Prima dată când am văzut o lansare de produs cu public numeros şi mai ales cu un ecran uriaş [sau o proiecţie imensă, tot aia] în spatele scenei pe care se află un om care anunţă produsul a fost atunci când s-a lansat iPhone. Steve Jobs a continuat apoi să-şi prezinte „jucăriile” – iPhone 2, iPhone 3, iPhone 4, iPad – în aceeaşi manieră.
Poate greşesc, dar mie mi se pare că răposatul Steve Jobs a inventat aceste lansări cu fast, în care un singur om este pus pe o scenă mare şi anunţă un produs senzaţional. Şi dacă nu-i aşa, înseamnă că până la lansarea primului iPhone nici un produs nu a fost suficient de bun încât să merite supermediatizarea de care au avut parte compania Apple, Steve Jobs, iPhone şi lansarea telefonului minune.
Că Steve Jobs a ştiut să facă din c*cat bici s-a văzut încă de la lansarea primului iPhone. Sunt mai bine de cinci ani şi jumătate de atunci şi încă din prima parte a anului 2007 au început să apară telefoane marketate ca „iPhone killers”. Fiecare nou telefon care aducea ceva în plus faţă de marea masă a telefoanelor disponibile, înainte de a fi prezentat publicului, era anunţat cu surle şi trâmbiţe ca fiind „the iPhone killer”, adică acel telefon care avea să facă iPhone-ul de ruşine.
Oricât de bune ar fi fost toate telefoanele lansate după iPhone, se vede treaba că departamentul de marketing de la Apple a fost foarte motivat, pentru că suntem în 2012 şi încă se mai aude de iPhone killers. Dacă după cinci ani n-aţi reuşit să-i omorâţi şi oamenii stau în continuare la cozi cu zilele ca să pună primii mâna pe un telefon la suprapreţ, înseamnă că faceţi ceva greşit.
Sigur că există telefoane mult mai bune decât iPhone. Galaxy S3 este doar unul dintre ele, din câte înţeleg cel mai bun telefon lansat până acum de Samsung, asta dacă nu considerăm Galaxy Note ca fiind un telefon „normal”. Nici cu Nokia nu mi-e ruşine – mai ales că eu folosesc acum două telefoane Nokia de care sunt foarte mulţumită, HTC continuă să lanseze telefoane deştepte pe bandă rulantă, Sony face treabă bună cu Xperia şi aşa mai departe. Toate astea înseamnă că dacă nu ar fi fost Steve Jobs cu al său prim iPhone, poate că industria telefoanelor mobile ar fi arătat altfel astăzi.
Fanii Apple spun despre produsele lor preferate că „pur şi simplu funcţionează”, că au un design grozav, că nu există viruşi pentru sistemele de operare ale căror nume încep cu „i” mic, că dai un ban, dar stai în faţă şi câte şi mai câte.
Eu am un singur produs Apple în toata casa: un mic iPod Shuffle care într-adevăr funcţionează. Îşi face treaba, Richie Sambora, Scorpions şi Bon Jovi se aud aşa cum trebuie, bateria ţine foarte multe ore, în aşa fel încât atunci când merg cu trenul până la Bucureşti nu trebuie să-mi fac griji că o să mă „lase” dacă ascult muzică întruna, dar – şi aici există un mare „dar” – marele său dezavantaj este că nu poate fi „încărcat” cu muzică decât prin rahatul de software iTunes. Norocul meu că nu-mi schimb preferinţele muzicale prea des, aşa că odată umplut cu 2 GB de muzică, l-am lăsat aşa şi îl mai conectez la computer doar pentru a-i încărca bateria, chestie care se face printr-un foarte scurt cablu USB. A trecut deja un an de când l-am primit de la Burn [încă o dată, mulţumesc!], iar de atunci am aceleaşi melodii pe el.
