Articolul ăsta îl scriu [şi] pentru doamna Maia, o fostă colegă de liceu de-a tatălui meu. Ea m-a întrebat unde am făcut pozele alea minunate pe care le-am postat pe Facebook – erau făcute la Ştrandul Apollo din Băile Felix, judeţul Bihor.
Dragă doamnă Maia, să ştiţi că există alternative la Marea Neagră! Eu nu am nimic cu miile de turişti care aleg să se înghesuie pe plajele de la malul românesc al Mării Negre, este alegerea lor, sunt banii şi nervii lor, doar că eu nu voi mai merge prea curând la mare. Nu în România, cel puţin. Preţurile sunt mult prea mari pentru serviciile pe care le primeşti în schimb, poţi ajunge să stai mai bine de TREI ORE ca să-ţi primeşti mâncarea şi rişti să nu fie ce ai comandat şi câte şi mai câte. Marea nu-i pentru mine, e clar. M-am lecuit încă din 2009, când am dat ultima dată pe-acolo.
O alternativă ar fi Ocna Sibiului, deşi nu ştiu să vă spun care sunt opţiunile de cazare, pentru că nu am stat decât în camping, cu cortul, acum vreo trei ani. Am mai fost vara trecută şi erau deja prea mulţi turişti pentru gustul meu, plus că taxa de acces a crescut văzând cu ochii, de la trei lei la vreo 12 sau 13 lei, fără ca acest lucru să se reflecte neapărat în interior. Adică s-a renovat ceva, dar nu neapărat „prin părţile esenţiale”. Ca să nu mă mai lungesc, cel mai mult m-a deranjat că s-a umplut de turişti care mai de care mai coloraţi, transformându-se dintr-o staţiune romantică într-una super-comercială. Deci Ocna Sibiului este o alternativă la Marea Neagră, eşti ca la mare, doar că faci mai puţini kilometri dacă stai altundeva decât în jurul Constanţei sau al capitalei. Amplasarea în centrul ţării o face foarte accesibilă, ai apă sărată, nămol, vată pe băţ, „mititei”, bere la halbă, gogoşi, îngheţată, porumb fiert şi în general toate mâncărurile astea nesănătoase pe care le găseşti şi pe litoral.
În schimb, la Băile Felix găseşti altceva: apă fierbinte – nu caldă, caldă e cea cu care fac eu duş vara, la Felix apa are multe grade Celsius şi nimic nu se compară cu o baie fierbinte făcută în aer liber când afară ninge!
Între Băile Felix şi Băile 1 Mai sunt aproximativ doi kilometri, deci indiferent de locul în care eşti cazat, poţi ajunge cu uşurinţă la Ştrandul Apollo din Felix. Plus că am văzut că din 1 Mai este şi autobuz care duce turiştii dintr-o parte în alta. Din ce mi-am dat eu seama, aceste staţiuni sunt frecventate îndeosebi de persoanele vârstnice, dar şi de tineri familişti care nu pot sau nu vor să meargă la mare ori prin alte staţiuni [chiar aşa, poate mă ajută cititorii cu informaţii despre alte staţiuni româneşti care merită vizitate. Ştiu că înainte vreme erau multe, dar după ce am văzut la TV că multe dintre ele sunt în paragină, parcă nu m-aş duce pe nicăieri fără nişte informaţii sigure de la oameni care au mai fost]. Deci Băile 1 Mai este staţiunea ideală pentru părinţi, cu cât mai înaintaţi în vârstă, cu atât vor aprecia mai mult căldura apei care „îţi înmoaie oasele”, după cum zice şi al meu tată.
Cazarea şi mâncarea în Felix şi 1 Mai
O variantă foarte bună pentru cazare am expus într-un articol anterior: Hotelul Aqua din Băile 1 Mai are trei stele şi condiţii foarte bune de cazare. Şi dacă vă uitaţi pe site-ul lor vedeţi că există şi pachete turistice la preţuri OK, de exemplu:
- 6 zile / 5 nopţi, loc în cameră dublă: 138 de euro, cazare cu mic dejun. Asta înseamnă 276 de euro pentru două persoane, cinci nopţi la trei stele. Not bad!
- 7 zile / 6 nopţi, loc în cameră dublă: 180 de euro, cazare cu demipensiune – 360 de euro pentru un cuplu sau 199 de euro/persoană, deci 398 de euro pentru două persoane, şase nopţi de cazare cu pensiune completă.
Sigur că pentru cei cu buget restrâns există şi alternative mai ieftine. Atât Băile Felix, cât şi Băile 1 Mai sunt ticsite cu pensiuni şi hoteluri. În afară de baie şi păpică nu ai nici o grijă. Dacă mâncarea de la hotel ţi se pare scumpă, poţi merge la unul dintre multele restaurante din staţiuni. Casa Românească este primul care îmi vine în minte, pentru că e foarte mare, este mereu plin şi mâncarea e bună şi la preţuri rezonabile. Anul ăsta nu am fost pe acolo, deci nu mai ştiu ce preţuri sunt, dar la orice restaurant din zonă, două persoane pot mânca pe săturate cu aproximativ 30-40 de lei. În preţul ăsta rotunjit am inclus şi băuturile.
Ce vă pot spune precis este că pentru două porţii sănătoase de ceafă la grătar cu cartofi prăjiţi [nu mă judecaţi, îmi era foame rău şi ştiam că tata asta va comanda… nu m-am putut abţine!] plus o salată uriaşă de varză cu roşii din care am mâncat amândoi pe săturate şi a mai şi rămas, plus două beri şi un suc am plătit 25 de lei. Cu banii ăştia chiar nu ştiu unde mai poţi să mănânci atât de bine! Drept e că restaurantul nu era unul foarte select, dar fluxul permanent de clienţi mi-a dat încredere că mâncarea este proaspătă – când ai sute de turişti flămânzi în fiecare zi, carnea nu apucă să ţi se strice în frigider.
