Un prieten care vrea să trăiască și el 100 de ani, ca să ne batem pe burtă peste 60 de ani, m-a rugat să fac un articol pe blog în care să povestesc ce mănânc eu, mai ales că, citez, „tu ești chibzuită”. Am râs un pic la afirmația asta. Da, sunt chibzuită în sensul că nu dau sute de lei pe mâncare scumpă, nu comand mâncare la birou, nu cumpăr carne (decât pentru cățel). Dar nu sunt cea mai chibzuită persoană. De multe ori am senzația că „arunc cu banii”, pentru că îmi cumpăr chestii destul de scumpe, ca să văd cum sunt.
Ce nu mai cumpăr deloc de când am alimentația pe bază de plante?
Carne, pentru mine. Lactate, pentru mine. Brânzeturi, pentru mine. Ouă, pentru mine. Eu merg la cumpărături pentru toată familia, deci se mai poate întâmpla să cumpăr chestii pentru ai mei sau pentru cățel, dar eu nu mai mănânc carne, lactate, brânzeturi, ouă. Deloc.
Nu comand mâncare decât foarte rar. În primul rând, pentru că-i scumpă. În al doilea rând, pentru că nu știu ce bagă în ea. Nu în ultimul rând, pentru că mi-am făcut un obicei din a-mi lua cu mine prânzul la caserolă. Știu cât costă ingredientele pentru o masă de prânz și zgârcenia mea îmi spune că nu-i OK să dau 12 lei pe o ciorbă sau 22 de lei pe o pizza care pe mine mă costă câte 6 lei să le fac. Asta doar așa, ca să dau niște exemple.
E scumpă mâncarea vegană?
Depinde. Dacă vrei să cumperi și să mănânci burgeri vegani toată ziua, să te răsfeți cu „lapte” vegetal și produse Vacaju, Filgud și altele, da, este scumpă mâncarea vegană. E de înțeles dacă vrei să înlocuiești carnea cu alternative din plante. E mai sănătos să nu faci asta, pentru că înlocuiești proteina animală cu mâncare super procesată, care nu e cu mult mai sănătoasă. Sănătos este să mănânci legume, fructe, leguminoase cât mai aproape de starea lor naturală (whole foods, adică), neprocesate. Nu crude, nu la asta mă refer, ci să nu fie extrasă proteină din mazăre și amestecată cu cinșpe chimicale, ca să aibă gustul cât mai apropiat de cel al cărnii. Sau cajuul transformat în brânză vegetală, dar amestecat cu tot felul de stabilizatori și potențiatori de aromă, ca să aducă gustul cu cel al brânzeturilor obținute din lapte.
Dacă vrei să mănânci WFPB – whole foods, plant based, poți să te duci la piață și să cumperi ce e în sezon, să îți faci o supă, o ciorbă, o tocană cu acele ingrediente sau o salată în care adaugi niște leguminoase, pentru că de acolo îți vei lua proteina. Poți pune cartofi la cuptor și în loc de unt să alegi margarină sau o cremă pe care o faci tu din caju, să zicem. Sunt mii de rețete online, trebuie doar să începi să-i urmărești pe oamenii care gătesc vegan și sunt dispuși să îți arate și ție cum se fac mâncărurile gustoase.
Câteva exemple: Pick Up Limes, Sustainably Vegan, Cheap Lazy Vegan – sunt doar primele trei nume care mi-au venit în minte și sunt oameni care postează videouri pe YouTube, dar e plin și Instagramul de vegani care gătesc chestii senzaționale pe care le poți face și tu.
Un burger vegan costă de la 10 lei în sus. Micii vegani de la Lidl sunt 10 lei (4 bucăți), pizza vegană o găsești tot la Lidl cu 6,5 lei. Dar! Fasolea în sos tomat la conservă e 2,5 lei (Freshona de la Lidl e chiar mai puțin, 2,19 lei, parcă), un kil de fasole e 8-10 lei la Kaufland, năutul e și el în jur de 10 lei/kg, lintea este super gustoasă și o găsești la prețuri decente. Nu zice nimeni să-ți cumperi brânză vegană cu 12 lei 150 de grame,
Ce mănânc eu?
Cartofi, fasole, rucola, roșii, murături, humus, vinete, zacuscă, ciorbe, tocănițe, cartofi (oare am zis?), chipsuri, pateuri vegetale. Cerul e limita. În afară de carne, lactate, brânzeturi și ouă, pot alege orice-mi trece prin minte.
