Două mii două sute patruzeci şi şapte de români care au votat în 6 decembrie au primit un dos de palmă. Şi pentru că votul este secret, nu pot decât să presupun că şi buletinul meu de vot se afla printre cele 2.247 de buletine de vot valabile, dar care au fost anulate.
Văd că nimeni nu zice nimic de numărul ăsta – mare! – de voturi valabile, dar anulate. De ce să anulezi două mii de voturi? Cum s-a luat decizia asta? Celor care au numărat voturile li s-a părut că pe două mii de buletine de vot sunt două ştampile, când de fapt era doar câte una?
2.247. Mie mie se pare un număr foarte mare. Tata zice că alegerile ar trebui anulate cu totul. Dar ce folos, dacă la următoarele alegeri, voturile ar fi numărate de către aceiaşi incompetenţi?
Ar trebui sa fie votul obligatoriu. Si gata.
Incompetenti zici?! Fals. Ba tocmai pe dos. Au reusit sa ”numere” 2.247 de voturi NULE. , deci foarte competenti zic eu!
Au reusit, cu toata tevatura asta cu renumararea, sa demonstreze ca toti au furat. Daca unii au furat mai mult si au ajuns la putere… macar stim care e criteriul de departajare daca ne-ar bate gandul sa participam vreodata la alegeri :)
Denisa, sunt multe motive pentru care un vot poate fi anulat, nu doar daca ai pus mai multe stampile sau daca ai scris pe buletin. Uite de exemplu daca stampila e pusa mai pe margine si iese din chenar in 90% din cazuri buletinul este anulat.
In alta ordine de idei… au fost peste 20.000 de sectii (21.706 sectii mai exact daca tin eu bine minte… deci 2.247 de voturi astea inseamna o medie de aproximativ un vot anulat aiurea la fiecare a zecea sectie… chiar nu mi se pare mult… sau calculand altfel… au fost peste 10.500.000 voturi… din totalul lor aceste 2.247 reprezinta aproximativ 0.02%.
Mie unul ambele cifre mi se par foarte rezonabile si cred ca se incadreaza foarte bine in limita rezonabila a erorilor umane. Gandeste-te ca scrii tu un text de 5,000 de cuvinte la calculator – vrei sa-mi spui ca nu gresesti macar un cuvant din astea? :P
Of, Bogdan, cum trebuie să ai tu dreptate întotdeauna! :D
Da, la 21 de mii de secţii de votare, două mii de voturi nu mai par atât de multe. Dar sunt, totuşi, două mii de români anulaţi. :D
Incompetentii astia pe care ii acuzi putin mai sus, au pierdut 30 de ore la primul tur de votare si vreo 20 de ore la al doilea tur de votare, in cazul meu, ca totul sa iasa cat de bine posibil. Stai linistita ca pe cele 2000 de buletine de vot valabil exprimate dupa renumararea BEC nu au fost stampile pe doar unul din cei doi candidati, ci mai multe in diferite locuri, asa ca decizia de acordare a votului unuia dintre candidati a stat la latitudinea fiecaruia.
cum zicea si tov. Stalin: moartea unui om este o tragedie, moartea a mii de oameni, doar o statistica … cam asa e si cu votul: un vot anulat pe nedrept te revolta, dar cand e vorba de mii, deja e statistica …
nici mie nu mi se pare mult doua mii din 180.000 (parca atatea au fost nule in total) – gandeste-te la logistica si la oamenii aia .. care SUNT OAMENI – de aia exista zicala „a gresi e omeneste”
vrem un sistem electoral care sa fie corect si fara prea multe interpretari? pai atunci avem de lucru, la bazele de date, la sisteme electronice, la expertize ca sa nu existe dubii, etc. desi, intotdeanua se vor gasi politicieni care sa interpreteze in favoarea lor rezultatul sondajelor/exit-poll-urilor si in final rezultatul votului
Daca la 138.000 de voturi nule au fost 2200 de greseli, cate greseli or fi fost la cele 10.000.000 voturi valabile?
Incompetentii aia din sectiile de votare sunt platiti sa numere acolo. Nu-i trimite nimeni fortat, ba chiar sunt bine platiti. Legea chiar prevede amenzi pentru aceste greseli.
De asemenea incompetentii din BEJ – care ar fi trebuit sa VERIFICE ce aduc sectiile – trebuie pedepsiti pentru greselile lor.
Dar traim in tara lui „merge si asa”…
eu nu am pretenti absurde ca oamenii sa nu greseasca la numarar, sau mai stiu eu ce.
dar nu mi se pare sa-s absurda cand mi-as dori ca hartia aia pe care e tiparit buletinul de vot sa fie de o calitate un pic mai buna. cand am pus stampila pe hartie s-a imprimat de s-a vazut si pe partea ailalta (desi am aplicat- foarte usor). dupa am stat si am vanturat hartia aia sa se usuce cerneala, pentru ca atunci cand impaturesc buletinul sa nu se mai imprime stampila inca odata, si in partea celalta unde era casuta celuilalt candidat. cati or fi facut ca mine, sa se sigure ca pe buletinele „lor” nu vor aparea mai multe stampile desi ei au aplicat una singura.
in aceste conditii e de mirare de fapt, cum de nu au fost mai multe voturi anulate aiurea.
punctu’ meu de vedere.
Dacă mă înşel, te rog nu-mi aproba comentariul.
Eu ştiu că s-au validat doar acele voturi care aveau o ştampilă pe un candidat şi încă o ştampilă în afară. Şi conform legii, sunt voturi valabile.
Cornel: s-au validat si altele.
Oricum s-a vazut ca fiecare vot conteaza.