Beneficiile psihologice ale utilizării unei orteze ortopedice. Restaurarea încrederii în propriul corp (P)

Recuperarea funcţiilor propriului corp

În urma parcurgerii unui episod medical sever care a generat probleme la nivelul capacității de locomoție, fiecare pacient își dorește să revină la normalitate și să își reia cursul firesc al vieții. Acest proces poate fi extrem de dificil, presupunând un aport energetic major, dar și mult consum psihic. Este esențial ca pacientul să beneficieze de suport emoțional, dar și să aibă la dispoziție toate mecanismele și dispozitivele care facilitează o recuperare rapidă.

Folosindu-se de tehnica medicală, respectiv de dispozitive precum ortezele ortopedice, cadrul de mers sau cârjele, pacientul va începe să aibă control  asupra părților anatomice afectate, va vedea rezultate mulțumitoare și se va motiva în procesul de recuperare funcțiile corpului. Astfel, aceste dispozitive vor avea rolul principal de recuperare, dar și cel de a asigura confortul psihic și motivația pacientului, atât de necesare într-un proces dificil de recuperare, cum este cea locomotorie.

Ce înseamnă recuperarea mersului

Recuperarea mersului presupune restabilirea funcţiilor de locomoţie deteriorate în urma unei accidentări sau a unei afecţiuni. Acest proces este influenţat de o serie de factori, precum vârsta, sexul,  dezvoltarea fizică, starea psihică, antecedentele patologice şi motivaţia. În cazurile severe, recuperarea mersului începe între barele paralele.

Ulterior, se recurge la diferite tipuri de dispozitive, precum cârjele, cadrul şi ortezele. Oricare dintre acestea se foloseşte gradual, conform indicaţiilor terapeutului şi medicului, pentru fiecare dispozitiv, stabilindu-se o anumită dinamică a mişcărilor, raportate la capacitatea musculară şi la starea pacientului.

Rolul ortezelor în recuperarea medicală

Ortezele sunt dispozitivele medicale care au rolul de a preveni, corecta, susţine sau alinia deformările şi modificările manifestate în anumite zone anatomice ale corpului, îmbunătăţind mobilitatea părţilor afectate. Acestea funcţionează pe baza acţiunii presopunctoare, putând fi utilizate la nivelul membrelor inferioare şi superioare, pentru abdomen,  torace sau zona cervicală. Sunt dispozitive fabricate din materiale dure, modele variind în funcţie de utilitatea şi destinaţia acestora.

Ortezele ortopedice şi recuperarea funcţiilor locomotorii

Recuperarea mersului reprezintă o etapă  obligatorie pentru toţi pacienţii care se confruntă cu  deteriorarea funcţiilor membrelor inferioare. Acest proces reprezintă un cumul de mijloace, terapii şi tratamente, iar  pentru recuperarea capacităţii de locomoţie, orteza ortopedica devine obligatorie, rolul acesteia fiind esenţial în restabilirea funcţionalităţii normale.  

Orteza pentru genunchi

Ortezele sunt de mai multe tipuri, în funcţie de aria anatomică căreia sunt destinate. De asemenea, acestea se împart în fixe şi mobile. Pentru problemele de la nivelul genunchilor, orteza pentru genunchi va reprezenta cea mai bună soluţie, fiind dispozitivul care va acţiona prin  ghidarea, imobilizarea, limitarea  sau controlul încheieturii genunchiului. Prin folosirea unei astfel de orteze, se va reabilita articulaţia, i se va corecta forma şi i se va îmbunătăţi mobilitatea. Există mai multe tipuri de orteze pentru genunchi, precum cele fixe, mobile, elastice, stabilizatoare, cu suport pentru rotulă sau cu suport pentru ligamente şi rotulă.

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/front-view-athlete-physiotherapy-appointment_33754963.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.