi scanează reţeta sau cutia de medicamente, iar informaţiile astea sunt centralizate într-un sistem informatic.
La noi, dacă „faci frumos” poţi să obţii fără probleme chiar şi cele mai tari antibiotice. Asta de câţiva ani, de când, teoretic, antibioticele nu se mai găsesc „la liber” în farmacii. Anul trecut urmam un tratament cu Amoxicilină şi eram la Bucureşti când am terminat blisterul – uitasem să-mi pun şi celelalte medicamente în bagaj; i-am spus farmacistei că nu le iau de capul meu, m-a înţeles şi mi-a vândut o cutie de Amoxicilină. În cazul meu, era vorba despre un tratament prescris de medic, dar ştiţi câţi români cumpără antibiotice fără probleme, fără ca acestea să le fi fost recomandate de medic, şi le înghit de parcă ar fi bomboane? Vă spun eu: sunt foarte mulţi.
Un studiu efectuat în martie 2012 arată că mai mult de jumătate dintre părinţii chestionaţi au administrat medicamente copiilor fără a merge în prealabil la un consult medical şi fără a conştientiza pe deplin riscurile la care îi supun pe cei mici. [sursa]
Şi dacă i-ar fi întrebat cineva, pun pariu că ar fi spus că nu au bani de controale medicale sau de medicamentele alea scumpe pe care le prescriu doctorii şi după ce ar fi spus asta şi-ar fi aprins o ţigară, că pentru alea sunt bani întotdeauna.
o mica problema la americani este ca, desi nu ai acces la antibiotice direct, de multe ori medicii le prescriu mai ceva ca pe bomboane. Acu’ e drept ca sunt si cazuri in care stii clar pentru ce le iei si tot trebuie sa mergi la medic, iar consultul COSTA, doar sa primesti ce stiai ca oricum trebuie sa inghiti. Avantajul romanilor ca vin din tara cu antibioticele in bagaj.
O alta problema este ca nici ‘the pill’ nu o primesti la liber. Asa ca, daca esti turist si vii aici pentru ceva timp, te trezesti fain frumos ca trebuie sa faci un consult la ei (care iar costa de capiezi) doar pentru a primit pastilele pe care oricum le iei de ani buni. Asa ca, pentru damele care stau aici mai mult, luati-va pastilele de acasa, ca aici sunt si 60 de dolari pe luna si nici nu le iei la liber, deci puneti si costul unui consult in plus :)
@dojo: Ouch! Fie farmacia cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea!
Ei Denisa nu-i chiar asa. Trebuie sa stai o perioada si sa „simti” sistemul asigurarilor din care toata lumea fura care cum si cat poate: medicul , farmacistul, fizioterapeutul, podiatristul , dentisul , maseurul….tot ce inseamna recuperare si medicatie. E un sistem pus la punct de ani de zile de asigurari care in Romania va prinde probabil peste vreo 100 de ani cand vor pleca vreo doua generatii de nepotisme de la ministere. Scuza-ma dar asta e adevarul!
Nu-i bun nici sistemul asta pentru ca pentru o singura suferinta trebuie sa inghiti vreo 4 pilule pentru ca pilula care o iei pentru durerea pe care o ai da o reactie adversa sau inca 3 si mai trebe sa mai iei inca ceva. Sa-ti dau cateva exemple: am fost gravida si am suferit o cezariana pentru ca copilul nu se intorcea, pierdusem apa si….la taiat. Dupa aceea mi-au dat Tylenol4 pentru dureri si ca antiinflamator dar mi-a mai dat niste pilule care doar dupa ce am intrebat mi-au spus ca sunt pentru iesit afara. Eu care n-am avut niciodata probleme de constipatie bineanteles ca nu le-am luat dar dupa 5 zile ma rugam sa nu-mi plesneasca operatia….ca nu le luasem si pe celelalte, Tylenol 4 dand constipatie gen super-forte-oaie. Am intrerupt Tylenolul4 si am scapat de constipatie. Am preferat durerea constipatiei.
