Articol publiat în Iaşi Plus
Cat de multi dintre noi isi mai amintesc de aceasta zi? Cati isi mai amintesc ce se sarbatorea in aceasta zi, iar mult mai multi isi amintesc cum se sarbatorea ziua nationala inainte vreme. Sarbatori campenesti, iesiri la iarba verde, mici si gratare, bere, toate dupa o stralucita defilare unde mai vedeam cu ce halebarde ne-au mai dotat rusii, daca pionierii sunt la locul lor cu cravatele rosii, daca Garzile patriotice au destula bere,dar nu prea multa sa le vina vreo idee(ca aveau si ei flinte in dotare). Dupa defilarea de la televizor care era in Bucuresti, toata lumea iesea la iarba verde, cu patura sau cearsaful, la cabana din apropierea orasului sau satului in care locuia, era invitatul partidului la o bere, daca si-o platea, si lumea se simtea bine, iar seara, poate avea si un film romanesc mobilizator patriotic si toate statisticile ulterioare au aratat ca decreteii care au urmat a se naste in anii cu pricina, au facut-o prin luna mai-iunie al anului urmator. Deci erau niste serbari prolifice, nationale si de neuitat pentru unii.
Istoria neamului o sa fie mereu ceea ce ne toarna in cap cei care ne conduc? Oare cand ar trebui sa sarbatorim? Nu stim, daca nu ne cunoastem istoria, nu vom afla niciodata, pana cand nu vom constientiza ce suntem!
Multe natiuni se duc mult mai departe, in negura vremurilor, in a-si cauta obarsia, nu se opresc la istoria moderna din jurul anilor 1944. Acolo ne regasim si noi, avem documente si izvoare istorice, dar parca ne e frica sa le folosim! Cu ce am putea fi noi mai prejos decat evreii? Vremurile vor decide, insa nu trebuie sa ne consideram deloc si cu nimic mai prejos decat alte natiuni, pentru ca am fost aici din totdeauna, am rezistat, am facut parte din Uniunea Europeana inca de pe vremea lui Traian, iar acum nu avem decat sa neluam inapoi titlul de natiune membra (daca nu si fondatoare). Pentru ca fostul Imperiu Roman a fost ceea ce vrea sa fie acum Uninunea Europeana, desi sunt convins ca multa vreme nu vom putea ajunge la perfectiunea acelei epoci.
si sa nu-l uitam si pe bou de Paunescu care lingea un c**r regimul comunist .. si acuma il ataca .. si sustne ca si pe vremea comunista el a sustinut ca 1 dec e ziua nationala .. lingau dracu’ .. de la’s vedea langa ceausisti m’as simti mai bine …
Pentru ca ai meu au o bucata de gradina, in fiecare an la aceasta data sarbatoream scosul cartofilor. Pentru ca era una dintre putinele zile libere acordate de regim, asa ca o foloseam pentru a ne mobiliza toti la scos de cartofi. Acum luam cartofii de la piata si nu mai sarbatorim ziua muncind. Oricum raman zile de neuitat.
Si eu mergeam cu ai mei la scosul cartofilor, iar in ’88 asta a fost ziua in care s-a nascut sora-mea, asa ca eu stiu ce sarbatoresc in fiecare an ;)
Drept e, mai participam cateodata si la diverse parade (fara sa stiu ce se sarbatorea), cu corul scolii, intotdeauna entuziasmata (deh, eram copil si imi placea cand imi expuneam talentele de mare cantareata)
Si eu am scris despre 23 august. 2 evenimente majore. ziua Romaniei Comuniste si ziua cand ROmania a intors armele in al doilea razboi mondial:)