Conținut gratuit: pro sau contra?

Am citit cu interes articolul și o parte dintre comentariile de aici. Am închis tab-ul concluzionând că de data asta nu sunt de acord cu autorul (care nici măcar nu e Vali/Zoso, dacă te uiți cu atenție, deși nici nu e semnat articolul, trebuie să deduci că Dorin Lazăr l-a scris). 

S-a mai încercat monetizarea conținutului, în urmă cu patru ani (da, au trecut patru ani de când Zoso a pus articole cu plată și Arhi cerea să plătești o taxă lunară dacă vrei să comentezi cu link către site-ul tău), dar între timp cei doi bloggeri au renunțat la idee, probabil pentru că s-a dovedit a fi păguboasă. Eu știu că aș fi vrut să îi dau lui Vali 3 euro pe lună ca să îi citesc articolele, dar efectiv în vremea aia trăgeam de bani de la un salariu la altul și o taxă lunară pentru blog ar fi fost deja un moft pe care nu aveam chef să mi-l satisfac.

Când dai 3 sau 5 euro pe lună ca să ai un abonament de telefonie mobilă cu minute nelimitate și trafic de net de câțiva GB, 3 euro devine brusc o sumă destul de mare pentru câteva articole pe un blog generalist.

De când am descoperit presa economică, am fost fascinată de articolele din ZF, de exemplu. Iubeam revista Business Week, care s-a închis. Și într-o vreme aveam norocul să am acces gratuit la Ziarul Financiar, zi de zi. Aș fi continuat să-ș citesc și online, dacă nu mi-ar fi zis că articolele sunt disponibile contra cost. Am renunțat, pur și simplu. Oricum nu lucrez în domeniu și ceea ce scrie azi ZF pot să aflu mâine din altă parte sau de la Digi24, că tot au ei știrile cele mai serioase.

Deci, pentru mine, textele plătite (pe Internet) nu sunt o soluție. Dau bani pe o carte, dacă ești blogger și ai scris o carte e foarte posibil să ți-o cumpăr, dar nu concep să dau bani pentru unul sau mai multe articole. Și ce se întâmplă dacă 10 bloggeri pun taxă de acces la articolele lor? 3×10=30 de euro pe lună, deja o pereche de încălțări.

Într-adevăr, de când a dat Vodafone acces liber la Facebook pentru tot poporul, s-a înmulțit alarmant numărul celor care au o părere despre orice, la orice oră. Mă număr și eu printre cei cu păreri multe.

Dar mie îmi place Facebook.

Prin intermediul Facebook, iau contact mult mai ușor cu orice brand (și am intrat în legătură cu câteva, aproape de fiecare dată fiind plăcut surprinsă de viteza de reacție a social media managerilor), am dat peste prieteni vechi pe care nu aveam cum să-i regăsesc altfel, mi-am făcut prieteni noi și așa mai departe.

E adevărat, e plin de dobitoci, de pițipoance și cocalari, dar nu te obligă nimeni să îi urmărești. Dacă ți-s rude și vrei să nu le mai vezi postările, pur și simplu le dai unfollow și ai scăpat. La fel și cu site-urile dubioase: dacă nu vrei să mai vezi în feed-ul tău postări de la un anumit domeniu (nu-mi vin în minte exemple, pentru că le-am blocat pe toate), soliciți treaba asta și din trei click-uri nu mai vezi niciodată articole de la site-uri dubioase. Expunere punct com, na, că mi-am amintit unul.

La fel de ușor e să scapi și de paginile care te enervează: hide all from teo trandafir, hide all from tony poptămaș, block requests from this app și nu mai primești niciodată cereri de la vecina sau mătușa care te roagă să îi dai „vieți” la jocuri tâmpițele.

E mai bine să ai de unde alege decât să te uiți la un Internet gol

Eu îmi aduc aminte destul de clar când, în urmă cu 15 ani, făceam căutări pe Google și primeam cel mai des răspunsul: Your search did not return any results. Nu era nici Google în română pe vremea aia…

Nu mi s-a mai întâmplat decât foarte rar să primesc răspunsul ăsta la vreo căutare. Acum Google a indexat câte un link pentru orice posibilă întrebare/problemă. Am găsit de multe ori răspunsuri și rezolvări la diverse probleme pe care le aveam, fie tehnice, fie gospodărești, fie medicale. Uneori a trebuit să „sap” printre zeci și zeci de pagini, dar în cele din urmă am găsit ceea ce căutam. Și zău că prefer să am de unde să alege, să trebuiască să caut o oră ca să găsesc rezolvarea, decât să mă uit la o pagină goală, fără nici un rezultat.

