Cumpărături online sigure: câteva sfaturi

Am tot spus că-mi place să cumpăr tot felul de chestii online; e foarte comod şi, zic eu, sigur. Sigur că şi pe stradă rişti să-ţi fie furat portofelul, aşa că nici pe Internet nu eşti întotdeauna în siguranţă. Sau?

Pericolele online există şi apar sub forma atacurilor asupra PC-ului tău. Ca să te protejezi împotriva atacurilor de phishing, poţi folosi cea mai nouă versiune a Internet Explorer 8. Nu mai suntem în 2001, anul în care a fost lansat Internet Explorer 6, lucrurile se mişcă şi ai nevoie de un browser bun ca să-ţi poţi face cumpărăturile online în siguranţă.

Iată câteva sfaturi pentru cumpărături online mai sigure:

1. Menţine software-ul PC-ul la zi. Asta include browser-ul web, care se actualizează automat. Dacă nu foloseşti deja Internet Explorer 8, îl poţi descărca gratuit de aici.

2. Apără-ţi PC-ul, folosind firewall, antivirus, antispam şi antispyware. Poţi descărca gratuit Microsoft Security Essentials de aici.

3. Evită încercările de phishing şi malware. Internet Explorer 8 vine cu SmartScreen Filter, care blochează şi te atenţionează cu privire la posibilele pericole de phishing. SmartScreen Filter te atenţionează dacă site-ul pe care încerci să îl accesezi a fost raportat ca fiind nesigur şi îţi permite să raportezi orice site nesigur găseşti.

4. Protejează-te de ameninţări. Atacurile de cross-site scripting sunt unele dintre cele mai sofisticate metode de a face rost de informaţiile tale personale. Internet Explorer 8 te protejează de aceste atacuri printr-un filtru preinstalat de Cross Site Scripting (XSS), care este intotdeauna activ.

Ameninţările Cross Site Scripting (XSS) încearcă să exploateze vulnerabilităţile site-urile pe care le utilizezi. Poţi primi un mail care conţine o adresă de email falsă. Odată ce accesezi acel link, vei fi direcţionat către un site legitim care a fost compromis sau conţine informaţii dăunătoare ce pot înregistra tastările sau chiar numele de acces şi parola. Internet Explorer 8 include un filtru care ajută împotriva atacurilor XSS de tip 1, unul din cele mai comune forme ale atacurilor XSS.

5. Identifică adrese de web false. Internet Explorer 8 te ajută sa eviţi site-urile înşelătoare, care te pot păcăli cu adrese derutante. Numele domeniului în bara de adrese este subliniat cu negru, pentru a fi mai uşor să identifici adevărata identitate a unui site.

6. Navighează în siguranţă. IE 8 include opţiunea InPrivate™ Browsing. Aceasta te ajută să previi istoricul căutarilor tale, cookies sau sustragerea unor informaţii din computerul tău.

7. Asigură-te că site-urile web pe care faci plăţi online utilizează criptări. Vei şti că un site utilizează criptările când procesează informaţiile de pe cardul de credit atunci când vei vedea următoarele:

  • un „s” după http, în adresă – va trebui să apară https://
  • un lacăt în bara cu adresă sau în colţul din dreapta jos al ferestrei
  • bara cu adresă este colorată în verde – aceasta apare în Internet Explorer 8 şi indică faptul că site-ul este unul sigur

8. Nu răspunde niciodată cererilor nesolicitate pentru informaţii personale. Aceste e-mail-uri pot fi capcane pentru a-ţi fura identitatea online. Cele mai multe companii nu trimit niciodată e-mail-uri nesolicitate sau cereri pentru parole sau alte informaţii personale.

Şi încă ceva: chiar dacă v-am plictisit cu toată povestea de mai sus şi nu aveţi de gând să-l folosiţi, instalaţi-vă totuşi IE8. Nu cere de mâncare şi nu se ştie când veţi avea nevoie de el. N-am crezut c-o să spun asta vreodată, dar zilele trecute am vrut să editez ceva în tema blogului şi Firefox făcea figuri, neafişându-mi textul din fişierul editabil, Chrome mai mult m-a încurcat, aşa că am pornit IE8 şi nu mi-a venit să cred: a fost singurul browser care mi-a fost de folos atunci. Şi de atunci mă gândesc tot mai serios să mă întorc la „marele E albastru”.

