Cum să faci bani cu ambalajele returnabile ale altora?

Am ideea asta în „Drafts” din mintea mea de ceva timp, dar am tot amânat să o scriu pe blog, pentru că pare că mi-am ieșit din mână. Dar… știți cu toții despre Sistemul Garanție-Returnare, presupun. Că toată lumea cumpără apă îmbuteliată, suc la PET sau doză, bere la sticlă etc. și cu toții lăsăm 50 de bani pentru fiecare astfel de ambalaj cumpărat de la magazin.

E un sistem minunat, deși are foarte multe probleme, fiind la început, lansat cam cu forța, în ciuda celor care l-au finanțat (în mod ironic, producătorii de băuturi ”răcoritoare” îmbuteliate au zis că nu sunt pregătiți și să-i mai păsuiască guvernul încă vreo 10 ani, nu mai mult, dar RetuRo SGR, firma care se ocupă de punerea pe piață a ambalajelor cu garanție și preluarea lor, este înființată de guvern și de producătorii de băuturi, în parteneriat). Dar e grozav că ne-a cam scăpat de milioanele de doze și PET-uri care poluează încă râurile și pădurile patriei. Unii oameni nici nu se gândesc să le returneze, în timp ce alții și-au făcut deja un job din asta, adunând ambalajele de băuturi de prin oraș și ducându-le la punctele de colectare. La 100 de ambalaje ai făcut 50 de lei și în orașele mari chiar nu e greu să găsești 100 de sticle, doze sau PET-uri pe jos. Credeți-mă, că stau într-un oraș mediu și știu ce zic.

Ei bine, era de așteptat să apară și serviciile conexe. De exemplu, Glovo a anunțat recent că în curând vei putea să îi dai curierului Glovo care-ți aduce cumpărăturile o plasă cu ambalaje, iar el le va duce pentru tine la punctele de colectare. Sau, nu știu, poate chiar Glovo va deveni “„””punct” de colectare.

Oricum, eu sper că în viitorul nu foarte îndepărat, colectarea acestor ambalaje se va face inclusiv pe stradă. Unitățile administrativ-teritoriale pot să cumpere aparate de tip TOMRA și să le monteze în zonele aglomerate dn orașe/comune/sate, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să depindă de programul magazinelor și de dispoziția angajaților de a debloca și goli aparatele.

Și încă o veste bună: deja am văzut la Carrefour și Metro (pe net) aparate cărora le dai sacul cu toate și le sortează el, nu mai trebuie să introduci manual fiecare ambalaj. Ceea ce sper să fie, în viitor, implementat peste tot.

Ideea mea, pe care v-o dau gratis:

Eu m-am gândit la un posibil job: dai un anunț că ești dispus să ridici de la domiciliu ambalajele, fără să îi dai vreun ban și fără să îl coste ceva, omul scapă de ele (că unde să ții zeci de PET-uri în apartamentele astea minuscule?), tu faci un ban cinstit, toată lumea-i fericită. Poți posta pe grupurile de Facebook locale, practic nu te costă nimic să te promovezi așa. Cu mașina nu e rentabil, dar cu o bicicletă, dacă știi să mergi pe ea având un sac mare de PET-uri în spate, îți poți face treaba lejer. Unde mai pui că în orașul meu (Hunedoara) există biciclete pe care le poți închiria gratuit.

2 thoughts on “Cum să faci bani cu ambalajele returnabile ale altora?”

  1. Sau alta idee. Unele restaurante le ofera pentru 30 bani/bucata din simplu fapt ca nu au timp sa recupereze singuri garantia. Mergi dupa cateva sute de bucati si sunt de cele mai multe ori la gramaj mic, deci ocupa mai putin spatiu :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.