LUNI
De exemplu, luni dimineață am mâncat pâine (o baghetă cu cartofi de la Penny) pe care am uns niște „unt vegan” de la Violife – șmecheria e așa: dacă scrii Margarină Delma pe cutie, o vinzi cu 5 lei la jumate de kil. Dacă scrii că e Violife Vegan spreadable cream, o poți vinde cu 13 lei 250 de grame… La fel, pasta vegetală poate fi 2,6 lei dacă e Mandy cu ardei, sau poate fi 8 lei dacă e Inedit Gourmet Cremă de tofu (dar e foarte bună!). În aceeași categorie de prostii procesate, recomand pasta vegetală Mandy cu trufe și Mandy cu ciuperci. Ioai, cât îs de bune!
La prânz, tot luni, am mâncat ardei umpluți cu soia, orez și alte chestii și niște piure făcut din cartofi albi, un cartof dulce și un pic de lapte vegetal plus un pic de margarină. La cină am mâncat salată de „boeuf” făcută de mama din legume pt supă (mazăre, porumb, morcovi), cartofi și maioneză vegană Hellmann’s. Am mai mâncat ceva dulciuri luate din Lidl – nu sunt mândră de ce-am făcut, dar asta e.
MARȚI
Marți, la micul dejun am mâncat avocado toast. Am prăjit niște pâine cu roșii pe care am luat-o de la Kaufland la jumătate de preț, e foarte bună și e special pentru pus pe grătar, dar nu aș fi dat 8 lei și ceva pe ea. Am vânat-o și când au redus-o la jumătate de preț, am luat una ca să văd cum e. Peste ea am pus avocado și – secretul meu pentru un avocado toast bun – am pus niște piper negru proaspăt râșnit. Am mai mâncat două felii de „fake Gouda” de la Verdino, pe care am găsit-o în Lidl (8,6 lei 150 de grame, are gust bun) și cam 4-5 roșii cherry. Între mese am mâncat prea multe clementine de la Lidl, 3,50 lei kilul, sunt dulci și aromate și aduc spiritul Crăciunului cu ele. La prânz am avut pâinea vânătorului, luată la Lidl cu 30% reducere, deci 2,8 lei, plus salata de „boeuf” făcută de mama. O să mănânc câteva zile bune din salata aia, pentru că a ieșit multă și e foarte bună. Maioneza asta de la Hellmann’s are un gust foarte „nutty”, delicios. Seara am ciugulit nici nu mai știu ce, așa că pe la 10 mi s-a făcut poftă de chipsuri. Normal, doar nu ți se face niciodată o poftă nebună de ceva sănătos, nu?
MIERCURI
Am început ziua cu un avocado toast, roșii, salată lollo creață luată la reducere de la Kaufland, plus un pic de salată de „boeuf” și felii vegetale de la Verdino. La prânz, am continuat cu salată de „boeuf”, feliile astea vegetale care imită Gouda, felii vegetale de „parizer” tot de la Verdino, cu ardei și pâine neagră. Între mese am mâncat vreo trei clementine. E sezonul, ce să zic? Seara, am mâncat doi cartofi fierți rămași de la salata de „boeuf” cu pastă vegetală Mandy cu ciuperci.
JOI
Dimineață am mâncat din nou avocado toast, probabil ultimul – și probabil e pentru ultima dată când cumpăr mai mulți avocazi ca să ies mai ieftin. Se coc toți deodată și ajung să arunci jumătate dintre ei. Iar asta nu e deloc OK, că urăsc să fac risipă de alimente! La prânz, am mâncat niște pită prăjită de acasă cu un fel de tocană veche de vreo săptămână. Veche, dar încă bună, pentru că am un frigider bun și legumele ultra fierte și ținute la 4-5 grade Celsius nu se împut. Avantajul de a nu mai avea de-a face cu carnea! (OK, încă un avantaj, că-s multe). Seara am mâncat chipsuri cu ceva, dar nu am notat și am uitat.
VINERI
Dimineață cred că iar m-am chinuit cu un avocado aproape stricat întins pe pâine prăjită și pentru că nu era bun, am apelat la „untul vegan” Violife și probabil la cașcavalul fals de la Verdino. Am mâncat și ceva roșii cherry pe lângă – cred că niciodată nu-mi lipsesc roșiile din casă, atât de mult îmi plac! La prânz aveam mâncare la mine, dar mi-am comandat și o ciorbă de cartofi cu tarhon, de post, de la un restaurant nou deschis. Doamne, cât a putut fi de bună! Atât de bună încât l-am rugat pe Sebi să-mi facă și el una, când am ajuns acasă. Prin urmare, la cină am mâncat încă o ciorbă de cartofi cu tarhon, demențială!
