Pentru că azi noapte am dormit puţin, în dimineaţa asta mă zgârie pe retină toate greşelile pe care le văd pe bloguri. Eu, ardeleancă, nu o să mă apuc să comentez despre „bani din blog”, „bloggerii care scriu despre evenimente din oraşul lor doar pe 50 de lei”, „blogosfera se duce în cap, A-listerii sunt aşa şi pe dincolo, ăia mici tac şi fac” şi altele asemenea. Găsiţi articole şi comentarii pe temele astea la Dragoş Novac, Cristi Manafu sau Arhi.
Eu atât am de zis:
- nu scriem „aceeaşi oameni”, ci „aceiaşi oameni”. aceeaşi fată, acelaşi băiat, aceiaşi copii.
- nu scriem „eu 500 de mii toc când trec strada să i-au o cola şi încă câteva porcării de genu'”, ci „eu 50 de lei toc când trec strada ca să iau cola şi alte câteva porcării de genu’ ăsta„.
- nu scriem „nu mai vorbiţi în necunoştiinţă de cauză”, ci „nu mai vorbiţi în necunoştinţă de cauză”.
- zău, nu scriem şi nici nu spunem niciodată „succesuri”, ci „succese”. dacă a greşit o dată o fătucă prostuţă şi a doua oară un cântăreţ [sau cine fras o fi zis-o, că nu mai ştiu?!], asta nu înseamnă că e în regulă ca, trei ani mai târziu, noi încă să folosim acest cuvânt. spunând „succesuri” în loc de „succese”, sunteţi la fel de penibili ca şi ăştia de la televiziuni care l-au transformat pe Dorel din reclamele la Unirea în substantiv comun.
- nu scriem „a ne repeta într-una ceva”, ci „a ne repeta întruna„.
- în rest… nu scriem „el v-a face treaba asta”, ci „el va face treaba asta”. scriem „v-a” când întrebăm „v-a plăcut sandwich-ul?”, când informăm „v-a trimis mama un plic”, „v-a lovit strechea”, „v-a pus dumniezo mâna în cap” etc. aţi prins ideea, sper.
- de asemenea, nu scriem „i-a cu tine şi inima mea şi ascunde-o-n bagaje pe undeva”, ci „ia cu tine şi inima mea…”, la fel cum nu scriem niciodată „doctorul nu vrea să i-a şpagă”, ci „doctorul nu vrea să ia şpagă„. scriem „i-a” doar când vorbim despre un el – sau o ea – care „i-a dat şpagă doctorului”, „i-a spus că nu are bani”, „i-a băgat prostii în cap”.
Bine?
Adevarul e că, uneori, e nevoie şi de astfel de corecturi! Poate se prinde cineva, poate învaţă altcineva… nu iese nimic rău din asta!
@Roxana: Eh, dacă ar citi toţi bloggerii câte un articol de-ăsta pe zi, altfel ar arăta readerul meu dimineaţa.
@Denisa: Cu forţa să-i inveţi nu se poate…
Just.
Bine punctat, Denisa, insa prea putini inteleg ce vrei tu sa spui. Btw, se mai studiaza oare in scoli gramatica limbii romane, cu toata suita de norme ortografice, ortoepice si de punctuatie? Ca mie mi se pare ca nu. Eu insami ma surprind uneori scriind si chiar vorbind incorect, gratie multitudinii de informatii scrise, video sau audio pe care le intalnesc zilnic si care, prin repetitivitate, au tendinta de a ma aduce in situatia in care parca nu mai stiu forma corecta a unor cuvinte, expresii… Situatia asta, coroborata cu noile norme post-decembriste impuse de Academie, are darul de a anula tot ce-am invatat in anii de scoala, din care 4 la profil filo-istorie :D
M-am mai gandit. Just dar frust. De rusinea posibila al celor gresiti, astfel evidentiati.
Nu mere sa-i spunem discret, fiecaruia ?
Ai uitat-o pe asta: toti grei onlineului la masa. Corect e online-ului.
@iha: *greii
felicitari pentru modul de gandire. subscris si sustin:)