Mai bine caut blogurile de calitate între mii de alte bloguri, decât să fie trei bloguri gratuite și restul pe bani. :)

Voi ce părere aveți? Nu vă speriați, nu aș îndrăzni să vă cer bani ca să îmi citiți ideile. Nu pentru asta am creat acest blog, ci ca să am eu unde să îmi scriu ideile, inițial, și apoi să am un fel de evidență a lucrurilor pe care le-am făcut în viață. :)

Foto: Facebook app, de la Shutterstock

22 thoughts on “Conținut gratuit: pro sau contra?”

  1. Legat de articolul lui dorinlazar eu cred ca cineva incearca sa reinventeze roata. Nu ai sa vezi niciodata chestii de genul in afara. Sau daca vei vedea pe cineva sa mai scoata un ban in plus de la vieweri/readeri (vezi FineBros) prin nu stiu ce metode creative, reactia nu va fi tocmai placuta.
    Exista reclame pe blog si de ce nu, se poate baga si un buton de donate -> Paypal. All hail the donate button.

    1. Exact. Poți monetiza și altfel. Și dacă agenția îți cere niște cifre pe care tu poți să i le livrezi și fără să recurgi la măgării (falsificare de date de trafic sau cumpărare de trafic sau naiba mai știe ce), de ce să te plângi de calitatea cititorilor tăi, când ei sunt cei pe care îi „vinzi”, de fapt, agenției?

  2. Unii bloggeri isi considera coltul de internet, aka blogul, drept site de specialitate intr-un anumit domeniu.
    Clar nu as accepta sa platesc abonament la un blog. Da, poate sa isi puna reclame, sa faca alte colaborari din care sa faca bani. Atat timp cat reclama nu e nesimtita sau mincinoasa (Citesc multe bloggerite de „beauty”, care au reclame la 2 din 5 postari, unde umfla in pene un anumit produs si apoi uita de el cand vorbeste de produsele favorite din acea perioada).
    Inteleg ca unii bloggeri muncesc, ca sa aduca continut nou, deja nu mai posteaza ca hobby, ci il trateaza ca pe un job, pentru ca aduce bani. Da, este o munca enorma, atunci cand ai adunat un public numeros, sa ii faci sa revina zilnic. Dar tot nu as da bani. Mai ales ca urmaresc foarte multe bloguri.
    Dar la urma urmei e un blog. Unde mai pui, ca daca il tragi de urechi pe nenea, care scrie nu stiu ce chestie cu care nu esti de acord, dar nah, iti dai si tu cu parerea, ca de-aia are sectiunea de comentarii activa, iti spune : ” E blogul meu, scriu ce vreau, nu iti convine, nu mai intri”.
    Dar da, platesc bani daca este un anume site de specialitate, cum am zis mai sus. Si sa aiba informatii pertinente, nu copy paste-uri de pe net.
    De exemplu, chiar azi am cumparat acces nelimitat, pe tot anul, la o aplicatie pentru meditat, m-a costat 200 de lei. Am incercat varianta gratis si mi-a placut atat de tare, incat am cumparat acces la tot ce ofera. Chiar daca e youtube plin de chestii pentru meditat, aplicatia asta face toti banii. Tipa care vorbeste pe fundal are o voce calda, placuta, vorbeste rar, linistit… nu te deranjeaza cand intervine ca sa te ghideze de-a lungul sesiunii, de iti distrage atentia. Foarte misto. Dar ce m-a convins sa cumpar, este ca si-a facut efectul. Dupa 14 zile de incercat varianta gratis si meditat 10 minute zilnic, chiar am observat o imbunatatire la interior (sunt mai calma, mai concentrata, nu ma mai enervez repede ).

    As mai da banii pe un site de nutritie si fitness, de exemplu, sa mi se intocmeasca plan de nutritie saptamanal si plan de antrenamente pentru acasa, in functie de nevoile mele personale. Momentan nu am nevoie, ma descurc si asa, dar nu as ezita sa fac asta intr-o zi. Nu stiu daca exista astfel de site, dar banuiesc ca da.

    Am dat un exemplu ca sa arat diferenta intre lucrurile pentru care as plati (chiar daca gasesc continut asemanator gratuit pe net) si pentru care nu as plati.

    1. Foarte mișto că ai dat și un exemplu concret. Și eu plătesc pentru aplicații mobile care mă conving din varianta free că merită, cel mai recent exemplu fiind Framelapse, pentru care aș fi plătit și mai mult decât am plătit, atât este de faină – aplicație de făcut timelapse-uri cu telefonul.

  3. In afara subiectului- Buna. Sunt si eu din Hunedoara si fan Ikea, ca si tine. Vreau sa fac o comanda si m-am gandit ca poate iti mai doresti si tu ceva.