SÂMBĂTĂ
Sâmbătă dimineață am mâncat prostii: nu aveam chef de pâine cu nimic, așa că am găsit cele două croissante de la bruătaria din Kaufland (erau la reducere) și le-am halit pe amândouă, împreună cu o cană de cacao cu lapte vegetal. În fiecare dimineață beau cacao cu lapte, dar laptele este lungit, că altfel e prea concentrat. Așadar, pun 1/2 cantitate de apă, 1/2 de lapte vegetal și cacao cât cuprinde și asta-mi ține loc de cafeaua de dimineață, pe care nu o mai beau de vreo două luni. La prânz am mai mâncat o ciorbă de cartofi cu tarhon și am plecat la o cafea cu prietenii. Cafeaua (decaf) s-a lungit, așa că am ajuns să comand paste cu ciuperci, bineînțeles, „de post”, de la același restaurant de la care mâncasem prima ciorbă de cartofi cu tarhon. Au fost incredibil de bune! Seara am mâncat popcorn, că au fost suficient de sățioase pastele alea să nu îmi mai fi trebuit nimic până a doua zi, dar le-am mâncat, totuși, pe la ora 15.
DUMINICĂ
Duminică dimineața iarăși am mâncat ce-am găsit prin frigider (nu prea multe opțiuni vegane), la prânz am mâncat o pizza verdura de la Lidl pe care am uitat-o cam mult în cuptor și s-a ars, deci au rămas vreo două felii (le-am aruncat), iar seara am mâncat un nou amestec de legume făcut de mine în CrockPot, în care am pus o pungă de legume congelate pentru supă (de fapt, amestecul mexican de la Lidl, cu porumb, mazăre etc.), un borcan de fasole roșie fiartă, o conservă mică-mică de ciuperci și o ceașcă de linte roșie. Delicioase ies toate aceste amestecuri făcute la CrockPot, pentru că se întrepătrund aromele.
Cum a fost tranziția?
Ușoară, pentru că am descoperit o mulțime de gusturi noi și pentru că am făcut pasul ăsta pentru mine, pentru că vreau să fiu mai sănătoasă și m-am convins că alimentele de proveniență animală nu sunt sănătoase.
Grea, pentru că organismul meu era obișnuit să proceseze doar câteva alimente, așadar, aveam enzime digestive pentru a descompune câteva alimente, dar nu și pentru cele noi. Asta a însemnat multe luni de acomodare, cu multă balonare, ca să mă exprim delicat, pentru cei care mă citesc vânând mărturisiri de genul ăsta. Dar asta e realitatea: când schimbi radical ceea ce mănânci, o să ai nevoie de o perioadă de ajustare, treaba asta nu e opțională.
Într-adevăr, am încercat tot felul de înlocuitori, de la burgeri vegani la icre din amaranth, dar am rămas la foarte puține astfel de alimente procesate. Burgeri am și acum în congelator, de fapt am un sertar întreg cu burgeri, cârnați vegetali, chiftele vegetale, sarmale de post și dovlecei pane (fără ou) pe care le cumpăr când le găsesc în Kaufland la reducere și le țin pentru când nu am alte idei, nu am timp să-mi gătesc sau pentru când merg cu prietenii la grătar și nu vreau să mănânc doar ardei copt.
Chiar dacă până acum 2-3 ani făceam în fiecare toamnă zeci de borcane de zacuscă, am ajuns la concluzia că e o activitate mult prea grea și… inutilă, câtă vreme în supermarket-uri există zeci de tipuri de zacuscă, care mai de care mai delicioasă. Ce aș mânca la orice oră sunt Zacusca cu hribi de la Capricii și Delicii (atenție, cu hribi, nu cu ciuperci!) și Malidzano verde de la Lidl (e un fel de zacuscă făcută fără ardei roșii). Astea sunt efectiv cele mai bune zacuști* de pe pământ, iar după ele vin o grămadă de alte zacuști, mai bune sau mai puțin bune. Nu poți ști care îți place decât după ce le-ai încercat pe toate.
* OK, am văzut acum că pluralul este zacuște, dar mie nu-mi sună bine.
Îmi plac vinetele foarte mult, așa că atunci când e sezonul, mănânc foarte multă salată de vinete, pe pită, cu roșii. Vinetele le iau de la piață și mi le coace Sebi pe aragaz sau în cuptor, numai el știe cum.
Nu diger prea bine dovleacul, așa că îl mănânc cu moderație. Îmi place, dar nu ne prea înțelegem. La fel nu mă înțeleg nici cu strugurii albi, dulci, oricât de mult mi-ar plăcea.
Cu obiceiul de a întinde avocado pe pâine prăjită am rămas după ce am slăbit cu programul Reset.
Mănânc orice fel de fructe și legume găsesc, la orice masă. Nu cred că există vreun fruct sau vreo legumă care să nu-mi placă. Am descoperit că îmi place foarte mult rucola, pe care o rumeg goală, în special la micul dejun. Și asta costă 3,5 – 4,5 lei la preț întreg, dar dacă merg la Kaufland după-masa spre seară, o găsesc de multe ori la 1 – 2 lei.
