Colecţie de greşeli

Am o părere bună despre bloggerii de top din România, majoritatea scriu bine, atât dpdv al scriiturii, cât şi în ce priveşte corectitudinea gramaticală. Dar mulţi bloggeri fac unele greşeli peste care chiar nu pot să trec. Nu de alta, da’-mi zgârie retina.

În tinereţe, am făcut corectură la câteva ziare şi pot spune că nu mi-e „ruşine” nici cu ziariştii. Cel mai incisiv jurnalist huneodrean îşi scrie textele şi nu le reciteşte deloc, pentru că, spune el, n-are răbdare. Şi ştie să scrie corect, dar nu are chef. Iar dacă ar sta să se corecteze, şi-ar pierde ideile; omul scrie la fel de repede cum vorbeşte. În vorbire nu face greşeli, dar cu tastatura e mai greu, că nu nimereşti întotdeauna tastele potrivite. Aşa se face că, fără un corector bun, imaginea lui are – sau ar avea – de suferit.

Şi mai sunt exemple cu carul. Nu toţi ziariştii au studii superioare, nu toate ziarele au corectori buni, iar presa hunedoreană arată foarte trist din punct de vedere gramatical, din cauza asta. Ca să fiu chiar răutăcioasă, sunt unii „ziarişti” care n-au nici o treabă cu scrisul corect şi care fac unele greşeli monumentale.

Revenind la bloggeri, am observat câteva greşeli care se repetă frecvent pe bloguri şi care dau foarte prost pe lângă unele texte, dealtfel bine scrise.

  • rămâne la părerea ta – nu rămâne la „părerea” mea, rămâne la latitudinea mea
  • unii bloggeri folosesc greşit perfectul simplu. Spre exemplu, nu e corect să spui „eu făcuşi asta sau aialaltă”, „eu fuseşi la Craiova” ş.a.m.d.. Variantele astea-s corecte la persoana a doua singular, respectiv „tu fuseşi, tu făcuşi”, iar la persoana I singular, corect este „eu făcui, eu fusei, eu mersei, eu găsii, eu întrebai” etc. Clar? Nu sunteţi cu nimic mai deştepţi dacă le folosiţi aiurea, nu merge nici scuza cu „licenţă bloggeristică”. Pur şi simplu, nu e corect!
  • Când vrei să spui că un lucru ar fi mai bine aşa decât altfel, nu spui că e „de preferabil”, ci fie „de preferinţă”, fie „preferabil”. Poţi spune şi „de preferat”, dar în nici un caz „de preferabil”.
  • O altă chestie este folosirea greşită a pronumelui demonstrativ. „Aceeaşi” şi „aceiaşi” nu este… acelaşi lucru! „Aceeaşi” se foloseşte pentru persoana a III-a singular, feminin, în timp ce „aceiaşi” merge doar pentru persoana a III-a plural masculin. Mă rog, nu ştiu exact cum să explic treaba asta, dar o s-o fac prin exemple: „aceeaşi femeie” şi „aceiaşi bărbaţi”. Niciodată „aceeaşi bărbaţi” sau „aceiaşi femeie”. Credeam că e la mintea cocoşului, da’ se pare că nu toată lumea a trecut pe la orele de gramatica limbii române.

Deocamdată, atât, dar o să revin pe măsură ce voi găsi greşeli pe bloguri. E păcat să ne râdă lumea, chiar dacă limba noastră-i o comoară, în adâncuri „în fund dată”…

UPDATE: Mai avem una tare: „dacă e urgent da-ţi buzz”. Aşteaptă tu…

17 thoughts on “Colecţie de greşeli”

  1. Intra-adevar, multi nu au trecut pe la orele de gramatica la vremea lor, sau, daca au trecut, nu si le mai amintesc.

    Pot sa solidarizez cu ziaristul care nu isi reciteste textele, pentru ca stiu sentimentul.Cu toate acestea, depun eforturi. :D

  2. Sau mai sunt aceia care habar n-au cand sa puna „ii” la sfarsitul verbelor „a fi”, „a sti”, etc. Sau care nu folosesc forma corecta: „mi-ar placea” in loc de „mi-ar place”… of, biata limba romana.

  3. Donsoara, furculision se scrie, furculision se citeste…sa fie clar!

    P.S. Foarte tari sunt observatiile…asta este niste chestii de gramatica…

  4. bun articol. sa faca cineva o politie gramaticala a blogurilor. cineva care se pricepe bine. si fiecare blog inscris sa puna un logo Verificat Gramatical cu link catre pagina geniului in gramatica. Obligatia lui este sa corecteze blogurile inscrise.
    sau ceva de genul asta. sper ca ati prins ideea :)

  5. E normal să greşim…
    Ni se poate întâmpla să mai omitem vreun cuvânt, să incurcăm vreo literă, să uităm din grabă să punem vreo cratimă( toate acestea scrise la tastatură, că altfel nu este ceva ce trebuie acceptat ), dar mie mi se pare inadmisibil să punem cratime în plus, asa cum văd adesea la „FRUMOAS-O”, „URÂT-O”, „DEŞTEAPT-O”.
    Dar de ce să mă mai mir de copilaşii de pe internet, când cel mai frecvent văd la TV cum se încurcă DRAMA cu TRAGEDIA…

  6. Denisa, am doua observatii de facut pe seama textului tau: „la latitudinea” mea e o cacofonie iar „dealtfel” nu exista, de fapt.
    Pentru ca stiu ca majoritatea inca se raporteaza la cacofonie prin primsa lui „ca ca”, o sa explic putin. Cacofonie inseamna „sunet urat” (gr.: kakos-urat si phone-sunet) si exista, totodata, si cacografie, de exemplu. De asemenea, cacofonia este „de evitat” nu pentru ca naste un „ca-ca” ci pentru ca distrag atentia vorbitorului. Informatii gasibile, de altfel, si pe wikipedia sau pruteanu.ro. In rest, te felicit pentru ca si tu pui accent pe corectitudine gramaticala. Sunt deja „super-extra-mega-hyper” satul de logica blogger-ului romana agramat care crede ca e important ce scrii, si nu cum scrii, sau ca respectarea regulilor limbii romane e o treana asa… de academicieni, de parca in scoala noi am invatat acordul gramatical la niste cursuri speciale, pentru supradotati.

  7. Pingback: Hai să scriem corect « Denisa Bârgău ✿

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.