  4. Avand in vedere faptul ca oamenii abia reusesc sa-si plateasca facturile si sa-si dramuiasca banii pana la sfarsitul lunii, astfel incat sa nu ramana fara mancare si ceea ce au nevoie, cu siguranta nu-s multi cei care ar fi dispusi sa plateasca abonament pentru a citi un blog. Exact cum a spus si Mihai, sunt alte modalitati de a monetiza continutul…

    1. Da. Și mie chiar mi s-a părut jignitor termenul de „freeloaderi”, folosit pe blogul lui Zoso, deși e adevărat că sunt pe Internet o grămadă de mămici plictisite care sunt concursomane aproape profesioniste (mai ales pe Facebook). Am și eu vreo două în listă și știi ce? Și eu particip la concursurile organizate de branduri pe Fb, dacă premiile mă interesează.

      1. Pff…cate concursuri sunt pe Facebook, cred ca doar un sfert dintre ele sunt si cu premii pe bune. Restul, doar pentru a strange LIKE-uri. :) Si eu particip, dar asa cum ai spus si tu, doar la ce ma intereseaza.
        Te pup, o zi frumoasa.

  5. nu as plati ca sa citesc parerile cuiva despre ceva, la asta se rezuma aproape toate blogurile pe care le vizitez eu. amuzant ca e la acest gen de articole comentariile sunt mai interesante si savuroase decat parerea autorului si daca respectivul continut ar fi platit, o mare parte din comentarii nu ar exista.

  6. Pentru un blog generalist nu cred că aș da bani, dar pentru ceva mai nisat, poate chiar o comunitate aș plati. Sunt câteva forumuri pe afară care au taxa de 40euro pe lună, dar sunt de specialitate, nu generaliste. Ceva de genul a reușit și Cristi Ștefan cu 1schimbarepeluna, dar el e self-help.

  7. Ce m-am speriat ca iti pui si tu taxe. Am rasuflat usurata la sfarsitul articolului. Deja parerile celorlalti si punctele atinse de tine sunt suficiente pentru a sustine ca o taxa pe blog este jenanta. Georgi, ne spui si noua care este aplicatia? Denisa, il lasi sa ne dea si un link? Te rog!

    1. SIGUR!

      Nu m-am gândit niciodată la o taxă. Câtă vreme pe acest blog mai sunt și articole plătite, în care recomand produse / servicii pe care le-am testat și eu înainte, mi s-ar părea aiurea (ca să folosesc un cuvânt ușor) să cer și bani. CA SĂ CITIȚI GÂNDURILE MELE despre una-alta?!

  8. Il citeam pe Dorin, om foarte inteligent care genera niste discutii serioase, dar pana la urma e vina lui ca nu e platit. Stiu, vrea sa nu se umple cu reclame pe site, dar ghici ce? pe mine unul nu ma deranjeaza faptul cand scrie cineva ( care imi place) un articol publicitar, chiar si ala il citesc de curiozitate daca scrie bine. Si sa fim seriosi daca scrii din ani in pasti nu poti avea pretentia sa fii platit de cititori, pitici gratis dar si George Damian scrie pentru diverse publicatii contra cost, daca vrei sa fii platit faci contract cu un ziar si livrezi 5-10 articole pe luna. Sa ne gandim ce alternative am avea daca unii bloggeri si-ar pune o taxa. Enorm de multe, stam prea mult la calculator, ar fi un motiv sa iesim cu prietenii, faci blogging live :)), am discuta diverse topicuri pe retele sociale, mess cu diverse grupuri, stam pe youtube, jucam jocuri multi player ( comuninicare la greu si acolo) sau single, citim, ne uitam la seriale, emisiuni (live la tv sau pe youtube sau online). A cere bani pentru blogging e ca si cum ai cere bani prietenilor cu care stai la discutii, ca tu esti prea important si continutul care il scoti pe gura trebuie platit, pai imi fac alti prieteni atunci si tu iti faci altii cu care te potrivesti. Doamne si cand ma gandesc ce atent sunt cate o data sa las un comentariu, cu link, scriu chiar si cu diacritice, dar nu e destul. Nu poti renunta la blogging fara sa arunci vina pe altii? sa spui ca nu ai timp cum au facut si altii? pentru fiecare blogger care renunta apar altii 10 noi, din 10 mai cu experienta unul se va ridica sa ii ia locul in trafic, deci aproape ca nu stie lumea ca existi daca nu prestezi des.

  9. E discutabila treaba. Eu de exemplu as plati cu draga inima o taxa lunara pentru articole si informatii utile. Genul de articole pe care le citesti cu un pix si o foaie in fata.

    Dar atunci cand bloggerul x scrie baliverne sau chestii atat de banale incat le citesc dimineata la cafea, nu vad nici un motiv pentru care as plati acel abonament.

    In alta ordine de idei consider ca blogurile de nisa care au in spate oameni buni in domeniul respectiv si-ar putea monetiza foarte bine blogurile asa. De exemplu eu am platit luni de zile abonament pe lynda.com si a meritat fiecare cent. Intr-o perioada as fi platit pentru un blog cu articole si informatii bune despre fotografie ca imi luasem DSLR si faceam poze mai bune cu telefonul :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.