Baia la ştrandul Apollo
Un filmuleţ edificator găsiţi aici. Cea mai faină distracţie este iarna, când toate ştrandurile sunt închise, oamenii fac sarmale sau se ascund de zăpadă pe sub păturile groase, iar cei care ştiu despre existenţa Ştrandului Apollo din Băile Felix sunt acolo, bucurându-se de o baie la minus ţşpe grade. Apa, v-am spus, este fierbinte, poa’ să ningă, poa’ să plouă, în bazin eşti ca un boier şi nu-ţi mai vine să pleci de acolo!
Intrarea la ştrand costă 25 de lei de persoană. Nu există reducere pentru pensionari, pentru că mai toţi clienţii ştrandului sunt pensionari! Glumesc, am văzut mulţi tineri la Apollo, chiar şi vara, când e cald şi afară, e cald şi în apă şi parcă-i prea mult. De curând, ştrandul a fost „unit” cu unul din vecinătate, astfel încât nu mai trebuie să plăteşti de două ori ca să mergi în două locuri diferite. Apa din ştrandul „vecin” este mai rece, deci numai bună vara, ceea ce face ca Apollo să fie aproape pustiu vara. Eu am numărat cam 30 de persoane, în timp ce „dincolo” au fost inclusiv reporterii de televiziune ca să facă o ştire cu turiştii care „au invadat” ştrandul.
Ca în orice loc civilizat, există duşuri, cabine de schimb, garderobă, toalete curate, terase – închise, din motive evidente, pe timp de iarnă, un restaurant, magazin alimentar şi cu produse specifice [costume de baie, şlapi, ochelari de soare, loţiune pentru protecţie solară, tricouri etc.]. Preţurile sunt mai mult decât rezonabile, astfel încât nu simţi nevoia să ieşi din ştrand ca să-ţi cumperi de mâncare din staţiune şi nici să vii cu mâncare sau băutură de acasă nu e necesar. Ai tot ce-ţi trebuie la preţuri [uneori] incredibil de mici.
Prin alte părţi nu am fost, aşa că nu ştiu ce să vă recomand. Dar pentru ce am scris mai sus bag mâna în foc, pentru că am fost la Apollo de foarte multe ori şi mereu mă întorc cu plăcere. Cu o foarte mică excepţie: ultima dată, adică săptămâna trecută, la „Radio Vacanţa Băile Felix” am auzit o manea. Am vrut să ies din apă şi să plec, atât de tare m-am enervat. Muzică pentru toate gusturile înseamnă MUZICĂ, nu şi ţigănisme. Asta m-a deranjat şi sper din tot sufletul să nu se mai repete, pentru că ar fi păcat să se manelizeze un loc atât de frumos.
Cazarea mi se pare scumpa (aproape atat am platit in Croatia, si nu compari zona aia cu Baile Felix). Probabil ca se gasesc si variante mai ieftine, asa cum spui. Mancarea este la un pret incredibil de mic, nu stiu sa fie prea multe locuri in care sa mananci atat de ieftin. Bine ca ai gasit un loc in care sa te simti OK, asta conteaza pana acum.
:) Mie imi place la mare, daca am norocul sa evit imbulzeala. Dar la fel de bine ma pot simti si la Felix, pentru cei care nu au fost chiar merita incercat.
Destinație de vacanță pentru toate anotimpurile. Cred că ăsta e principalul avantaj la Baie Felix.
Si eu am fost iarna.Este imposibil să nu apreciezi senzația de frig afară amestecat cu căldură de sub apă,da, trebuie sa stai mai mult sub apă căci îti îngheță parul pe cap (;.
În rest ce sa zic. Am fost și vara.Nu am încercat dar dacă îmi amintesc bine e ceva pădure lângă stațiune și se pot alterna plimbările cu plaja și baia la bazinul cu apă rece.
E ok, dar mă repet e frumos iarna pentru cine poate pleca în concediu o săptămână e super. .
NU stiu ce aveti toti cu litoralul romanesc, dar am fost acum o luna la Mamaia si am avut un serviciu nemaipomenit. Un hotel boutique mic in Mamaia, serviciu perfect, mncare nemaipomenita, curatenie si lux. Nu e chiar pe plaja, e la 5 minute distanta.
Pretul… a fost £400 full board pentru noi doi pentru 6 zile. Cat e de scumo sau ieftin pentru veniturile romanesti nu stiu, dar noua ni s-a parut foarte placut si avem intentia sa mai venim. Chestie de gust, dar cum romanilor din tara le pute tot ce este facut in Romania, ne mai miram ca turismul romanesc s-a dus dracului.
Iar ai fost pe la noi si n-ai dat un semn. Nu te uit :))
Ma chinui de multa vreme sa ajung la Baile Felix, desi am cam multi km pana acolo. Poate voi reusi vara aceasta…cine stie?
Desi am locuit in Timisoara timp de 5 ani si am avut destul de multe invitatii de la diferite grupuri, nu am reusit sa ajung la Baile Felix! Acum ca locuiesc in Bucuresti mi se mare atat de departe incat vara asta merg in Croatia :)) stiu…un adevarat paradox!
De la Oradea mai mergi 45 km pana la Debrecen si acolo este un strand cu apa termala cred ca se cheama Aquatico sau ceva cu aqua….; dupa ce mergi acolo nu mai vrei sa mergi la felix.