- nu-mi spune că nu știi să faci cappuccino, nu vreau să știu că ești nou și nu știi să îl prepari. E trecut în meniu? Atunci trebuie să-l servești!
- nu pune mâna pe acea parte a tacâmurilor care știi că va ajunge în gura mea, dai dovadă de proastă creștere.
- nu îmi spune că nu ai habar în cât timp îmi vei aduce mâncarea, dacă am comandat azi, aș vrea să mănânc tot azi. And hold the spit, please!
Bineînțeles că lista rămâne deschisă!
Mai nu stiu exact ce se intampla in Romania de sunt multi atat de porniti impotriva chelnerilor insa o sa-ti spun cum stau lucrurile la mine (chelner in sua)
Sunt chelner, te servesc si ma port frumos cu tine pentru ca asta sunt platit sa fac, dar daca tu nu esti intelegatoare si nu ai bun simt nu te astepta sa fiu usa de biserica.
1. Daca e un capucino atunci da, trebuie servit, dar nu tot ce e in meniu poate fi disponibi, tu esti cam acida de abia te-ai asezat la masa si incei sa faci pe nebuna.
2. Poate am pus mana intentionat pentru modul cum m-ai tratat mai sus, cat timp am fost in spate m-am scarpinat la oua, acum iti dau tacamurile si merg sa rad cu colegii in timp ce tu mananci folosind tacamurile cu miros de oua.
3. Bai femeie, nu te tipa asa la mine, daca trebui sa am grija de 5 mese in acelasi timp si toate sunt asa sacaitoare ca tine e clar ca n-am cum sa merg in bucatarie sa verific in cat timp ti-e tie gata mancarea, stai si-asteapta, daca te grabesti mergi la McDonald’s.
PS: Eu zic cum ar decurge actiunea in cazurile extreme, trebuie sa constientizezi ca sunt chelner/ospata, nu sclav si nu carpa de sters pe jos. O zicala americana zice: „Don’t Fuck With People That Handle Your Food”
Da, are dreptate ce zice comentatorul de mai sus… E normal sa fii servita prompt si de calitate, dar risti foarte mult daca te certi cu chelnerul inainte sa-ti aduca si ultimul fel de mancare… Nu stii ce poate face in spate.
sper ca nu ai lasat si bacsis pentru treaba asta :P
vorbesti de un local anume? sau in general?
Nu aranja scobitorile cu limba, pentru o pozitie perfecta in recipient (caz real)
Denisa, de curiozitate, cam cat bacsis lasi unui chelner care se comporta frumos cu tine, amabil, rapid, iti prezinta frumos meniul, aduce prompt mancarea si toate cele necesare? Sa zicem ca ai o consumatie de … 70 RON (700.000 lei vechi) cat lasi chelnerului?
Să le luăm pe rând:
1. Faza cu cappuccino i s-a întâmplat lui Sebi, într-un restaurant în care nu erau cinșpe feluri de cappuccino în meniu, ci unul singur. A înțeles și a comandat altceva.
2. Faza cu tacâmurile am pățit-o eu la o pizzerie. Am mâncat pizza cu mâna. I-am lăsat bacșiș vreo 10 lei pentru că în rest s-a purtat frumos.
3. Cea de-a treia fază s-a petrecut într-un restaurant chinezesc. Nu aveau ce am fi vrut noi să mâncăm, dar eram mulți și am promis că vom comanda nouă porții de pui în caramel. Chinezoaica a făcut ochii mari și ne-a spus ca se rezolvă. Am întrebat cât durează, ca să știm dacă ne permitem să așteptăm – eram în timpul serviciului – și a ridicat din umeri. Subordonatele ei românce au făcut același lucru. După a treia întrebare am reușit să scoatem un „poate 30 de minute”.
Cât despre ultimul tău comentariu, domnule Văduva, la o consumație de 70 de lei, dacă n-am ce băga de vină, las 7 lei. 10 la sută dacă servirea este ireproșabilă, nimic și plătit cu bani mărunți dacă se strâmbă sau comentează.
Deci, do I still qualify for a spit?
