Şosetele, ca simbol al faptelor bune

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la deschiderea primei Case Ronald, un loc în care părinţii copiilor bolnavi pot locui împreună pe perioada internărilor de lungă durată.  Şi la noi în ţară există două Case Ronald: în Bucuresti şi Timişoara. Părinţii nu plătesc nimic şi sunt astfel alături de copiii lor, fiind dovedit efectul de bine pe care îl are această apropiere părinte-copil. 

Şosetele alb-roşii ale lui Ronald McDonald sunt simbolul acestui eveniment aniversar. Am primit şi eu o pereche. Din păcate, ieri nu am avut timp să vă scriu pe blog despre asta, aşa că e cam târziu să vă îndemn să purtaţi astăzi şosetele. Totuşi, de şosete vom avea nevoie toată iarna, aşa cum şi familiile care beneficiază de ajutorul Caselor Ronald din toată lumea au nevoie de fonduri.

Ronald a pus deoparte trei perechi de şosete alb-roşii pentru voi, cititorii mei, aşa că dacă vi le doriţi, nu trebuie decât să-mi spuneţi, într-un comentariu, ceva de bine. Nu glumesc, lăsaţi-mi un gând bun, povestiţi-mi despre o faptă bună pe care aţi făcut-o sau la care aţi fost martori, ce vreţi voi, atâta timp cât e de bine. Voi alege cei trei câştigători prin tragere la sorţi cu random.org, iar premiile vă vor fi trimise de către organizatori, nu de mine, deci le primiţi sigur şi repede. [Eu sunt mai neserioasă la capitolul ăsta…]

Fundaţia Ronald McDonald a fost înfiinţată în România în 1998, iar primele proiecte pe care le-a susţinut au fost o serie de intervenţii chirurgicale dificile pentru copii cu malformaţii faciale. În fiecare an de atunci, Fundaţia s-a implicat în nenumărate proiecte dedicate protecţiei copiilor aflaţi în spitale, educaţiei celor defavorizaţi sau reconstrucţiei de locuinţe, atunci când acestea au fost afectate de calamităţi naturale.

Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald înseamnă peste 16 milioane de lei investiţi în proiecte educaţionale şi de sănătate şi 11.000 de părinţi care au avut grijă de copiii lor fiind cazaţi la una din Casele Ronald.

Orice donaţie primită în cutiile speciale din restaurantele McDonald’s înseamnă o mână de ajutor pentru copii şi familiile lor. Fondurile strânse prin intermediul cutiilor de donaţii de la casele de marcat permit Fundaţiei Ronald McDonald să acopere cheltuielile totale legate de Casele Ronald şi de cazarea părinţilor aflaţi în dificultate.

Cred că Ronald McDonald, chiar dacă este un personaj fictiv, e cam modest. Ştiam de cutiile de donaţii de la casele de marcat, mai mereu las mărunţiş acolo, dar nu ştiam până acum unde se duc toţi acei bani. Iată, Ronald vrea să ştim că banii se duc la Casele Ronald, unde sunt cazaţi părinţii copiilor bolnavi. Jos pălăria!

Înainte să-mi lăsaţi un comentariu [dacă vă doriţi o pereche de şosete de la Ronald], daţi-mi voie să vă prezint principalele proiecte ale Fundaţiei Ronald McDonald în România:

  • 1999: La un an de la înfiinţare, Fundaţia a susţinut proiectul „Operation Smile”, când o echipă internaţională de chirurgi a operat gratuit peste 150 de copii cu malformaţii faciale.
  • 2001: Alături de Direcţiile Poliţiei Rutiere din toată ţara, Fundaţia a dezvoltat un proiect educativ complex cu scopul de a reduce accidentele care îi au drept victime pe copii
  • 2003: Inaugurarea primei case Ronald McDonald din România, în Bucureşti, care oferă „o casă departe de casă” familiilor din provincie ai căror copii se află sub tratament la Spitalul Grigore Alexandrescu.
  • 2005: Fundaţia a donat peste 80.000 de dolari organizaţiei UNICEF România pentru ajutorarea copiilor afectaţi de Tsunami-ul din Asia de Sud-Est. Atunci când calamităţile au distrus căminele din România, Fundaţia a lansat un program de strângere de fonduri prin care a ajutat la construirea şi mobilarea unei case pentru o familie numeroasă afectată de inundaţii din judeţul Vrancea.
  • 2008: Inaugurarea Casei Ronald McDonald din Timişoara, care vine în sprijinul familiilor care au copiii internaţi la Spitalul Louis Ţurcanu.
  • 2011: Înfiinţarea unei secţii de oncologie-hematologie pediatrică la Spitalul Clinic Judeţean din Târgu Mureş. Inaugurarea unui lift în Spitalul de copii Louis Ţurcanu din Timişoara, care să faciliteze accesul la etajele superioare. Dotarea Spitalului pentru Copii Grigore Alexandrescu cu echipamente medicale performante.
  • 2012-2013: În urma campaniei „Mi-e poftă să fac bine”, s-a achiziţionat un computer tomograf performant pentru Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, care va ajuta la diagnosticarea corectă a peste 3.000 de copii anual.

8 thoughts on “Şosetele, ca simbol al faptelor bune”

  1. Eu tocmai m-am intors de la doctor undeva cineva nu primise o veste buna (din fericire nu din aceea ca e bolnav de nu stiu ce, doar ca nu se puteau face in clinica respectiva analizele ptr care avea trimitere si tb sa mearga in alta parte). Dar acel cineva era un cuplu de batrani la aprox 80ani, din care ea mergea foarte incet, 2 pasi in 10 secunde si folosea o carja. Nu au vrut sa ia banii mei oferiti ptr taxi( desi li se daduse o adresa de la alta clinica in apropiere, si nu aveau asa mult de mers) dar am insistat eu pana cand i-au acceptat. Am citit in ochii lor apoi o multumire greu de descris in cuvinte.

  2. Eram la metrou si ma duceam catre autogara, trebuia sa ma duc urgent acasa. Pe scari(interminabil de multe) o batranica se chinuia sa ridice un carut din acela de mers la piata. M-am oferit sa ma ajut, dar m-a refuzat reticenta. Am insistat, deoarece carutul parea foarte greu si ea era batrana tare si slabuta. A acceptat pana la urma si privirea ei plina de recunostinta mi-a facut ziua mai buna.

  3. Degeaba cei de la McD fac campanii de responsabilitate socială si ajuta copii, daca mâncarea lor e complet nesănătoasă si cand se trage linia, fac mult mai mult rău decat bine.

  4. Diana Zaharia, Roxana, Miha şi Raluca, pentru că aţi fost patru, pun la bătaie şi perechea mea, pe care nu am apucat să o port, deci e „sigilată”. Vă rog să-mi daţi câte un mail la denisalala at gmail dot com cu adresele şi numerele de telefon, ca să le dau şi eu mai departe.
    Mulţumesc că nu uitaţi să faceţi fapte bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.