Credincioşi, da’ mulţi!

De pe un banner văzut pe Realitatea.net:

În România sunt:

  • 18.300 de biserici
  • 4.700 de şcoli generale
  • 425 de spitale
  • amin.

Ştiţi ce părere are Sebi despre preoţi şi biserici; eu nu mi-am prea spus-o pe-a mea, dar sunt în criză de subiecte pentru blog, aşa că Nedoamna m-a ajutat cu un link.

18.300 e de 43 de ori mai mare decât 425. Avem de 43 de ori mai multe biserici în toată ţara decât spitale, în anul de graţie 2011. Pentru că, nu-i aşa, românul are nevoie de câte o biserică la tot pasul, pentru eventualitatea în care îl apucă pioşenia în drum spre birt, spre serviciu ori spre supermarket. Omul trebuie să aibă unde să se roage, unde să-şi mărturisească păcatele, unde să-şi dea baniii pe lumânări, cărţi de rugăciuni ori icoane.

Înainte de a muri, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a fost dus la clinica AKH din Viena. Oare de ce am impresia că AKH e the new place to be pentru toţi bolnavii înstăriţi ai patriei? Şi de ce, ca preot, te-ai duce la o clinică din străinătate? Rugăciunile nu mai ajută?

Dacă, în loc să construiască 18.300 de biserici, BOR ar fi construit măcar câte un spital în fiecare judeţ, aş fi înţeles că Biserica vrea, într-adevăr, să-i ajute pe români. Dar ei nu-şi pierd timpul cu prostii de-astea, au alte priorităţi: catedrala mântuirii neamului, o măgăoaie kitschoasă pe care vor s-o construiască în Bucureşti, acte de binefacere cămătărie, amenzi pentru cei care îndrăznesc să fabrice lumânări şi aşa mai departe. Construirea de spitale îi treaba Statului, nu a Bisericii. Biserica se ocupă doar de mântuirea noastră.

Conform DEXonline, MÂNTUÍ, mấntui, vb. IV. Tranz. și refl. 1. (Pop.) A (se) salva (dintr-o primejdie, din robie, de la moarte etc.). 2. (Pop.) A (se) vindeca (de o boală). 3. (În limbaj bisericesc) A ierta sau a obține iertarea pentru păcatele săvârșite, a scăpa de pedeapsa divină; a (se) izbăvi, a (se) salva. 4. (Pop.) A (se) termina, a (se) isprăvi, a (se) sfârși. ◊ Expr. (Refl.) A se mântui cu… = a muri. [Prez. ind. și: mântuiesc] – Din magh. menteni.

Oare la care punct se gândesc reprezentanţii Bisericii atunci când vorbesc despre Catedrala Mântuirii Neamului?

Adevărul este că românii care dau bani bisericii îşi merită soarta. Şi dacă nu şi-au plătit contribuţiile la fondul de sănătate, dar au dat bani la biserică, atunci când sunt bolnavi ar trebui trimişi să se roage pentru sănătatea lor.

16 thoughts on “Credincioşi, da’ mulţi!”

  1. Ca să nu mai spunem că nici nevoie de școală/carte nu ai dacă mergi la biserică. Te ajută Domnu’ – după multe rugăciuni – să găsești un „servici” bun. :))

  2. Culmea, constructia de biserici continua. In Timisoara, doar anul acesta, trei noi biserici ar urma sa fie inaugurate. Evident, anul asta in orasul de pe Bega nu o sa avem parte de niciun spital noua. E echitabil, nu?

  3. Cand nu avem ce face mai facem o statistica. Tara cu cele mai multe biserici din lume este USA. Numar de biserici raportat la numarul de locuitori. De ce? Pentru ca exista diversitatate. De aici si numarul mare de biserici din Romania. Fiecare crede intr-un singur Dumnezeu insa modul in care o face si unde o face difera foarte mult de la o persoana la alta.