Daca sunt persoane diferite, momente diferite si restaurante diferite atunci e ok, iti inteleg punctul de vedere. Din pacate in romania de abia in ultimul timp a aparut ideea de bacis procentual din consumatie, acum 3-4 ani bacsisul era „pastreaza maruntul” si din cauza asta multi chelneri nu dau 2 bani pe calitatea serviciilor oferite. 10% e un procent ok pentru romania, in conditiile in care chelnerii oricum castiga cel putin salariul minim pe economie, odata ce va exista mentalitatea de bacsis cel putin 10% (urcand la 20% pentru servicii de calitate) atunci cred ca va creste si interesul chelnerilor de a fi pe placul clientului pentru a atinge acel 20%.
Atata timp cat inca exista ideea de „las’ ca el oricum are salar, ii las 2 lei indiferent cat cheltui” vor exista si servicii de rahat plecate de la prezumtia ca oricum nu o sa primeasca procent din consumatie in functie de serviciul oferit.
In sua salariul e 2-3$/ora dar se lasa cel putin 15% din consumatie pentru un serviciu decent, 20% pentru servicii excelente si extra pretentii, si 10% sau sub 10% pentru servicii de rahat. Sa lasi 3-4% din consumatie e deja nesimtire si lipsa totala de bun simt din partea clientului.
@vaduva: sa-nteleg ca in SUA tot eu sunt nesimtita daca ii las 3-4% unui chelner obraznic??
are noroc daca nu-i chem seful, sa-l reclam…
nu stiu ce localuri sunt in alte orase dar eu in arad n`am avut nici o problema cu nici un chelner. sunt o gramada de restaurante (pot sa fac si recomandari daca va intereseaza) si am fost servita tot timpul impecabil. chelneri atenti, mancare buna, n`am avut ce sa comentez.
probabil daca vad ca sta clientul la masa mai sictirit si`l ia pe un ton aiurea se poarta si ei in consecinta, eu una sunt tot timpul dragutza si amabila.
Din cate stiu eu, nu chelnerul/ospatarul trebuie sa prepare un capucino sau orice altceva. el trebuie sa il serveasca doar.
denisa ai si tu dreptate dar are si vaduva. dak esti un client dificil si iei ospatarul peste picior( cazuri intalnite des in romania) nu te astepta la un serviciu de calitate, insa nu sunt de acord cu ‘spit in the food’ sau alte cacanarii deastea, omul plateste ptr mancarea aia fara ingrediente speciale. eu sunt bucatar in uk si indiferent de conflicte( englezii sunt ffff dificili la mancare) nu percep conceptul de scuipat, uns sau mai stiu eu ce in mancare. si referitor la tips e optional, nu te obliga nimeni sa il dai, in general tipsul e pentru serviciile de calitate nu pentru calitatea mancarii sau a cafelei pe care daca esti un bucatar sau barman care te respecti sau iti respecti meseria le faci ca trebuiesc facute nu de dragul tipsului.
daca esti in uk, ar trebui sa stii ca INDIFERENT cum se poarta clientul cu tine, tu trebuie sa-l sugi. pentru ca asa esti pregatit si antrenat atunci cand te angajezi, si asta face diferenta intre londra – unde oamenii au invatat cum sa conduca o afacere – si romania, unde orice cacat de angajat are impresia ca e vreun print, foarte sensibil la tot ce iasa pe gura clientului. chiar mai mult de atat, poti fii atat de penibil incat sa-i zici chelnerului ca ti s-a racit cafeaua, iar el trebuie sa stie sa-ti aduca alta. iar bacsisul e inclus in factura in majoritatea restaurantelor. binenteles, vorbesc de restaurante nu de cafenele fish and chips.
@Mirunika – In primul rand in SUA ai sa gasesti mai greu un chelner nesimtit sau indiferent, tocmai din cauza ca se lucreaza pe bacis.
Depinde de ce inseamna client nesimtit si depinde de tine. Un bacsis de 3-4% e jignitor, lasi 3-4% doar daca el statea la povesti cu colegii si tu ai asteptat 10 minute pana sa-ti ia comanda desi restaurantul era gol (fara sa se scuze, sau sa zica ceva), ti-a venit alta mancare si era si rece iar el nu a facut absolut nimic sa-si merite banii.
