Blogjob

Acesta este articolul cu care m-am înscris în concursul organizat de bloggeri.ro.

Se vorbeşte tot mai mult în blogosferă despre trafic: să ai cât mai mulţi vizitatori, eventual să-ţi dea fiecare câte un click pe reclame, să urci cât mai sus în top – asta îşi doresc mai toţi bloggerii, deşi nimeni nu ar recunoaşte-o făţiş. Cu toţii ne dorim să fim celebri, să ne vedem link-ul în blogrollurile „mari”, eventual să facem şi o căruţă de bani din blogging.
Eu am început să scriu pe blog când nici nu ştiam sigur cu ce se mănâncă; îl foloseam doar ca pe un jurnal în care-mi vărsam năduful. În timp, am descoperit şi alte bloguri, am început să las comentarii pe blogurile cu mulţi vizitatori, mai târziu chiar să socializez cu membrii blogosferei. Acum am două-trei sute de vizitatori fideli în fiecare zi, iar prietenii, unii colegi şi chiar şefii îmi citesc blogul şi… parcă era mai simplu înainte.
Depinde de fiecare blogger ce fel de audienţă îşi doreşte.
Dacă vrei să ai mii de vizitatori, sute de comentarii, PageRank mare şi să câştigi bani din blogging, trebuie să scrii constant, să ai articole de calitate, scrise bine şi mai ales corect, să te implici, pe cât posibil, în toate acţiunile organizate de sau pentru bloggeri, în final, trebuie să îţi tratezi blogul ca pe un full-time job.
Dacă vrei, în schimb, ca blogul tău să fie doar un jurnal pe Internet, pe care să-l citească prietenii apropiaţi, cea mai sigură cale spre un astfel de blog este să scrii însemnări personale, care să nu le transmită nimic interesant cititorilor care nu te cunosc.
Dar cum trebuie să vorbesc despre soluţiile de promovare a unui blog în România [apropo, corect e „promovare a unui blog, nu ale unui blog!”], o să încerc să nu bat câmpii. Nu fă greşeala de a ataca pe blogul personal bloggerii cu trafic, aşa-numiţii „A-listers”; nu vei face decât să-ţi urci blogosfera în cap. Sigur, aceste încercări de afirmare îţi pot creşte numărul de vizitatori pentru câteva zile, însă dacă vrei să ai un blog cunoscut, „blogul de scandal” nu este soluţia cea mai inspirată. Consider că e important să citeşti cât mai multe bloguri, nu neapărat pentru a-ţi forma un stil, ci în primul rând pentru a fi la curent cu noutăţile din lumea bloggerilor. Apoi, dacă găseşti o însemnare interesantă pe un blog cu mai mulţi vizitatori, lasă un comentariu pertinent şi de preferinţă interesant. Asta îţi va aduce noi vizitatori; unii vor fi de acord cu ceea ce ai scris, alţii nu. Controversele şi discuţiile în contradictoriu îţi aduc şi ele trafic, însă dacă nu îţi plac scandalurile, stai deoparte.
Într-un an şi jumătate, am schimbat nu mai puţin de cinci domenii. Sunt convinsă că dacă aş fi rămas pe acelaşi domeniu pe care am început, numărul de vizitatori ar fi fost mai mare. E enervant să nu mai ştii unde-l găseşti pe bloggerul X. Prin urmare, aş recomanda alegerea unui domeniu pe care ştii că o să-l păstrezi.

Pe cât posibil, încearcă să socializezi cu ceilalţi bloggeri. Întâlniri se organizează frecvent, iar dacă locuieşti într-un oraş mic sau eşti foarte departe de Capitală [unde se întâmplă, de obicei, toate chestiile interesante], organizează chiar tu o întâlnire. Schimb de cărţi, photowalking, Blogaria sau RoBlogFest sunt evenimente organizate pentru bloggeri. Fii inventiv, implică-te şi cunoaşte cât mai mulţi bloggeri. S-ar putea să vă descoperiţi şi alte pasiuni comune. :D

Nu scrie pentru trafic. Nu scrie despre subiectele care ţin prima pagină a ziarelor de scandal şi nici nu încerca să îţi transformi blogul într-un „Blogzaţionescu Direct”. Google îţi va aduce traficul visat, dar va trebui să continui să scrii despre subiectele cele mai căutate, ca să ai în continuare mulţi vizitatori. Vizitatorii ăia mulţi pe care şi-i doreşte toată lumea vor veni în timp. Dacă un vizitator ajunge din greşeală pe blogul tău şi-i place ce-a văzut, va reveni. În timp, conţinutul blogului creşte şi motoarele de căutare îl vor indexa. Asta înseamnă că vei avea vizitatorii care au găsit la tine ceea ce căutau. Adaugă în blogroll doar acele bloguri care îţi plac cu adevărat; nimeni nu se laudă că citeşte ziare de scandal sau că se uită cu plăcere la telenovele, iar blogroll-ul spune destul de multe despre tine. „Spune-mi pe cine citeşti ca să-ţi spun cine eşti” se aplică foarte bine în blogosferă, zic eu.

Promovează-ţi blogul şi „offline”, cu un tricou personalizat, cărţi de vizită cu adresa blogului, link în semnătura de la e-mail, link la statusul de la messenger etc. Dacă nu e o cheltuială prea mare pentru tine şi ţii la imagine, personalizează pixuri, brichete sau alte obiecte cu adresa blogului şi fă-le cadou celorlalţi bloggeri la întâlnirile despre care vorbeam mai sus. Şi dacă tot am făcut referire la imagine, e foarte important să îţi alegi o platformă uşor de utilizat şi o temă care să te reprezinte. Gândeşte-te la tema blogului ca la o haină pe care o îmbraci în mediul online. Nu ai vrea să fii văzut prost îmbrăcat, aşa-i?