Lucrurile s-au schimbat: IE 6 a fost bun pentru 2001. Pentru 2009, instalează-ţi IE 8. Sigur ţi-ai dori să-ţi schimbi maşina fabricată în urmă cu opt ani, dar poate că nu îţi permiţi asta. Internet Explorer 8 este gratuit şi nu doar că nu te costă nimic, dar îţi faci ţie un bine. Descarcă-l cu încredere!

Update: aici găsiți și un ghid în limba engleză pentru navigare în siguranță

9 thoughts on “Cumpărături online sigure: câteva sfaturi”

  1. Firefox e bun, dar pe mine mă omoară când îmi consumă cele mai multe resurse. Şi aceeaşi părere proastă încep să o am şi despre Tweetdeck, dar până când găsesc un alt client de Twitter, nu-l schimb.

  2. Firefox consuma mult mai putine resurse decat Internet Explorer, Denisa…

    Oricum e clar ca e vorba de un advertorial si la tine si la Sebi… daca nu e asa imi mananc calculatorul piesa cu piesa… si ce mi se pare chiar aiurea este ca nu ai precizat clar acest lucru… adica da inteleg ca platea microsoftul mai putin daca era mentionat, dar era o chestie de respect fata de prostii ca mine care chiar te citesc.

  3. Mie-mi place Maxthon, care ruleaza cu IE in spate, si stiu ce poate IE-ul. Advertorialul e bun, dar IE fiind inca cel mai raspandit browser de pe planeta este si cel prin intermediul caruia se raspandesc cel mai usor softurile de tip malware. E adevarat ca acum nu se mai bizuie pe gaurile de securitate ale browserului ci pe gaurile in scafarlie e utilizatorilor dar totusi eu recomand incepatorilor firefoxul.

  4. Eu nu zic ca nu e clar dupa ce ai citit… dar as vrea sa stiu asta de la inceput ca sa nu imi mai pierd timpul sa citesc…

    Spui ca lucrezi in presa… eu stiu ca intr-un ziar cand sunt articole de genul asta se precieaza clar pe toata latimea paginii ca articolele respective reprezinta reclama electorala sau mai stiu eu ce fel de reclama…

    Deci eu unul sunt impotriva advertolialelor din principiu, dar pana la urma e blogul tau si e relativ normal sa vrei sa scoti si niste bani din el asa ca inteleg de ce l-ai scris… cu ce nu am fost si nu pot sa fiu de acord e ca nu ai precizat clar acest lucru… ceva de genul scris la inceputul articolului:

    „Acest articol este un advertorial platit de [link=microsoft.com]Microsoft Romania[endlink] si nu reprezinta neaparat parerea expres a autorului.”

  5. Nu e nimic gresit la un advertorial atata timp cat nu e bullshit publicitar. Si eu obisnuiesc sa promovez servicii si produse care merita prin transparenta si calitate. Un banner nu mi se pare deplasat. Dar advertorialul asta si cel de pe blogul partenerului tau de viata sunt un pic duse la extrem ca si cele din campania de promovare Windows 7. Sincer acum, si atunci s’a aberat cu grosolanie pe avantajele posesiei unui Windows cu licenta. Au aberat chiar si ITistii de la care macar aveai o pretentie. Nu se putea spune verde in fata ca daca dai 100-200 de euro pe un Windows ai suport telefonic, nu iti iei amenda (daca esti firma) si ca esti in perfecta legalitate. Dar nu, toti au preferat sa spuna cele mai mari tampenii si sa isi ia banii… OK sunt bani munciti si castigati corect nu zic, dar atunci din punctul meu de vedere blogosfera a avut de pierdut. Il citesc pe VisUrat, ocazional si pe tine si pe multi altii, ar fi pacat ca pe viitor, voi bloggerii astia bine cotati care scrieti bine sa pierdeti cititori scarbiti de pupincurismul asta. Nu zice nimeni sa nu monetizezi blogul dar totusi asa cum ai o prestanta in fata lui Google sau in ZeList, ai si o prestanta in fata cititorilor, o prestanta foarte efemera. Aloha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.