Sebi mi-a adaptat rețeta de ardei umpluți, pentru că-mi era poftă, și i-a făcut cu orez, soia, ciuperci și ce a mai găsit prin frigider. Mănânc destul de rar orez, iar cu soia efectiv nu înțelegeam ce se poate găti înainte de a merge pe drumul ăsta.
Dar cred că cel mai mult și cel mai mult îmi plac ciupercile. Hribii, în special. Aș mânca în fiecare zi ceva, orice, cu ciuperci, de la zacuscă la pateu vegetal, la chipsuri și ciorbă. Orice, dar cu hribi.
Îmi place foarte mult tofu. Este un gust pe care îl dobândești (acquired taste), în sensul că îți poate lua ceva timp să te obișnuiești cu el, dar mie-mi place foarte mult acum, inclusiv tofu cu ardei, cu chimen sau afumat. Cel de la Inedit e foarte bun și îl cumpăr când îl găsesc la reducere. Altfel, sunt cam zgârcită și mi se pare mult să dau 7,5 lei pe o cutie. Cel de la Lidl e aproape la fel de bun și costă 3,5 lei. Nu am făcut niciodată tofletă (omletă din tofu), pentru că nu îmi plăcea deloc omleta înainte și nu cred că o să-mi placă dacă înlocuiesc oul, care-mi plăcea, cu tofu, care-mi place, dar nu la fel de mult.
Să ne înțelegem: nu mănânc așa pentru că nu-mi place gustul de carne, de brânză sau de ouă. Lapte și produse lactate nu mai consumam pentru că sunt intolerantă la lactoză, din câte am observat. Dar brânza e foarte bună, ouăle sunt delicioase și despre carne nu mai zic nimic, că nu aș mai putea să mă întorc la a consuma carne. Mănânc așa pentru că vreau să fiu cât se poate de sănătoasă și să nu mai provoc suferință niciunui animal.
Există înlocuitori decenți de brânză. Oul poate fi și el înlocuit în rețete. Trebuie doar să vrei să fii mai sănătos și să nu mai provoci suferință animalelor. Asta e tot. Să ai voință și să fii constant.
Ce să mănânci ca să fii sănătos?
Cât mai multe legume, fructe, chestii în starea în care le iei din natură, cât mai puțin procesate. Gătește-ți singur ciorbe, tocănițe, smoothie-uri, paste (mă refer aici la „creme”, la chestii amestecate, nu la paste făinoase, alea numai păstoase nu sunt), învață să te bucuri de miracolul condimentelor (un condiment bine ales poate transforma o mâncare fără prea mult gust într-un preparat senzațional).
Cât mai puțin ulei, cât mai puțină grăsime „vegetală” de orice fel. Cât mai puțin zahăr! Nu îți bea caloriile. Alege să mănânci fructele în loc să le amesteci într-un smoothie. Sunt mai mulți profesioniști (nutriționiști, medici) care spun că e mai bine să mănânci fructul decât să-l lichefiezi și să-l bei.
Nu te înfometa. Nu e OK să faci foamea și poți să te saturi mâncând chestii sănătoase. Dacă nu te poți organiza, apelează la un nutriționist. Pentru mine, a fost de mare ajutor colaborarea cu RESET. Din păcate, articolele scrise pe blog în 2019 s-au pierdut, o să încerc să le recuperez de pe Facebook și să le public din nou aici. RESET mi-a dat imboldul de care aveam nevoie ca să slăbesc, apoi am înțeles că e important să fii sănătos și să faci lucrurile într-un anumit fel. Am înțeles că nu poți să alergi ca să dai jos toți cartofii prăjiți și toate cefele de porc mâncate. Pur și simplu, dacă vrei să nu te îngrași, trebuie să mănânci mai puțin. Nu poți să faci atât de mult sport încât să dai jos tot ce ai pus – și chiar dacă ai putea, nu este sănătos să mănânci junk food și apoi să transformi pieptul de pui în masă musculară. Deci secretul e în ce bagi în gură. Cel de-al doilea creier al tău, cel din intestine, știe cel mai bine cât de importantă este mâncarea sănătoasă.
Mănâncă murături, mănâncă legume și fructe, verdeață cât mai închisă la culoare, dă o șansă lintei, încearcă să mănânci cât mai diversificat.
Să fiți sănătoși!
P.S. Cândva, în viitorul apropiat, voi publica un video pe canalul meu de YouTube cu mesele mele dintr-o săptămână. Momentan nu am timp să filmez și să editez dar apreciez dacă te abonezi de pe acum la canalul meu de YouTube! Suntem deja peste 8.000 de oameni!