Foarte important, răspunde tuturor comentariilor pe care le primeşti pe blog. Dacă un vizitator şi-a făcut timp ca să-ţi spună părerea sa despre ceea ce ai scris, acordă-i respectul cuvenit şi răspunde-i. Imaginează-ţi un dialog real. Dacă eşti întrebat ceva pe stradă, întorci capul şi pleci mai departe? Comportă-te pe blog la fel cum ai face-o în realitate.

Dacă bloggingul te pasionează, vei ajunge să-l consideri un al doilea [sau al treilea, după caz] job. Nu-ţi lăsa cititorii să aştepte prea mult o nouă însemnare, anunţă atunci când lipseşti de pe blog mai mult timp, tratează fiecare însemnare cu seriozitate şi, în cele din urmă, îţi vei primi şi „salariul”. You just got yourself a blogjob!

28 thoughts on “Blogjob”

  1. Warning: gethostbyaddr() [function.gethostbyaddr]: Address is not a valid IPv4 or IPv6 address in /home/vocero/public_html/www.bloggeri.ro/wp-content /plugins/postratings/postratings.php on line 877
    20 votes, average: 1 out of 1 (20 votes, average: 1 out of 1, rated)

    Haha. Da’ macar a inregistrat votul :)

  2. Pingback: Oficiale personale | Blogreview - Revista blogosferei
  3. Interesant articolul aş dori sa adaug cu modestie câteva observaţii:
    – trafic minor se poate realiza şi din referinţe de pe forumuri în care eşti membru activ şi foloseşti la semnătură adresa de blog;
    – traficul se poate mări dacă pe forumuri extrem de vizitate publici fragmente din blog pe un subiect dat ş inserezi link la articolul respectiv, cu precizarea că dacă nu e la subiect cu forumul respectiv rişti să îţi iei ban de la administratori (pe motiv de reclamă mascată etc, deşi e reclamă pe faţă)
    – ca regulă (eu nu o respect pe blog pentru că nu am timp) keywords şi tag-urile pe care le pui în header sau în tag cloud, trebuie să se regăsească real în conţinut
    – nu alege subiecte banale gen sex, manele; deşi aduc trafic enorm rişti să faci site de conţinut şi mai puţin personal, deci emigrezi din destinaţia iniţială a blog-ului
    – pune în spatele oricărui site de prezentare un blog; este ştiut ca multe site-uri bine realizate rămân în sfera de sub 500 vizitatori / lună. Dacă este un site de vânzări „scule” de muzică un blog în spate (fie şi dacă prezinţi un articol pe zi şi îl comentezi şi mai ales ştii să laşi comentariile deschise) creşte gradat numărul de vizitatori pe site-ul principal (am de gînd să fac asta cu un proiect de magazin virtual la care lucrez).
    – În rest mulţumiri pentru articol, sper să ajung şi eu o data în blogroll-ul unui blogger vizitat ca să ating 13000 de vizitatori ca Denisuca şi să prind banner de Heineken pe blog pentru a le cere acestora plata în marfă.

  4. sfaturi bune.Este cam greu sa contrazici o opinie personala,cum este blogul.Poti sa iti dai cu parerea sau sa intrebi cu ca se mananca.Pentru nou veniti pe net,apare problema exprimarii,si te trag toti de urechi.Aseara,la tv a fost urmatoarea expresie:ce te ,,aia ,, pe tine grija de el.Bloggeri se mandresc cu 1000 de vizitatori,cititori de subiect,nu critici literare.Asa ca ,mai incurajati-ne,ca doar nu ne-am nascut invatati.

  5. eu, sincer, prefer sa nu le arat persoanelor apropiate ce scriu. mi-e frica de reactia lor, pentru ca de obicei ma simt stanjenit cand sunt in centrul atentiei.
    prefer sa imi impartasesc trairile cu persoane necunoscute, de care nu mi-e frica

  6. In mare parte aceleasi articole se gasesc pe toate blogurile, dupa cum specificai mai sus sub o alta forma. Evident orice blogg-er mic cauta pe net sa gaseasca metode de a face un trafic mai mare pe site-ul lui. Dar cand e trafic prea mare e posibil sa te calce masina. (asta ca o gluma) Ai nevoie intotdeauna de cineva care sa te ajute la dezvoltarea blog-ului. Ei cauta, voi oferiti ceea ce cauta si uite asa vi se face si voua trafic. Si sunt o gramada de bloguri precum asta care merita o nota mare.
    Cum e blogu’ asa si omu’.

  7. Multumesc pentru explicatiile „gravatar” si pentru articol. Pentru mine ce abia am creat un blog care nu se vrea pentru castig doar un trafic mare, explicatiile de bun simt date de tine sunt de mare ajutor.
    Blogul meu l-am creat pentru prieteni si tot ce postez este pentru uz personal fara castig.
    Este prima oara astazi cand te-am descoperit, am navigat un pic mai peste tot si promit sa revin cu mare placere.
    Sarbatori fericite! Dana

  8. Pingback: M-am mutat! « Blog de inginer
  9. Foarte interesant.Mi-a placut mai ales partea cu „raspunde tuturor”,ceea ce eu fac mereu,insa am remarcat cu dezamagire cel putin,ca nu toti o fac.
    Si eu am schimbat cateva domenii desi sunt relativ la inceput,insa invatam pe parcurs cum e,ce ne place,ce ne satisface.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.