Spargerea locuinței de către hoți este un scenariu la care toți oamenii refuză să se gândească serios. Este oribil să îți imaginezi că un străin va intra încălțat pe covoarele tale și își va băga nasul în lucrurile tale, că va căuta în dulap, printre hainele tale, după bani sau bijuterii… Și totuși, lucrurile acestea se întâmplă. E mai bine să te gândești că poți cădea victimă hoților înainte să se gândească ei la asta. Trebuie să îți protejezi locuința nu numai atunci când pleci în concediu.
1. Nu folosi prea multe aranjamente în jurul casei
Hoții apreciază foarte mult aranjamentele florale, decorațiunile și lucrurile frumoase din jurul casei. Nu pentru că ar avea ei un simț estetic deosebit, ci pentru că acestea sunt un indicator că acolo locuiesc oameni cu bun gust – ergo au și bunuri de valoare în locuință. Se poate spune că multe decorațiuni în jurul casei înseamnă că nu ai mai avut loc pentru ele în interior; deci ai multe chestii înăuntru.
2. Montează un sistem de alarmă performant
Nu cred că există vreun sistem de alarmă 100% sigur și impenetrabil, însă este foarte benefic, deoarece poate alungă repede hoții, în cazul în care aceștia ți-au încălcat proprietatea. Exemplu: sistemele de alarmă pentru casă de pe A2t, cu rol de comunicare a efracției către un dispecerat. În felul acesta, echipajele de intervenție pot ajunge în cel mai scurt timp. Unde mai pui că un sistem de alarmă sau de supraveghere costă mai puțin decât un laptop și este foarte util, dacă nu îți dorești ca bunurile să ajungă pe mâna altcuiva. Alege-ți de aici camera de supraveghere potrivită în funcție de tipul locuinței.
3. Montează plăcuțe de atenționare
Montează la vedere câteva plăcuțe care atenționează că locuința este prevăzută cu sisteme de alarmă și camere de luat vederi. La vederea acestor avertismente, „oaspeții nepoftiți” vor fi descurajați și nu își vor asuma riscul de a intra pe proprietatea ta. Totodată, poți să instalezi în casă întrerupătoare care sting și aprind singure lumina, la diverse intervale de timp. Acestea sunt foarte utile pentru perioadele în care nu ești acasă, sau ești plecat în concediu.
4. Ia-ți un seif
Păstrează bunurile de mare valoare și banii într-un seif, unde nimeni altcineva înafară de tine nu are acces. Un seif metalic este foarte dificil de deschis sau de spart, în cazul în care nu ai cheia. Spargerile nu durează mai mult de câteva minute, deoarece hoții se încadrează într-u timp foarte scurt, până la venirea poliției, așa că nu au timp să spargă un seif. Așadar, dacă ești victima unui jaf, sunt șanse mult mai mici ca bunurile și banii să-ți dispară.
5. Verifică mereu cutia poștală
O cutie poștală goală le va indica hoților că acolo locuiește cineva. Flyerele agățate de ușa de la intrare sau care burdușesc cutia poștală sunt semne că proprietarii casei sunt plecați, așa că locuința poate intra ușor în vizorul răufăcătorilor. Atunci când ești plecat, pentru a nu atrage atenția hoților, cel mai bine este să rogi pe cineva apropiat să îți golească mereu căsuța poștală.
6. Nu te mai lăuda pe Internet cu bunurile pe care le ai
Hoții sunt interesați de locuințele care ascund bunuri de valoare, așa că, oricât de mult ți-ar plăcea să îți etalezi toate aceste lucruri, ia în considerare posibilitatea de a atrage atenția hoților. Degeaba tragi draperiile/jaluzelele, încui ușa de două ori, dar postezi pe Facebook noul televizor cu diagonală mare pe care ți l-ai cumpărat!