Poate să spună cine ce o vrea, dar dacă nu era Carmen Hărău, astăzi nu s-ar fi inaugurat H Medical Clinic şi municipiul Hunedoara nu ar fi avut aparate de diagnosticare şi imagistică medicală ultraperformante. Carmen Hărău a vrut s-o ţină aproape pe una dintre cele două fiice, Catrina Lup-Hărău.
Catrina a făcut facultatea de Medicină şi, ca orice medic proaspăt ieşit din şcoală, şi-ar fi dorit să lucreze într-un spital dotat cu aparatură cât de cât performantă. Asta e tristeţea medicului dintr-un oraş mic care face facultatea într-un centru universitar: după mulţi ani lucraţi într-un spital modern, parcă nu ai vrea să te întorci la a face medicină cu stetoscopul şi cu ciocănelul de reflexe.
Aşa se face că investiţia într-un centru de diagnostic, tratament şi imagistică medicală a venit ca un pas oarecum firesc. În felul ăsta, medicul Catrina Lup-Hărău are unde să-şi practice meseria la nivelul cu care a fost învăţată, deci nu mai are nici un motiv să plece din oraş sau din ţară, iar hunedorenii beneficiază de un centru modern de diagnostic. În judeţ, aparate RMN mai sunt la Deva şi la Petroşani; locuitorii municipiului Hunedoara care aveau nevoie de investigaţii cu aparatură modernă de tipul acesta trebuiau să meargă în alte oraşe, cu tot ce înseamnă asta – trezit devreme, condus sau luat trenul, pe scurt, pierdeai o zi doar cu diagnosticarea.
Familia Hărău a investit un milion trei sute de mii de euro în clinica deschisă astăzi, bani care provin din profitul altei firme deţinute de această familie, ProServ. Investiţia în cele trei aparate performante din Hunedoara va fi amortizată în opt ani – sau în şapte ani, varianta optimistă. În şapte sau opt ani, un astfel de aparat se uzează nu doar fizic, ci şi moral. Trebuie fie să-l upgradezi, să-l aduci la zi, fie să îl schimbi cu unul nou. La cum evoluează tehnica, probabil că în 10 ani vor exista aparate mult mai performante, care vor lua locul acestor „scannere”.
Cine a avut ieri nevoie de un RMN şi l-a făcut la Deva, Petroşani sau în alte oraşe mai mari din judeţele învecinate. Cine are astăzi nevoie de un RMN îl poate face la Hunedoara, în curtea spitalului municipal „Dr. Al. Simionescu”.
Ştiţi ce mi-a plăcut la vizita pe care am făcut-o azi la H Clinic? În primul rând, aerul european, de spital „ca-n filme”. În al doilea rând, bucuria de pe chipul medicului Catrina Lup-Hărău, entuziasmul unui copil mare care are o jucărie nouă şi frumoasă. Ne-a vorbit cu atâta patimă de cele trei aparate, încât ne-am bucurat şi noi de bucuria ei. Eu, în mod special, pentru că sunt sigură că o să mai ajung acolo şi în calitate de pacient. Nu mai trebuie să merg la Timişoara pentru RMN, mama mea nu mai trebuie să meargă la Petroşani pentru DEXA, acum le avem aici şi orice ar spune „vocile” triste, ăsta e un lucru bun pentru toţi hunedorenii.
Pentru cei interesaţi, H Medical Clinic se găseşte în aripa stângă a spitalului din Hunedoara, în curând o să fie disponibil şi site-ul hclinic.ro, iar pentru programări puteţi suna la 0354-800.081 sau trimite e-mail la [email protected].
Două vorbe despre RMN. Rezonanţa magnetică nucleară [RMN] este cea mai folosită metodă de diagnostic imagistic pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator. Investigaţia este minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiogrecvenţa pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică. Prin RMN se pot investiga următoarele segmente anatomice:
- RMN cranio-cerebral
- RMN hipofizar
- RMN orbită
- RMN ureche
- RMN regiune gât [părţi moi, vase, glanda tiroidă etc.]
- RMN cord
- RMN coloană cervico-dorso-lombo-sacrată
- RMN abdomen [superior, inferior]
- RMN pelvin
- RMN articulaţii coxofemurale
- RMN articulaţii sacroiliace
- RMN bazin osos
- RMN membre superioare
- RMN membre inferioare
- angiografie RMN – pentru toate segmentele
V-am mai spus despre DEXA, dar nu am explicat ce e DEXA şi „cu ce se mănâncă.
DEXA – Dual Energy Xray Abbsortiometry – este o investigaţie imagistică de înaltă performanţă care foloseşte radiaţia X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase, prin măsurarea gradului de absorbţie a radiaţiei emise RX şi dispersia acesteia pe segmentul examinat. Metoda de examinare DEXA este atraumatică şi este folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei. Investigaţia determină densitatea şi masa osoasă. Exte cea mai folosită metodă de diagnostic în osteoporoză – afecţiune a sistemului osos ce duce la scăderea rezistenţei acestuia cu implicaţii imediate în creşterea riscului de apariţie a fracturilor sau a incidenţei afecţiunilor articulare. Exmaninarea DEXA durează aproximativ 5-15 minute; pacientul trebuie să stea culcat pe masa aparatului pe timpul examinării. Aparatul va efectua preluarea de imagini prin intermediul unui braţ mobil de scanare care se va deplasa în lungul corpului pacientului. Braţul de scanare nu va atinge pacientul în nici un moment al examinării.
Preţuri pentru examinarea DEXA la H-Clinic: osteodensitometrie 1 segment – 50 lei; 2 segmente – 80 lei; 3 segmente – 120 lei; whole body [tot corpul] – 200 lei.
Vă las cu nişte fotografii în care se vede foarte bine prin ce transformare a trecut spaţiul în care acum funcţionează H-Medical Clinic, de la o aripă a spitalului abandonată, în paragină, la clinica modernă de astăzi. Jos pălăria!
in sfarsit ceva progrese acolo unde este nevoie. am crezut ca doar de biserici o sa avem parte in Hunedoara…
o investitie importanta pentru intreaga comunitate care astfel are sanse mai mari in lupta cu afectiunile !
Foarte bine. Speram sa fie si medici pregatiti sa il manuiasca :)