Are dreptate tata: nu mai poţi urmări un jurnal de ştiri fără să auzi clişeul „şi asta pentru că”. Cei care scriu ştirile nu sunt capabili să relateze o informaţie fără să includă şi rahatul ăsta de exprimare.
- Nu-ştiu-care sat este izolat de lume şi asta pentru că ploile din ultimele zile au făcut ca râul nu-ştiu-care să iasă din matcă.
- Profesorii vor să intre în grevă şi asta pentru că nu sunt de acord cu ordonanţa de urgenţă a guvernului care prevede eliminarea a 15.000 de posturi din învăţământ.
- La Cluj Napoca, cei mai conştiincioşi cetăţeni s-au înfiinţat în faţa ghişeelor încă de la primele ore ale dimineţii, asta pentru că…
Urmăriţi un jurnal de ştiri pe Antena 3 sau Realitatea şi veţi vedea că bieţii ştirişti încă îşi mai revin după beţiile „tradiţionale” de sfârşit de an. Trist.
„Trebuie sa scoatem din buzunar”, „Gratarele sfaraie”, „Cozi interminabile”, „Nici mai mult, nici mai putin”, mai dau?
Mai dă, că eu am dat şi văd că degeaba: aici şi aici.
mi-am adus aminte de tratatele pe care le citeam in facultate. din 3 in 3 fraze era cate una care incepea cu „pe cale de consecinta”.
Si asta pentru ca un cliseu te scuteste de efortul de a gandi.
@Change:Nu cumva ai urmat studiile la „Spiru Haret”?
Limbajul jurnalistic nu e dintre cele mai creative…iar daca un ziarist nu identifica cauza dezastrului, e jaleeeeee. Din liceu m-am obisnuit sa am o lista cu sinonime pentru cuvintele cele mai frecvent folosite, pentru comentarii, eseuri si articole. Se pare ca la Jurnalistica nu s-au gandit la asa ceva inca:)
si asta pentru ca e o forma comoda care-ti permite sa respiri la mijlocul frazei fara sa deranjeze auditiv :D
Mai sunt si „acea” „acel” care ma scot din sarite !
„acel depozit” , ” acel catel”