Am fost la Festivalul Mușețelului, organizat de Fares

Pentru că e vară și suntem cu gândul la vacanță, încerc să scriu aici doar despre lucruri bune (nu știu cât o să mă țină), pentru că și eu vreau să citesc numai despre călătorii și aventuri și evenimente frumoase.

La începutul lunii iunie, orăștienii mei de la Fares au organizat un eveniment super drăguț, prima ediție a Festivalului Mușețelului. A fost ca un amestec între o serbare câmpenească și un târg al meșteșugarilor și îmi doresc ca anul viitor să fie și mai mare și mai frumos, pentru că noi ne-am simțit tare bine! 

Am scris pe blog despre eveniment, am distribuit postarea într-o veselie pe Facebook și mai mulți oameni au venit la Orăștie pentru că au văzut la mine pe Facebook informația, lucru care nu poate decât să mă bucure. O prietenă din Hunedoara și-a luat copiii și încă o prietenă, s-au urcat în mașină și au venit mers la Orăștie, Chinezu a venit cu familia, că era prin zonă, iar Marius, un prieten din Timișoara, a făcut un popas în drum spre… cine mai știe unde mergea, că tot timpul merge undeva sau vine de undeva!

    

Cei prezenți la festival au avut ocazia să îi vadă și să îi asculte live pe Paula Seling, Dinu Olăraşu, Ovidiu Homorodean, pe cei doi câștigători ai Eurovision 2017 – Alex Florea și Ilinca Băcilă, dar și pe localnicii din corul de copii Vlăstarele Orăştiei, Căluşarii din satul Vaidei și Călușarii din satul Romos. Mi s-a părut un gest tare frumos din partea celor de la Fares, acela de a aduce pe scena festivalului vedete locale.

Programul a început la ora 11, cu un moment serios, în care primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, a tăiat panglica și a dat startul festivalului, mulțumindu-le celor de la Fares pentru ideea organizării unei sărbători a mușețelului și arătându-se, în același timp, mândru de faptul că Fares, un brand născut și crescut în Orăștie, este atât de bine văzut la nivel național.

Întregul discurs al primarului, dar și cel al Emei Dobre, manager de comunicare la Fares, pot fi urmărite în video-ul de mai jos.

Cu siguranță video-ul ăsta are mai multe șanse de a vă introduce în atmosfera Festivalului Mușețelului decât ar face-o toate cuvintele posibile. Așa că vă recomand să îl urmăriți, dacă v-am făcut curioși. Eu m-am simțit grozav, mi-a plăcut foarte mult că au existat o mulțime de activități:

După discursurile oficiale, au cântat și au dansat Vlăstarele Orăștiei, călușarii, iar oamenii prezenți pe strada Cetății din Orăștie au putut să participe la diverse activități: într-o parte era amenajată un fel de cabină foto cu baloți de fân și buchete de mușețel, unde puteai să îți faci o poză pe care o primeai printată, mai încolo puteai să-ți încerci talentul de cusător luând parte la un curs de cusut ad-hoc sau să îți umpli singur un săculeț din material textil (pus la dispoziție de fetele de la Molcush) cu flori de mușețel sau de lavandă uscate. Ceva mai încolo, cineva împletea cosițe și îți punea mușețel în păr, la un alt stand erau specialiștii Fares care au răspuns la întrebări despre produsele fabricate la Orăștie. Un stand era dedicat ceaiurilor Fars: dacă ghiceai din ce e făcut ceaiul degustat, primeai o cutie cu ceaiul respectiv de la Fares. La alte standuri găseai produse fabricate manual: bijuterii, diverse obiecte, zacuscă, dulcețuri și multe altele, dar de departe cel mai frecventat stand a fost cel care găzduia roata norocului, un fel de fidget spinner mai mare (hehe) care îți putea aduce un pachet de produse Fares, ceaiuri, pixuri, căni etc. Mi-am încercat norocul de două ori și de două ori am concluzionat că am noroc în dragoste.

În același areal, dar un pic după colț, câteva standuri cu carne prăjită, cartofi, plăcinte, clătite, sucuri și beri. Fumul nu ajungea la scenă sau în zona din fața ei, iar muzica venea doar de la scenă, nu invers.

Când soarele era sus pe cer, s-a auzit Lele de la Orăștie și alte melodii cântate de Ovidiu Homorodean, apoi a fost organizat un concurs de miss, o frumoasă primind titlul de Miss Mușețel, iar seara, orăștienii au avut parte de recitaluri susținute de cei doi câștigători ai Eurovisionului de anul acesta și de Paula Seling și Dinu Olărașu.

De ce festivalul muşeţelului și nu al oricărei alte plante? Pentru că anul trecut, Fares a făcut pe Facebook o numărătoare a cănilor de ceai pe care le-au băut românii și cel mai des apărea ceaiul de mușețel, semn că îl iubim și apreciem cel mai mult. Și eu asociez mirosul de mușețel cu copilăria. Culegerea mușețelului, care se face în această perioadă, este o adevărată sărbătoare la Fares. Este planta simbol a sănătăţii din inima Daciei. Lângă Orăștie, într-o zonă nepoluată, Fares cultivă 50 de hectare de mușețel iar imaginile care apar pe cutiile de ceaiuri de mușețel sunt chiar fotografii ale câmpurilor cultivate aici. Și noi, bloggerii invitați de Fares la festival, am avut privilegiul de a ne fotografia în lanul de mușețel. 

Mie mi-a plăcut mult. Un pic am obosit din cauză că nu mi-am luat pălăriuță și m-a bătut soarele în cap, nemaiputând lua parte la concertul Paulei Seling, plus că mi-am luat loțiunea cu protecție solară în geantă dar nu am și aplicat-o, deci m-am bronzat ca un tractorist, cu mânecuță, dar per total, a fost un eveniment foarte fain, pe care sper să îl prind și la ediția a doua!

2 thoughts on “Am fost la Festivalul Mușețelului, organizat de Fares”

  1. Orastia e din pacate un oras mort. Ca si multe alte orase hunedorene, odata cu moartea industriei ceausiste a inceput moartea orasului. Am fost weekendul trecut pe acolo: aproape nimeni pe strazi, centrul deplorabil (blocuri ceausiste, care n-au mai vazut zugraveala de la Revolutie, un club de… manele, multe magazine de chestii second hand sau inchise, cladiri de pe care cade tencuiala dar au termopane puse neglijent si care nu cadreaza cu arhitectura) si tigani la cersit.
    Pacat, era un oras frumos mai demult.

    1. Mie nu mi se pare deloc mort. Și tot industria îl ține în picioare, să știi – sunt mai multe fabrici, inclusiv Philips are una acolo, deci probabil tinerii nu prea au ce face și rămân în Timișoara sau Cluj sau Sibiu, pe unde se duc la facultate. Dar aia nu înseamnă că toți rămân pe unde au plecat, eu am foști colegi de generală care sunt medici și farmaciști în Orăștie, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.