Tradiție și culoare, la picioarele tale: covorul oltenesc

Sunt fascinată de motivele tradiționale. Sunt o profană: nu prea am habar din ce zone provine un anumit model/motiv, știu doar că roșul și negrul sunt predominante. În rest, îmi place să le admir fără să îmi bat capul, deși mi-ar plăcea să știu… la ce mă uit. 

Ei bine, de când am fost într-un infotrip la Horezu, știu că specific acelei zone (sudului țării) este cocoșul de Hurez. Acum, am descoperit site-ul covoruloltenesc.ro și am aflat că simbolurile existente pe materialele tradiționale oltenești vorbesc în general despre viața românilor din vremuri vechi, natură, hore, divinitate. Se întâlnesc simboluri ca: cerbul, calul și călărețul, cocoșul, cucul. Unele dintre cele mai importante ornamentații ce se regăsesc în Oltenia sunt cele ce prezintă decoruri vegetale și zoomorfe.

covorul-oltenesc-3

Motivele pe care le găsim în arta oltenească sunt fundamental legate de spiritualitate, iar coloritul preponderent este albastru ultramarin, verdele pastelat, roșul (vișiniu).

Ei bine, dacă și vouă vă plac motivele tradiționale românești, vă recomand să urmăriți pe Facebook pagina Covorul oltenesc. Pe site găsiți covoare la prețuri, zic eu, rezonabile, având în vedere faptul că sunt lucrate manual, la război, așa cum puteți vedea în filmulețul de mai jos. Pe mine mă fascinează procesul de creare a covoarelor, îmi amintește de războiul la care țesea o mătușă de-a mea de la țară, nu foarte departe de Oltenia.

covorul-oltenesc-1

Covoarele din Oltenia se deosebesc de celelalte covoare tradiționale românești prin coloritul bogat și elementele distinctive ce ilustreaza viața olteanului. Materia primă este lâna sau bumbacul.

3 thoughts on “Tradiție și culoare, la picioarele tale: covorul oltenesc”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.