Garderoba-capsulă este un termen inventat de Susie Faux, proprietara unui boutique londonez pe nume „Wardrobe”. Conform doamnei Faux, o garderobă-capsulă este o colecție de câteva obiecte de îmbrăcăminte esențiale, care nu se demodează niciodată (de exemplu: fuste, pantaloni, jachete) și care poate fi mărită cu piese de sezon.
Termenul este folosit frecvent înindustria de modă americană și britanică. Astăzi, el desemnează o colecție de piese de îmbrăcăminte interschimbabile, adică piese care pot fi purtate unele cu altele, astfel încât din X piese să poți crea Y (mai multe) ținute. Sscopul acestei garderobe este să ai o ținută pentru fiecare ocazie, fără a deține un număr excesiv de piese de îmbrăcăminte, iar acest deziderat poate fi atins cumpărând așa-numitele piese cheie, în culori care pot fi asortate.
Așadar, dacă te-ai săturat să petreci minute în șir dimineața întrebându-te cu ce te îmbraci azi, pentru că ai un dulap plin de haine și nimic de îmbrăcat, poți să îți construiești propria garderobă-capsulă pornind de la o pereche de blugi Pepe Jeans.
De ce să îți faci o garderobă pornind de la blugii Pepe Jeans?
Se poate spune despre garderoba-capsulă că este un „copil” al minimalismului, concept care susține că nu ar trebui să deții nimic mai mult decât lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Curentul se opune consumarismului, adică tendinței de a cumpăra impulsiv, chiar dacă nu avem nevoie, și de a face risipă în masă. Beneficiile acestui concept sunt: mai mult timp, mai mulți bani, mai multă liniște, o mai bună sănătate psihică și mai multă libertate. Imaginează-ți doar cât de mult timp ai câștiga în fiecare dimineață dacă garderoba ta ar fi alcătuită din doar 20-30 de piese vestimentare. (Șoc și groază, știu!) Cum poți să îți încropești o astfel de garderobă pornind de la o pereche de blugi de la Pepe Jeans?
O întrebare mai bună ar fi: de ce să pornești de la jeanși Pepe Jeans? Brandul londonez Pepe Jeans produce printre cele mai de calitate perechi de blugi. Având în vedere cât de practic este acest tip de pantalon, nu poate fi exclus din garderoba-capsulă. Spune-mi că nu ai o pereche de jeans și mă voi uita la tine cu sprânceana stângă ridicată: ce naiba e în neregulă cu tine?
Din moment ce vrem să ne limităm la cât mai puține piese vestimentare, ne permitem să investim mai mult în îmbrăcăminte de foarte bună calitate, așa cum sunt blugii Pepe Jeans. Jeanșii sunt foarte versatili, fiind acceptați până și în ținutele business. Așadar, pornind de la acești pantaloni, putem decide care sunt celelalte piese care îi vor însoți.
Ce încălțăminte trebuie să păstrezi lângă blugii Pepe Jeans?
În primul rând, ai nevoie de o pereche de pantofi care să fie mărimea ta și care să nu te jeneze. Dacă ai deja încălțăminte de acest gen, păstreaz-o. Dacă ai perechi de încălțări pe care nu le porți pentru că te jenează sau te incomodează, este cazul să le donezi (vezi articolul următor!). Nu trebuie să păstrezi în garderobă nicio pereche de pantofi cu defecte, cu talpa prea uzată, cu călcâile tocite sau care nu îți mai plac.
Apropo de modă, este neînțelept să alegi ceva în tendințe. Axează-te pe câteva elemente clasice: o pereche de pantofi sport albi sau negri, o pereche de sandale joase maro, o pereche de pantofi cu toc negri, o pereche de botine negre sau maro, o pereche de cizme negre sau maro, o pereche de balerini într-o culoare neutră și o pereche de sandale elegante, de preferat cu toc jos și gros. Bineînțeles, sunt ocazii în care aceste piese s-ar potrivi cu o fustă, dar absolut toate merg de minune cu o pereche de blugi Pepe Jeans.
Pentru partea superioară, o bluză Calvin Klein
Nu doar o bluză Calvin Klein, este lesne de înțeles că vei avea nevoie de mai multe elemente, dar o astfel de bluză poate fi perechea perfectă pentru blugii despre care vorbeam mai sus. Calvin Klein produce haine de calitate, din materiale superioare. Bluzele CK nu sunt făcute să se rupă după câteva purtări sau după prima spălare. Acestea sunt făcute să reziste, de aceea investiția este una care merită.
Nu trebuie să îți faci griji în privința plictiselii. Dacă alegi cu înțelepciune piesele care să te reprezinte în garderobă, vei putea face combinații interesante. O bluză Calvin Klein poate fi însoțită de o eșarfă mai colorată, un cardigan, o vestă sau un sacou. Nu uita să alegi cel puțin o bluză CK în dungi marinărești, una albă și una neagră, deoarece le vei putea combina ușor. Culori precum gri, maro sau bej sunt de asemenea alegeri foarte bune.
Cu puțină determinare și chiar mai puține prejudecăți, poți ajunge să îți modifici complet garderoba. Bucură-te de hainele de calitate la care ai visat tot timpul si vezi colectia noua de bluze Ck, făcând câteva schimbări simple, dar curajoase.
Unde greșesc eu?
Nu pot spune că aș avea o garderobă-capsulă. Am una destul de versatilă, dar nu am aproape deloc piese elegante, cu care să pot jongla atunci când e nevoie de ele. Nu particip la prea multe evenimente unde să fie nevoie de mine „la patru ace” (din fericire!), de aceea nu cumpăr aproape niciodată piese elegante. Greșesc atunci când aleg câte o piesă într-o culoare turbată. Am, de exemplu, niște cizme dintr-o piele foarte moale, ele sunt super comode, dar sunt albastre. Logic că nu se potrivesc cu orice, cu atât mai puțin cu hainele în alte culori (de exemplu, maro!). Culoarea mea preferată este verdele, am câteva piese în această culoare, dar mai multe albastre, pentru că am descoperit că mă prinde mai bine albastrul. Dar am și haine portocalii sau mov – și e foarte greu să le combini pe toate fără să te doară dinții de la efectul vizual.
Voi cum vă descurcați?