Cireşe!

Dacă nu le importăm din Bulgaria, suntem liberi să le cumpărăm din piaţă sau de la colţul blocului [iarăşi era să scriu „blogului”], de la ţăranii care le vând la preţ de aur alb.

De când stă postul ăsta în Drafts, am ajuns şi pe la ţară şi-am primit o plasă mare plină de cireşe coapte şi dulci. Gratis, de la vecinu’. Şi nu pot să nu-i dau dreptate lu’ tata – ţăranii nu prea au nici un merit pentru cireşele alea, în afară de culegerea lor din pomi. Şi poate, hai să zicem, au dat o spoială de var ca să nu fie atacaţi pomii de goange. În rest, cireşele nu trebuie cultivate în fiecare an, nu trebuie udate, nu trebuie săpate. Pur şi simplu, pică pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă, iar nătăfleaţă ce face? Păi le vinde cu 10 lei kila, că nu degeaba s-a suit în pom ca să le culeagă!

Poze de te ia pofta, aici.
Foto

19 thoughts on “Cireşe!”

  1. eu le iau de la bunicuu …de pe greanga direct in sotmac ….ha haa….trebuie spalate? lasa maică să aibă şi sistemul meu imunitar de lucru,altfel se atrofiază ca un picior pus in ghips:P

  2. Asta e surprinzător la cireșe. În două săptămâni, de la 50 de lei (când la TV în alte piețe din București spuneau că sunt peste 100 de lei) au ajuns 10 lei și acuma poți să le iei și cu 5 lei uneori… iar dacă te târguiești la finalul pieței…

  3. Problema pretului exagerat de mare se poate explica asa :
    Statul nostru „imputit” importa fructe si legume pentru ca exista un nene in guvern, parlament sau camera deputatilor care are o mica afacere, iar in urma unei excursii in strainatate a luat legatura cu un alt „nene”care a zis ca ii poate trimite marfa in Romania.Taranul neputincios la aceste jocuri politice ramane cu marfa si se strica.Cand se gandeste ca mai bine lasa un pret mai mic, vin sacalii peste el si ii cumpara toata marfa.Dupa acest procedeu taranul devine „versat” si merge cu pretul pietei invocand faptul ca produsul este made in Romania si de aici mai rezulta si ca e BIO.Toate cretinismele astea ar trebui sa le inghitim noi.Un alt exemplu este ca am fost la piata in Bucuresti nu conteaza care piata, si am gasit rosii romanesti la 14 RON KG.Asa ceva ? Concluzia: Adevaratul taran care culege propria recolta o vinde la un pret mizerabil iar noi nu avem acces deoarece vin intermediarii si le cumpara marfa.Drept urmare noi tot la mana a 5 a ajungem sa cumparam.

  4. aaaa, nu-i chiar asa. adica nu doar stai si astepti sa se coaca. tata n-are pretentii de productie bio (de la cei cca 20 de pomi din gradina-mari, pruni, 2 ciresi, caisi, piersici, gutui, peri, are de toate), dar are pretentie sa aiba productie. asa ca nici nu s-au scuturat bine zapezile si e cu pompa in spate. stropeli peste stropeli: cand e mugurul inchis, cand e aproape desfacut, cand a boboc, cand pica floarea, cand…., cand…, cand. ca sa nu mai zicem ca daca vrei pomi sanatosi si productie anuala tre’ sa-i stropesti ca sa mai pice din flori (pe la bunica-mea prin zona e dat din mosi-stramosi „prunii nu se stropesc” si d-aia au productie un an din 7, tata are in fiecare an pomii plini de fructe). ca bietul pom nu le poate hrani chiar pe toate. ca sa nu mai vorbim ca pomu’ mai trebuie si udat daca vrei sa scoti fructe si nu niste chestii mici si cioflicite.ingrasaminte, chestii, socoteli. udat insemnand zeci de litri de apa la fiecare pom. pare simplu’ si ieftin, dar nu-i.

    si unde ati vazut voi preturile astea astronomice? la piata pe care o frecventez eu am luat saptamana trecuta sau ailalta cirese cu 8 lei. acu’ s-ar mai fi ieftinit (au scazut preturile de la saptamana la saptamana) iar la tentativa de piata de langa mine (chibrit pe numele ei, fix 4 tarabe, pe numarate, deci zero concurenta) am luat acu’ 40 de minute rosii romanesti cu 3,5 lei/kg, nu rosia. 14 lei???? ma-nchin cu amandoua mainile.

  5. Eu cred ca multi dintre noi nu s-a preta sa coboare la nivelul de vanzator in piata. Ciresele is produse perisabile, mai sunt si pierderi plus ca oamenii astia altfel de venituri nu prea au decat din comert de genu.

  6. Cu asa ceva am avut a face anul asta.
    http://morom3t3.wordpress.com/2010/06/04/la-cires/
    Rezultat: 2 borcane mari cu compot (volum 5l/borcan) si 5-6 borcane cu dulceata.

    Cautand retete de dulceata am vazut culiaresele vorbind ca ciresele amrae is cele mai bune pentru dulceata. Mi-am adus aminte de un cires amar, pe unde lucrasem eu odata (sapaturi termoficare)si am purces intr-acolo.
    Rezultat: un borcan mare de 5l dulceata si vreo 2-3 borcanele mai mici.

    Am facut si 2 prajituri intre timp. Sunt foarte usor de facut:
    http://www.petitchef.ro/retete/prajitura-cu-cirese-fid-330605

    Ieri am fost in plimbare prin oras si am pus ochii pe un cires super-inalt. Arata cam ciudat: ciresele sunt patate cu roseata si ai tendita sa crezi ca e visin aflat in plin proces de coacere insa, am vazut cirese pe jos si am dedus ca nu e visin. cu mari sfortari am luat o cireasa si era foarte dulce. Acum as zice ca e cires galben insa, petele alea rosii… probabil e vreun alt soi de cires.

  7. Hm,cum am intrat aici fix dupa ce mi-am facut si eu niste cirese la gat :)
    Mai e si sporul de stress,ca daca nu le culegi la timp vin pasarile si le mananca,te trezesti fara o cireasa in pom peste noapte ;)

  8. Auzi zi multam ca nu sunt ca in germania cu 7,5 euro kilu !!!! sau la doza de 500 de grame cu 3,5 lei, pret vazut acum cateva zil ein kaufland, ca la piata si la producatorii particulari sunt si mai schumpe, ca vezi doamne, sunt bio.

    Abai astept sa ajung la vara si sa mananc la fructe pana pleznesc, fara sa ii atace prea mult bugetul de student.
    da stiu chestia cu alta piata monetara, alte salarii bla bla bla, dar totusi 7 euro??? cred ca si carnea e ceva mai ieftina….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.