  4. Ne rugam si noi ca altceva nu avem ce face. Cat despre spitale, si aici trebuie sa ne rugam sa nu ajungem in ele, ca de am ajuns in spitale, riscul sa iesim mai rau decat am intrat e foarte mare. D-asta sunt mai multe Biserici :)

  5. bisericile ar trebui imputinate drastic. In afara de batrani care is orbiti de religiozitate si nu vad ce se intampla, noi restul intram in ele la nevoie: nevoie se traduce prin nunta, botez, deces. In rest le simtim prezenta doar cand suna la usa ca vor bani, caci popii ne rup in gura cu taxe anuale – da, 40 lei pe an, pentru care il vedem pe popa 1x pe an – taxe fara de care nici nu se uita la tine. Au un roi de babe care aduna taxele respective, iar cand le iei la impins vagoane ca ai platit o dau pe ailalta parte cum ca donatie…Oricum taxa asta de care ne jecmanesc anual este trecuta in hartii – ca deh, diavolu da chitanta – ca donatie. Dar pare-mi-se donatia asta e daca vreau, nu? Nu ma obligi sa stau cu copilul neinmormantat in casa doar pentru ca nu ti-am platit tie darile ca la boierul mosier. Mi-este scarba de sistemul lor. In loc sa fie exemple de piosenie, bunatate si trai decent pentru enoriasii lor se lafaie in masini la care multi din saracii carora le rup de la gura pentru ele nici nu le pot pronunta numele.

  6. @dush Eu nu cotizez nimic la biserică. Şi nici nu m-am cununat la biserică, iar când o să am un copil, îl „botez” eu acasă, cu gel de duş pentru copii şi apă caldă. Nu am nevoie de biserică şi nici biserica n-ar trebui să aibă nevoie de mine sau de banii mei.

  7. Stati sa vedeti cum se inghesuie prostimea sa dea aia 2% la biserici („ca ne-a rugat parintele, ca vrea sa puna aer conditionat/cumpere candelabru nou etc.”) si cum se ofusca daca le propui alternative ca smurd-ul, cazuri umanitare…

  8. Ne place sa credem ca ne ingrijim de suflet, cand de fapt e doar un pretext de a justifica cheltuirea unor bani aiurea. Nu trebuie neaparat sa mergi la biserica daca crezi in Dumnezeu, mai ales la timpul pe care il avem. Cu Dumenzeu poti vorbi oricum ori de cate ori simti nevoia.

  9. Ha, ha, imi place in special ultimul paragraf :)). Si eu sunt suparata pe BOR.
    Biserica la care merge mama-mea nici macar femeie de servici nu are! Merg credincioasele si fac curatenie si tot ele duc si painea pt. nafura (Nu se strang suficienti bani duminica si in celelalte zile? >:) ). Presupun ca exista si alte cheltuieli acoperite de ele, dar a mea mama le tine undercover. Eu personal nu-s dispusa sa dau din banii mei niciun leu in scopuri d-astea.

  10. Pai avem nevoie de Biserici, pentru a manipula capetele seci, goale ca nuca care pun botul la ce le zice popa, si pe langa asta, acolo se fac cele mai mari magarii cu terenurile, acum nu mai tin exact minte ce manastire revendica un sat intreg, si vrea sa ia casele oamenilor, halal.

  11. ma…asta cu biserica si rugatu’ e ca in bancu’ ala (pe scurt): da Doamne sa castig la Loto! da Doamne sa castig la Loto; si intr-un final se enerveaza Dumnezeu si ii zice: auzi, da daca vrei sa castigi, joaca!
    Mie mi se pare fascinant cum atunci cand oamenii au nevoie neaparat de ceva, devin credinciosi dintr-o data. Am fost intr-o practica vara trecuta cu o asociatie de studenti (nu cred ca am voie sa dau pe post cu cine si unde -plus ca am ajuns acolo din greseala) si nea parinte Organizator Suprem, cu barba pan’ la genunchi nu mai stia care din telefoane ii suna: iPhone-u’ sau unu’ din cele doua Nokia ultramoderne :))Numa vedeai ca scoate cate un gadget din sutana :)))
    Eh..si sa nu uit ca fiu-su’ se plimba de pe-un deal pe altu cu BMW-u’

  12. Cata vreme increderea romanilor in aceasta institutie nenorocita numita bor(nu merita sa i scrie initialele cu litere mari) este pe la 80-90%,chiar nu mai sunt prea multe de comentat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.