Am avut regim privilegiat pentru ca aveam asigurarea cea mai buna de la servici, restul stau cate doua mamici in salon. Totul din asigurarea de la servici….deci depinde cat si unde cotizezi sau cat iti ofera jobul ca beneficiu. La mine era un beneficiu venit de la job care acopera inclusiv operatii peste granita. Restul …ca oriunde
Sotul meu face delivery pentru o farmacie ca al doilea job si farmacistul are pacienti care iau cate 30 de pastile pe zi (da treizeci ai vazut bine). Sotul meu are paienti la care merge in fiecare zi pentru ca iau medicamente care dau acea uitare a unor chestii pe care trebuie sa le faci in viitor apropiat. Cand sotul a intrebat de ce atatea si cum e posibil, farmacistul i-a spus ” Tu nu te pricepi…asta e arta”. Tu-ti dai seama cate pastile pot lua niste pacienti in varsta carora le-au ramas niste asigurari mari si de pe urma carora se infrupta cat pot farmacistul si medicul. Si pe urma pe pacientii aia asa cu 30 de pastile la bord si cu furtunele in nas de oxigen ii vezi sofand. E ca la nebuni. Stii ce a facut farmacistul cand o pacienta nu a mai luat medicametele pentru ca ea descoperise un tratament naturist cu care se simtea foarte bine? A vorbit cu medicul si cu fiul (care avea asigurarea), l-au speriat pe cel din urma cu tot felul de minciuni si au internat-o pe batrana la azil unde primeste constant medicamente de la asistenta platita biensure tot din asigurarea fiului. Intre timp batrana devenita zombie a trebuit sa vanda casa ca nu mai avea cine sta in ea iar banii s-au dus la fiu care a acoperit la asigurari ceea ce au spus medicul si farmacistul ca a depasit valoarea asigurarii pentru medicatie si azil. Azilele la fel sunt de mai multe feluri: unele in care stai in regim de bloc (poti iesi afara neansotit sau insotit daca iti da mana sa platesti persoana insotitoare ca de copiii poti sa uiti cateodata, poti sa-ti faci cumparaturile sau sa primesti vizitatori) sau poti sta la un azil unde sa zici merci daca iti pun un scutec si atat ca e destul de cald inauntru. Apropo de asta am un prieten bun din Romania care s-a angajat ca si spalator de geamuri(numai pe afara) la cladirile inalte si intr-o zi a primit o oferta grasa de la un azil care avea 3-4 etaje nu are importanta. Oferta era mare si nu putea sa o refuze. A inceput si el sa spele cum e normal de sus in jos. A apucat sa se uite pe geam inauntru cand spala….nu putea sa nu vada batrani numai in scutec, sau legati de pat sau mergand ca zombie de colo-colo. A terminat etajul de spalat dupa care s-a dus la conducere si le-a spus ca pleaca si nu doreste plata. Secretara i-a spus ca e al doilea care pleaca in sptamana aia ca cel dinaintea lui a plecat numai dupa 2 geamuri spalate. I-a oferit mai mult…asta i-a zis sa-si bage undeva banii ca lui nu-i mai trebuie. Asa ca vezi tu sistemul e acelasi pe undeva dar e altfel structurat. Omul ala din imagine trage un sistem de alarma la medicamentele care se „creeaza” ca doar e arta cum prea bine spunea farmacistul din povestirea mea ca sa dea niste efecte secundare pentru a lua si alte medicamente care sa diminueze efectul secundar al primelor, la sistemul de asigurari din tarile „dezvoltate”
@mihaela: Wow, ai scris un comentariu mai lung decât articolul meu!
Deci nu-i bine nicicum. La noi nu sunt medicamente pentru toate bolile – numai în ultimele luni am auzit o mulţime de poveşti de groază, cu bolnavi de cancer care nu au medicamente etc., – dar spre exemplu diabeticii sunt trataţi gratuit, adică toate medicamentele, care sunt scumpe, le sunt oferite gratuit. La voi sunt prea multe, e o piaţă prea mare, medicu’ tre’ să trăiască şi din comisioane/şpăgi, farmacistul dacă nu vinde închide biznisul, iar pacientul ia zece pastile pentru o afecţiune pe care nu o tratează naturist pentru că naturist „is bad” – şi prea ieftin.