Mi-e greu sa-ti zic ce ar trebui sa faca un server pentru a spune ca e nesimtit, eu sunt super grijuliu cu clientii mei iar daca cumva sunt ocupat si cu alte mese mereu imi cer scuze si le explic situatia. Rad, glumesc cu cei glumeti iar celor sacaiti si pretentiosi le duc mancare, verific daca totul e ok si gata – nici o atentie.
Rareori mai sunt turisti care lasa putin bacsis pentru ca stiu ca nu vor mai calca in acel restaurant.
PS: In 2 ani n-am ajuns in situatia de a scuipa in mancarea cuiva si nu stiu cazuri concrete de cineva care sa fi facut asa ceva (tipa din filmuletul dat mai sus chiar a impins limitele)
Eu am fost ospatar atat in Romania cat si in USA si ii inteleg si pe Cristian si pe Denisa. Totusi, aici ii dau dreptate Denisei, pentru ca regulile din America nu se pot aplica romanilor, in conditiile in care servirea in Ro., de cele mai multe ori, lasa de dorit.
Spre exemplu, la restaurantul in care am lucrat eu aveam 12 mese de caciula si se umpleau ochi in fiecare seara incepand cu ora 6 pana pe la 11. Mereu full intre oerele respective. Mancarea era buna, insa cand se aglomera dura chiar si o ora pana venea la masa. Clientii deveneau iritati, noi erau depasiti de situatie, bucatarii ne tratau ca pe niste jeguri, clientii la randul lor ne luau la rost, tensiunea se acumula si uite asa ofeream servicii de rahat. Ce bacsis sa lasi cand ai stat 2 ore la un restaurant, lihnit de foame, servit de un ospatar impertinent, si de fiecare data cand pui intrebari ti se raspunde cu un usor ridicat din umeri. Mi-e rusine de serviciile pe care le-am oferit ca ospatar in Ro. si am invatat ce inseamna ospatarie adevarata abia dupa ce am lucrat in America.
sunt ospatar de 9 ani,shi am avut parte de tot felul de clienti,unii mai putin manierati,altii foarte stilati,dar in general foarte multi pustani”cu bani”exemplu:in acelasi timp imi vin doua mese;3 persoane imbracate la4 ace shi un grup de 6-8 pustani de cca20 ani…care incep cu fraza’stim ce vrem’ desert shi suc…iar prima masa,cea de3 pers „ce ne recomandati?”si le recomanzi…la care clientul :lasa bai ca stim noi ca vreti sa ne dati ce e mai vechi,ca asa faceti voi ospatarii!?stii de la cine iti iei spaga?de la pustanii care au consumat poate mai putin decat cele 3 pers,pe cand cele 3 pers au mancat bine,le-ai vorbit frumos,i-ai servit frumos shi nu ti-au lasat nimic,poate nu ti-au dat nici „buna ziua,multumim frumos!”a fii ospatar nu inseamna a fii sclavul cuiva,sunt putini cei care ne cunosc meseria;imi place meseria mea,nu pt ca „fac spaga”ci pentru ca in fiecare zii vezi alte fete,cunosti oameni noi shi inveti cum sa te comporti si cum sa cunosti temperamente diferite…
nota 10 pt comentariul tau
mă rog, nota 4 pentru gramatică, dar asta nu contează, într-o lume a oamenilor cu bac-ul „opţional”…
mai oameni buni….sunt faze si faze si in meseria asta.dar pana la urma…vrei sa lasi din bun simt MACAR cei 10%?ok,lasa-i omului.nu vrei?la revedere,sa-ti fie de bine,omul isi face treaba,te serveste,iti recomanda,iti aduce,etc. putini insa stiu ca salariul unui ospatar ajunge la FABULOASA suma de 400 RON sau la BELLAGIO se lucreaza fara salariu,mergand pe ideea ca ospatarii fac „SPAGA”.putini stiu cum este sa stai in picioare de la 8 dimineata pana la 1 noaptea,sa servesti toti prietenii patronilor,sa parchezi masinile clientilor sau rudelor patronilor,sa pastrezi loc de parcare,sa cari marfa si multe altele care sunt la moda in restaurentele din Romania.Ospatarul si taximetristul sunt tratati ca sclavi oriunde in tara asta,fie de patroni fie de restul societatii.Clientii vor sa ai zambetul pe buze cand intra ei cu 5 min inainte de inchidere sa bea un ceai si sa mai stea cateva ore la vrajeala.Nu,astora toata viata mea le voi servi…un RANJET.
