Prima dată am auzit de AVON când compania nici nu intrase pe piaţa românească. Era 1990 şi ceva şi eu urmăream fermecată filmul Edward Scissorhands, cu Johnny Depp. Era o tanti care mergea din uşă-n uşă, cu o energie de invidiat, şi se anunţa spunând „AVON calling!”.
Câţiva ani mai târziu, asistam încântată la lansarea AVON în România, [şi] în holul Casei de Cultură din Deva. Oamenii aduseseră toate produsele din catalogul AVON şi le puteam pipăi, mirosi, testa. După încă vreo câţiva ani, când o prietenă se stabilea în Canada, mi-a lăsat o lungă listă cu informaţiile despre clientele ei. Îşi întreţinuse familia mai bine de doi ani din vânzarea de produse AVON. Bineînţeles că, după câteva luni de bătut din uşă în uşă, m-am lăsat de „meserie”; nu era pentru mine, deşi văzusem că se pot câştiga bani frumoşi dintr-o activitate relativ plăcută.
O vreme, am fost cel mai bun client al meu; îmi cumpăram în fiecare lună mai multe produse decât aveam nevoie. Comoditatea a învins, în cele din urmă, aşa că acum, dacă am nevoie de produse AVON, apelez la prieteni.
De 1 martie, am primit de la AVON un cadou şi, la fel ca Simona Tache, mi-am adus aminte de vremurile de început, de parfumurile pe care mi le cumpăram şi care între timp au dispărut… AVON e o companie care se reinventează de 125 de ani încoace. Şi pentru că nu-mi place să rămân datoare, în semn de recunoştinţă, copiez mai jos istoricul companiei. E chiar interesant!
Istoricul AVON
1896. În plin Belle Epoque, un tânăr pe nume David McConnell, ce vindea cărţi din uşă în uşă, decide să le ofere clientelor sale un mic parfum la achiziţionarea fiecărui volum. Ideea este atât de populară, încât McConnell renunţă la a mai vinde cărţi şi se dedică vânzarii de parfumuri. Astfel ia naştere California Perfume Company.
1928. Anii ’20. Deceniul exceselor şi exuberanţei de după Primul Război Mondial. Se scrie Marele Gatsby, se cântă jazz şi se dansează charleston. Iar femeile îşi câştigă dreptul la vot, începând cu 1920. În 1928, purtată de frenezia modernităţii, California Perfume Company devine AVON, iar pentru a marca schimbarea, îşi mută birourile într-unul din zgârie-norii nou construiţi în Manhattan, un sediu demn de o companie cu 25.000 de Reprezentanţi pe întreg teritoriul Statelor Unite.
1942. Cel de-al Doilea Război Mondial schimbă totul. Viaţa de familie se modifică din temelii, pentru că aproape toate femeile sunt angajate în fabrici şi uzine, în locul bărbaţilor plecaţi în armată. Iar AVON se alătură acestui efort, mare parte dintre fabricile sale fiind reconvertite pentru produsele necesare pe front. Reuşeşte însă să susţina moralul doamnelor şi domnişoarelor, oferindu-le mici momente de cochetărie, cu parfumuri precum Attention şi Here’s My Heart.
1954. Sfârşitul războiului mondial marchează o noua eră – a abundenţei, a prosperităţii, a bucuriei. Apar suburbiile, garajele se umplu de maşini, familiile se strâng seara în faţa televizorului. În 1954 debutează legendara campanie „AVON calling”, care devine imaginea emblematică a vânzărilor door-to-door. În acelaşi an, AVON deschide primele birouri în afara continentului nord-american, în Puerto Rico şi Venezuela.
1986. Sunt anii în care computerul personal şi misiunile spaţiale fac lumea din ce în ce mai mică. Se lanseaza MTV-ul, iar Madonna şi Michael Jackon ajung în fiecare colţ al planetei. În 1986, AVON devenea o companie globală, cu reprezentanţe pe toate continentele lumii şi îşi sărbătorea prima sută de ani.
1997. Începea epoca Internetului şi a comunicării globale. Vânzările AVON depăşeau în 1997 pragul a cinci miliarde de dolari, iar această afluenţă se făcea simţită şi în sfera iniţiativelor caritabile, nou lansatul AVON Worldwide Fund for Women’s Health adunând peste cinci milioane de dolari pentru proiecte vizând sănătatea femeilor din lumea întreagă.
2002 – 2008 – 2010. Ca în orice poveste captivantă, AVON creştea şi inova într-un an cât alţii în zece. Drept pentru care în 2002 AVON era deja liderul pe piaţa cosmeticelor din România. Tot atunci se lansa şi www.avoncosmetics.ro, oferind posiblitatea comenzilor online, iar din 2008 se puteau comanda produse AVON printr-un simplu SMS. În 2009 apărea primul card parfumat din România, oferind în premieră asigurarea contra cancerului la sân. Iar în 2010 AVON prezenta Cartea Dragostei şi demara proiectul comunităţii AVON Connects. Prin astfel de iniţiative, AVON devenea un brand atât de prezent în viaţa de zi cu zi, încât 8 din 10 femei mărturiseau că au cumpărat cel puţin un produs AVON în decurs de un an.
Eu am cumpărat cel puţin 30 de produse AVON în decurs de un an… Voi?
P.S.: Vă rog, dacă vreţi să-mi spuneţi că Oriflame sau orice altă companie are produse mai bune / ieftine / cu moţ, abţineţi-vă. O să scriu şi despre Oriflame, într-un alt articol, bine?
P.S. 2: La mulţi ani, AVON!
Si mie imi plac produsele Avon (o parte din ele). Am fost si reprezentat o perioada, dar intre timp am renuntat.
N’am cumparat chiar 30 de produse intr-un an, dar oricum suficiente…
am avut o perioada in care cumparam intr`o veselie crema de corp de 500ml dar m`am orientat spre alte firme intre timp.
Mie mi-a placut crema lor de fata, dar am descoperit un produs romanesc la fel de bun si de trei ori mai ieftin, deci am renuntat :).
Am un singur produs Avon pe care il folosesc constant acum.
Si maicamea cumpara de la ei, preturile-s OK in raport cu calitatea, la multi ani Avon. (Folosesc FullSpeed from time to time, mi se pare ok)
fata de cealalta firma cred ca Avon are mai multe produse si diversificate.Pot spune ca am cumparat mai mult de 30 produse in un an,punand la calcul produsele primite cadou si cele cumparate de prietene.
Scuzati un baiat care se baga… dar din 1896 pana in 1986 nu avea Avon cum sa sarbatoreasca 100 de ani intregi.
@Flo Probabil că am greşit eu…
Foloseam prin liceu, dar m-am lăsat între timp. Nu mă mai atrag produsele lor.
Hai, sunt primul barbat care recunoaste ca foloseste produse AVON. Am si mare noroc cu iubita mea, care e reprezentant si ma „cadoriseste” cu tot felul. Pana acum am gel de ras, balsam dupa ras, geluri de dus, deodorante si parfumuri, toate din gama AVON for men. Si da, in mare parte sunt multumit de ele.