Am înţeles bine?
Auch! Mie nu mi se pare ca antibioticele se dau ca si bomboanele, chiar deloc! Am o prietena care se plangea ca doctorul nu vrea sa-i prescrie antibiotice copilului ei, si vrea sa încearce prima data tratamente mai ușoare. Vorbim aici de dureri in gât etc., nu de cine știe ce infectii puternice! Si da, mama este din Europa de Est! Need I say more?:))
Ramona: atâta timp cât birth-control pills se dau doar pe reteta, conform legii, nimeni nu ți le va da fără. Dar, exista așa de multe clinici, unde poți face consultul fără sa te coste a dime, si mai poți si primi pills cel puțin la un discount mare, dacă nu pe gratis. Mă refer la cele generice. Parca ți-am mai zis de Planned Parenthod , dar cu siguranță exista si alți provideri in zona ta:) O data pe an aici se face un Pap Smear, si un control la OB-GYN, care eu cred ca sunt bine-venite!
Acuma fără suparare, da’ dacă io mă duc in Ro la medic, fără sa am asigurare, nu tre sa plătesc?
Mihaela: pai voi nu aveți Universal Healthcare in Canada? Mai aveți si asigurări private? Pai de ce? Ce procent din salarii se plătește pentru asigurarea medicală? Chiar is curioasa:)
Denisa: cu antibioticele cam așa sta treaba( experiența mea) – de obicei ai Farmacia la care mergi regular, si acolo ești in sistem. Eu am optat pentru un Rite Aid, ca e la cateva minute de unde locuiesc. Așa ca mergi cu reteta, si ei îți dau un tub cu medicamentul prescris, care are o eticheta cu un cod, numele tau, al medicamentelor, al doctorului, valabilitatea medicamentului, doza Recomandata, numărul pastilelor, dacă mai ai refills de făcut sau nu, chiar si cum arata medicamentele(ovals white de ex.), adresa farmaciei. Semnezi ca ai primit medicamentul, si ești good to Go! Da, totul apare intr-o baza de date!
@Diana: Da Diana ai dreptate in privinta copiilor…dar si aici e o „arta” . Sensibilizeaza sistemul imunitar al copiilor si dau Advil si Tylenol pana dau in temperatura 40 si daca ajungi la urgente iti dau medicatie care e slaba si nu-si face efectul decat dupa 3 zile. Daca dupa 3 zile e la fel iti dau alt antibiotic la copil si o tii asa pana cand ori ai sansa ca sa ai copilul strong ori te trimit ei la un specialist in antibiotice cica. Vaccinarea incepe prea devreme dupa parerea multor parinti dar n-ai ce face si o faci pentru ca altfel copilul nu e primit in invatamant sau dai semnatura ca copilul tau nu a fost vaccinat si in caz de epidemie in scoala iti asumi responsabilitatea ca din cauza copilulului tau nevaccinat poate fi. Nu poti asa ceva pentru ca daca te da careva in judecata intri in faliment personal cat trebuie sa platesti. Asa ca vaccinezi copilul: vaccin 5 in 1, 3 in 1…mama ma-si ca singura cale pe care am ales-o in privinta vaccinurilor a fost sa le intarzii vaccinarea cu 2-3 luni la fiecare dintre ele spunand ca e racit, ca a facut febra de la dinti si nu e timpul propice pentru vaccin. America si Canada au cel mai mare procent de autisti si probleme de alergie, aceste fiind probleme care daca te duci pe google ai sa vezi ca provin de la vaccinarea haotica si fara sens. Eu nu zic sa nu se faca dar nu faci 3 sau 5 vaccinuri o data, intr-o singura injectie.
La procentul din salarii pe care il platim este diferentiat de la job la job. sunt mai multe feluri de planuri. Eu platesc putin dar am asigurare buna pentru ca asa am negociat cu jobul cand m-am angajat. Da am asigurare privata si am facut-o mai mult pentru familie, pentru ca sotul e cu dantura in palma de cand se stie si numai o extractie dentara costa in jur de $500-$600. I-am si zis sotului ca la banii astia mai bine mergem in Cuba la plaja, il bag pe rom o zi si il dau eu cu capul de un stalp pana ii scot maseaua.