Si pana la urma as vrea totusi sa stiu si eu , cam ce salariu are u chelner in romania ?… imi trecea prin minte sa ma fac ospatar ,dar mam razgandit .
salariile variaza intre 500 ron si 1000 ron,depinde de zona si local:)fara alte „venituri suplimentare”
Denisa” 1 nu vorbi de gramatica ca si tu ai probleme!
2 in Romania cat e salarul unui ospatar? Foarte mic! Timp liber ? Foarte putin!
3 cand vii, te asezi la masa se saluta sau raspunzi salutului,
– daca ospatarul mai are 5 -6 mese full nu tipa , oricum te-a vazut o sa vina si la tine,
– daca dai dovada de noblete si bun comportament ( comanda fiecare in parte nu toti odata) si simplul multumesc e perfect!
– pizza se mananca si cu mana!
in functie de greutatea preparatului / gatit! si tu crezi ca iti intarzie comanda nu-i vina ospatarului!! Vrei repede mergi la fast-food,
– ospatarul nu-i sclavul tau nici marioneta ta , il respecti te respecta,
4 lucrez de 8 ani dar nu am vazut nici un ospatar care sa faca nustiu ce in preparatul tau!! Deci nu-ti mai imagina filme!
5 daca tu ai comandat un cappuccino si nu a stiut sa til faca:))))))) ori esti un client/a insuportabil cu besini in cap:)) sau tiai comandat cappuccino intr-un catun(cauta in Dex catun)din fundul Romaniei, stima!
buna…sunt ospatarita de 4 ani si de cand lucrez in acest domeniu am intalnit tot felul de oameni cu caractere diferite.am incercat sa fiu pe placul tuturor insa nu s a putut.dc????in primul rand multi clienti au pretentia sa li se ia comanda imediat ce s au asezat la masa si in momentul in care s a adus comanda stramba din nas ca nu e ceea ce ar fi dorit.in al doilea rand,prieteni,nu mai certati ospatarii ca intarzie mancarea ca nu sunt ei vinovati,ospatarul aduce mancarea cand e gata pt ca si bucatarii au sistemul lor.munca de ospatar nu e usoara.e munca fizica si psihica in acelasi timp.
…..draga mea denisa nu te cunosc dar te rog da mi voie sa ti explic cv:de bauturi se ocupa barmanul,iar de mancare se ocupa bucatarul.OSPATARUL ARE DATORIA DE A TI SERVI PREPARATELE,DE ATI RECOMANDA,DE ATI OFERI O ATMOSFERA PLACUTA,DE A SE ASIGURA CA TOTUL ESTE IN REGULA,IN CAZ CONTRAR SA GASEASCA SOLUTII PT PROBLEMELE CE APAR.in al doilea rand nu te obliga nimeni sa lasi „spaga” ospatarului.dak vrei bn,dak nu asta e.
…..si as mai avea o rugaminte pt persoanele cu pretentii:dak vreti servicii de calitate mergeti in restaurante care pun pret pe calitate nu pe cantitate.va multumesc
EU sunt ospatar in Romania…salariul meu minim pe economie e doar teorie pentru ca mie mi se dau 600 de lei (2015 )si lucrez in ture de 19 ore farà pauza nici macar de masa(targoviste)!daca comanda intarzie si ma vezi alergand in stanga si in dreapta evident nu e vina mea,nu pot tipa la barman si la bucatar sa se miste mai repede ignorand celelalte mese probabil la fel de nemultumite!eu pot doar sa imi cer scuze si sa zambesc ca de plans am timp abia dupa ce spal veceurile la sfarsit de munca si da..in romania noi ospatarii suntem responsabili si de curatenie.nici macar nu avem drepturi ca salariati,protectia muncii, Sanatate si restul!
Stiu,ospatarii sunt nesuferiti sau poate doar nefericiti !
Hai sa fim oameni si sa nu ne tratam urat! Bacsis pentru calitate si respect pentru ceea ce facem e tot ce ne dorim de la voi!
@Beatrice: subscriu