Call to action = Words that urge the reader, listener, or viewer of a sales promotion message to take an immediate action, such as „Write Now,” „Call Now,” or (on Internet) „Click Here.” A retail advertisement or commercial without a call-to-action is considered incomplete and ineffective. [sursa]
Pe româneşte, „call to action” este „apel la acţiune”. Cuvinte care îl îndeamnă pe cititorul, ascultătorul sau telespectatorul să acţioneze în urma unei promoţii; aceste cuvinte pot fi „Scrieţi acum”, „Sunaţi acum” sau „Click aici”. O reclamă fără „call to action” este considerată incompletă şi ineficientă.
Prezente în număr mare pe Facebook, companiile nu au prea înţeles cum stă treaba cu fidelizarea fanilor care au dat o dată click pe „Like”, ceea ce înseamnă că „s-au împrietenit” cu brandul lor. Fie n-au înţeles prea bine cum stă treaba cu fanii, fie au desemnat-o pe secretară să se ocupe de contul de Facebook. Secretara – sau assistant manager, cum se numesc mai nou secretarele, de multe ori scris „assistent manager” – face şi ea ce poate, de obicei caută pe Google imagini cu pisicuţe drăguţe sau căţeluşi pufoşi şi simpatici, le urcă pe Facebook şi scrie câteva cuvinte uşoare, atât cât îi poate ei căpşorul.
Din astfel de combinaţii – secretară plus brand plus Facebook – se nasc statusuri stupide cum sunt cele de mai jos. Statusuri al căror unic scop este strângerea cât mai multor „Like”-uri care apoi le sunt arătate şefilor. Iar şefii sunt mulţumiţi că brendul are mulţi fani pe Facebook, ceea ce, din păcate, nu se traduce întotdeauna prin vânzări mai mari.
- LIKE şi SHARE. Clujul merită, România merită.
- Hit ‘Like’ if you use emoticons in your texts ;-)
- Care va plac mai mult? Merele SAU perele?
- ‘Like’ daca te uiti la Vocea Romaniei .:)
- Fani …, v-am pregatit o surpriza!! Veti fi primii care veti vedea IN PREMIERA noua noastra reclama! Play & share si spuneti-ne cum vi se pare!
- Cat de nerabdatori sunteti sa vedeti …, noul film …? Like daca de abia asteptati :)
- V-ar placea daca v-ati trezi in acest dormitor? LIKE daca DA :)
- Like daca ti-ai incepe ziua cu o portie! ;)
- Care este cel mai important moment din istoria Nationalei de fotbal a Romaniei de care va aduceti aminte cu placere? Share cu prietenii.
- Azi este ziua lui Adela Popescu! Sa vedem cate LIKE-uri strangem de ziua ei! :) La muuulti aaaani!!!!
- @SHARE She’s suffering form cancer! Facebook has promised to give $1.20 Dollars on each share! Please, share and make it.
- O masina legendara, un film legendar, un actor legendar. Like daca si voua v-a placut seria filmelor cu „Jandarmii”!
- „Like” daca ai jucat.:)
- Like and share this if you support President Obama’s commitment to strengthening Medicare.
- Share the new season 5 Fringe poster with everyone you know!
- Cine vine la un „Nu te Supara Frate”? Like daca ati jucat vreodata!:)
- Peisajul acesta este de prin Irlanda. Cate Like-uri merita verdele acela?
Emoticoanele nu le-am pus eu, le-au pus „social media managerii” de la diverse branduri cu care-s „prietenă” pe Facebook. Aşa se creează „conţinutul de calitate”.
Aş putea să bag mâna în foc că nici un fan al brandurilor de pe wall-urile cărora am copiat aceste statusuri nu a cumpărat produsele pe care companiile le produc/vând. Ei sunt acolo în speranţa că le „pică” un produs gratuit, că brandul mai organizează câte un concurs, că vor primi ceva.
În ultimele luni, pe wall-ul meu de Facebook au apărut mai multe poze decât statusuri care conţin exclusiv text. Asta înseamnă că mai toţi prietenii mei – şi aici includ şi brandurile care-mi plac – au adoptat statusurile care includ şi o poză. Astea atrag mai multă lume, se pare, iar Facebook se transformă, încet, dar sigur, în noul Hi5.
P.S.: Şi americanii-s sătui de branduri care-i cred proşti, nişte oi în social media.
P.P.S.: Nobody likes your stupid Facebook page!
Asa se te promovezi mai nou si tinand cont ca pe facebook gasesti cele mai multe oi, pardon … persoane care freaca menta si din instinct mai dau un like … de ce sa nu profite si companiile putin de chestia asta? :) Dai tu un like, da altu un share … si uite asa compania ajunge sa aiba mii de „fani” si sa se promoveze foarte usor ;)
Ziua LUI Adela Popescu :)).
@Oana: Da, măi, ziua Adelului!
Este foarte simplu sa criticam un fenomen observat la prima sau a doua mana (implicat sau nu in crearea de continut). Ce nu am vazut sunt solutii (exista intr-o alta postare de pe blog?)
Toti stim ca „manelele e rele” si „muzica pop are versuri simple” si ca „x-factor e o ciuma”.
Dar nu cred ca e de ajuns observarea si criticarea fenomenului.
In plus, consider ca multi o fac pentru a-si crea/sustine imaginea si pe facebook – beri care vorbesc de Romania, beri care vorbesc de fotbal etc.
Din partea mea solutia e cunoscuta de multi, dar costisitoare si de durata – crearea de continut original, care sa fie cu adevarat interesat si sa nu necesite acest cersit de like&share.
Mersi fain pentru link-uri.
@Sorin: Exemple bune din punctul meu de vedere sunt McDondald’s, Aqua Carpatica atunci când nu publică pe Facebook poze care nu-i aparţin şi citate „celebre”, Farmec, Smart, Scotch-Brite într-un exemplu de azi de pe blogul meu, BMW România, Nokia România, Avon România… exemple sunt destule.
Păcat că trebuie să „sapi” ca să le găseşti. :)
Eu am dat un like acilişea :)
Ai mare dreptate, marea majoritate a paginilor de brand sunt de tot rasul. Ma intreb daca vreo persoana din conducerea firmei care are pagina respectiva verifica si continutul ei, nu numai numarul impresionant de like si share?