Blogosfera minoră: sfaturi, idei şi multe cuvinte

Articol scris de Bogy.

În primul rând, hai să ne lămurim cu blogosfera asta. Blogosfera este ansamblul de bloguri sau comunitatea de bloggeri. Există mai multe tipuri de blogosferă (iau doar câteva exemple ce îmi vin în minte):

  1. blogosfera personală/freestyle;
  2. blogosfera profesională/de nişă
  3. jurnalism
  4. politică
  5. sport
  6. şi după părerea mea, minoră, iar noi vom discuta doar despre aceasta din urmă.

Blogurile scrise de oameni sub 18 ani s-au înmulţit foarte mult în ultimele luni, iar asta se datorează fie dorinţei de a scrie pe un blog, de a împărtăşi trăiri, sentimente sau mişmaşuri, fie dorinţei stupide de a face bani. Spun stupidă pentru că nu se înţelege foarte bine acest bussines, blogging. Este luat ca o joacă foarte uşor de făcut şi se crede despre el că te poate îmbogăţi peste noapte. Eventual în două sau trei zile de la deschiderea blogului. :)) Mai jos sunt nişte concluzii trase dintr-o gândire mai puţin odihnită, a mea, dar care cred eu, sunt bune. Am luat rezultatele chestionarului adresat bloggerilor sub 18 ani de care s-a ocupat Dany cu blog18 şi am tras nişte idei principale pe care vreau să le comentez un pic.

O mică legendă ca să înţelegeţi mai bine despre ce e vorba în cifrele astea: n% este procentul celor care au bifat acea opţiune de răspuns, iar ( n ) este numărul celor care au bifat acea opţiune de răspuns. Restul, vă daţi voi seama :)

Cei care au răspuns la acest chestionar au avut vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Procentajul de răspuns mai jos : Au fost mulţi adolescenţi care după părerea mea caută mai mult bani într-un blog. Pe lângă ei mai sunt cei mici, care îşi doresc doar să scrie, dacă tot au învăţat.

64% (195) 16-18 ani
32% (98) 13-15 ani
4%: (12) 6-12 ani

Cei care au completat chestionarul credeau înainte să scrie pe un blog că un blog înseamnă : Cei mai mulţi cred că blogul este o unealtă bună pentru socializare. Asta este bine, pentru că într-un fel, cam asta este.

38% (176) O modalitate de a-ţi face noi prieteni
38% (176) O modalitate de a te face cunoscut
15% (63) O modalitate de a face bani
9% (40) Era la modă blogul, trebuia să-mi fac şi eu

Ce înţeleg ei acum că înseamnă un blog : Cei mai mulţi au înţeles că este o unealtă de promovare, socializare şi dezvoltare.

37% (87) O modalitate de a te face cunoscut
15% (35) O modalitate de a face bani
48% (112) O modalitate de a-ţi face noi prieteni

Păreri despre eficienţa blogului în dezvoltare: Da-ul conduce cu un avans foarte mare iar asta înseamnă că majoritari sunt cei care înţeleg ce înseamnă să ai un blog şi care vor duce la o blogosferă mai bună.

78% (242) Da, ajută dezvoltare
22% (63) Nu, nu ajută dezvoltare

Mai jos este procentajul celor care au scris şi scriu articole care să le aducă traficul, al celor care nu au făcut asta niciodată şi al celor care au făcut asta, dar nu a fost ceva ce a devenit obişnuinţă: Câţiva scriu pentru trafic deci pentru bani, dar şi de data aceasta majoritari sunt cei care practică bloggingul din plăcere şi nu fac caz pentru trafic cât mai mare, ci vor cititori fideli.

2% (4) Da, scriu pentru trafic
12% (37) Da, dar nu tot timpul
86% (264) Nu, nu scriu pentru trafic

Răspunsul la întrebarea „Ai vreun idol în blogosferă?”: Cei mai mulţi nu au un idol în blogosferă şi preferă să aibă un stil original de scris. Este bine totuşi că există această competiţie, dar eu cred că mai bine ţi-ai alege un model în ceea ce vrei să faci. Îţi va fi mult mai uşor şi vei avea ce să înveţi, pentru că sigur chiar şi o persoană idolatrizată mai greşeşte.

35% (104) Da
65% (201) Nu

Părerea participanţilor despre blogosfera românească: Nu toţi au o părere tocmai bună despre blogosfera românească, dar cu părere de rău tind să le dau dreptate. Există prea multe certuri şi ură datorată egoismului.

48% (145) Bună
15% (46) Foarte bună
2% (5) Foarte proastă
30% (90) Neutru
5% (19) Proastă

Viziunea asupra blogosferei în viitor. Majoritatea cred că încă se mai poate schimba ceva în blogosfera românească, iar asta înseamnă optimism care este egal cu reuşită, zic eu.

37% (110) Nu ştiu/nu mă bag
52% (152) O blogosferă mai bună decât cea de acum
11% (33) O blogosferă mai urâtă decât cea de acum

Am terminat cu cifrele, hai să vorbim despre acest business, bloggingul. Cum spuneam mai sus (foarte sus), bloggingul nu este un business când ai doar 15 ani. Trebuie să fie un mijloc de a te relaxa, de a socializa şi a te dezvolta mintal mai ales şi mă bucur că cei mai mulţi au înţeles asta, chiar dacă nu din prima. Când ai adunat experienţă şi un număr de cititori fideli te poţi numi un blogger de succes, iar dacă ai reuşit asta prin propriile puteri, fără să faci spam, sau să scrii pentru trafic, poţi dobândi acest „renume”. Experienţă + audienţă = Un blog bun din care poţi face şi un bussines, dar până atunci, pune mâna şi scrie (exersează).

Închei cu un sfat pentru bloggeri şi unul pentru cei care vor să devină bloggeri (se referă doar la cei sub 18 ani):
Bloggerii sub 18 ani pot fi uneori bloggerii de succes ai României, dar nu se întâmplă prea des asta, deci scrie despre subiecte legate de vârsta ta, nu de politica, divorţuri sau mai ştiu eu ce porcării. În timp ce inaintezi cu vârsta începi să scrii despre tot mai multe, iar când vei putea scrie despre orice, vei fi deja pregătit. Cei care vor să devină bloggeri trebuie să ştie în ce se bagă şi să nu se gândească la profit. Investiţia duce la profit, nu invers, aşa că înainte să vrei să iţi deschizi un blog pentru a face din el un bussines pune un plan pe masă şi vezi cât poţi investi şi în cât timp vrei să vină profitul. Vezi ce faci şi dacă ai nevoie de vreun ajutor, dă un ochi pe sub18.ro. Acolo vei primi sfaturi şi asistenţă :)

P.S.: Buddha a scris nişte sfaturi foarte bune pentru un articol de succes. Daţi un ochi, merită :) O zi bună vă doresc şi spor la scris/citit!

1 thought on “Blogosfera minoră: sfaturi, idei şi multe cuvinte”

  1. Pingback: BoGy - Blogger Mic » Blogosfera minoră: sfaturi, idei şi multe cuvinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.