@Diana: Pai in 2010, am venit si io ca omul sa stau 6 luni aici. Asta dupa ce prin Europa am luat ze pills de la farmacie (culmea exact ‘modelul’ pe care il iau in mod normal, fara discutii, fara reteta.
Normal ca am venit cu capul in traista si m-am dus la CVS sa iau pills. Si aflu cu mare bucurie ca nu se poate fara consult. Care fusese facut oricum in Ro cu cateva saptamani inainte, dar in Ro nu am nevoie de reteta, ma duc direct la farmacie.
Si trebuia sa incep un nou blister in 4-5 zile, deci nici sansa de a le avea trimise din Ro nu mergea chiar OK, ca lua mai mult timp.
Asa ca m-am dus la o tipa oncolog (o trateaza pe mama prietenului nostru). Am stat la povesti despre tara si mi-a scris ce am vrut eu pe reteta. Si distractiv a fost la farmacie, ca nu aveau ce luam eu (si ce era in reteta), asa ca au sunat-o si a zis femeia „dati-i ce vrea”.
Cand am auzit si cat costa, sa pic in dos. in Ro pastilele mele era echivalentul a 3 dolari, aici am dat 60.
Imediat dupa am vorbit cu tata-miu pe skype si mi-a trimis el din Ro pastile pentru restul de luni. Nu se putea nici problema sa raman, ca ne-ar fi costat si mai mult (neavand asigurare aici).
Ideea este ca, daca vine careva la americani, sa-si aduca pastile. Si COLDREX, ca tylenol sau ce au astia de raceala „over the counter” este o prastie. :D
Denisa: nu exista șpagă la doctor aici! Asistentele nu iau nici măcar o ciocolata, pentru ca își pot pierde jobul. Incidente izolate exista, cu siguranță. Dar eu nu cred ca se poate generaliza! Acum câteva saptamâni am luat niște antibiotice pentru un root canal, si pe lângă dentistul mi-a prescris si niște Motrin, in caz ca mă doare măseaua. Nu a fost cazul, așa ca nu m-am atins de cutie. Dar cu 10 medicamente in același timp, eu sincer nu am auzit. Sistemul nu este perfect, dar cu siguranță este mult mai bun decât cel de la ” guvern” :))
@Diana: Nu la asistente, nu la doctori, nu de la pacienţi, ci pe post de „incentives” de la producătorii de medicamente. Nu cred că doctorii nu primesc câte o vacanţă de lux de la companiile pharma. Nu cred mai ales pentru că am văzut „Sicko”. :P
Denisa: Sicko sucks. Tu chiar crezi ca cei din Cuba au healthcare mai bun ca americanii? E ca si cum ai spune ca pe vremea comunistilor a fost mai bine decât acum. Se generalizeaza si exagereaza la marea arta in documentarul făcut de leftistul ipocrit Moore. Doctorii de aici câștiga destul încât sa nu primească vacante ca si mita, indiferent cine este „providerul”. Gândește-te ca milioanele de ilegali primesc îngrijire medicală gratuită, ca doar nu crezi ca plătesc vreun Cent pentru asta! Asta si procesele au dus la creșterea premiumului, ca asta e marea durere. Eu am asigurare medicală, dentara si vision privată, si nu am de ce sa mă plâng. Mi-am făcut acum vreo 2 luni ochelari, si am plătit cu totul vreo $100. Asta pentru ca am vrut rame de $300, si nu erau acoperite decât pana la $200. Dar restul a fost acoperit de insurance, pentru care plătesc $9/ luna. Contacts pe un an au fost acoperite in întregime. Dacă vrei îți mai dau prețuri si amănunte despre medical si dental, ca sa vezi ca nu e dracul chiar așa negru! :))
Toate medicamentele au efecte secundare dupa o perioada.. si cum medicamentele sunt o afacere pentru toti producatorii… poate asta este si unul din scopuri… sa nu ne facem bine 100% :)