Urăsc iTunes. Cred că este motivul principal pentru care nu mi-aş cumpăra niciodată un produs Apple. Nu înţeleg logica pentru care ar trebui să-mi instalez un program ca să pot accesa un dispozitiv care, produs de orice altă firmă, poate fi accesat ca un drive obişnuit. Am avut mai multe mp3 playere înainte de iPod; toate puteau fi accesate din My Computer, fără prea multă bătaie de cap. În schimb, iPod e mai cu moţ, ca să poţi pune sau şterge fişiere de pe el trebuie să-ţi instalezi iTunes, să-ţi creezi în computer un playlist pe care apoi să-l sincronizezi cu playlist-ul de pe player… de ce mama naibii e nevoie de atâta bătaie de cap???
De-asta zic că eu nu aş putea folosi gadget-urile lui Steve Jobs. Mă bucur că ele există, pentru că odată cu lansarea fiecărui nou produs, piaţa a fost impulsionată să creeze telefoane, computere şi tablete mai bune, mai deştepte, mai frumoase. Dar nu mă văd folosind vreodată un iPhone pentru că „pur şi simplu funcţionează”, din moment ce şi al meu Nokia pur şi simplu funcţionează şi e la jumătate din preţ. Nu mă încântă ideea de a face parte dintr-un „club” exclusivist al celor care deţin telefoane… speciale. E ca şi cum te-ai lăuda că tu ai terminat şcoala specială, iar toţi ceilalţi absolvenţi de şcoli normale sunt nişte tâmpiţi, pentru că sunt toţi la fel. Ooochei.
i OANA test it
prima lansare pompoasa de produs conceputa de steve jobs a fost lansarea macintosh cu reclama „1984” regizata de ridley scott (alien). pana atunci nimeni nu s`a gandit sa faca un eveniment special din asta, ceva grandios, care sa atraga publicul.
itunes nu e chiar asa enervant cum pare la prima vedere, asta dupa ce te obisnuiesti cu el. la fel ca si la ipod`ul tau si eu trebuie sa`mi pun muzica prin itunes pe iphone (multe i`uri) dar cum zici, preferintele muzicale se schimba rar. partea buna e ca pozele facute pe iphone le poti accesa si descarca direct pe computer din „my computer”. aplicatiile le iei direct din apple store…singura interactiune cu itunes se petrece o data pe luna aprox cand ii fac un back`up just in case.
pacat ca nu esti un artist de muzica, ai intelege altfel itunesul, fiind singurul loc unde muzica chiar se cumpara.
toata lumea uraste itunesul, nu numai tu. unii se acomodeaza, altii isi pun muzica odata la jumate de an. sau deloc, cum sunt eu.
@kodeina: Nu „se cumpără”, ci „se împrumută”. Pe bani. :)
Există multe alte variante de a cumpăra muzică, una dintre ele fiind direct de pe site-urile artiştilor. O prefer pe aia, decât să deal with Apple.
Galaxy S3 nu e nici pe departe mult mai bun decat Iphone.
Nu sunt fan Apple, dar performantele S3 sunt sub 4S, iar camera este mult sub cea a lui 4S.
Clar,, steve Jobs are un mare merit pentru ceva ce a fost visul sau de o viata si pentru care a muncit sa il duca cat de sus s-ar fi putut duce.
Dar produsele Apple sunt mult peste ce e in piata.
si nu, din nou, nu sunt fan Apple
@alioja: Zi „Sa mori tu” !! !
Cum mama dracu pui un ring tone ca sunet de apel, unul incarcat de la tine din calculator?
Mi nu-mi plac IPod Shuffle sau orice i-device.
Fa un test simplu, cumpara un Mp3 player(la pretul unui iPod Shuffle) si asculta o melodie la iPod Shuffle dupa care ascult-o la device-ul non-apple. iPod Shuffle se aude extrem extrem de prost comparabil cu orice mp3 player de pe piata(la acelas pret sau poate chiar mai ieftin). + cu un non-i-device iti vezi device-ul in My Computer si poti sa-l folosesti ca si storage, filme, poze, etc.
@D.V.: Să ştii că am făcut testul ăsta şi chiar sunt foarte impresionată de calitatea sunetului pe care poate s-o aibă muzica „play-ată” de ăsta micu’.
@Denisa: nici eu nu am inteles de unde a tras el concluzia ca suffleu se aude prost, poate a avut una din milioanele de replici la 30 de lei care aratau ca un shufle si a fost asamblata intr-un garaj din Beijing de niste
copii de 9 ani. Poti rezolva problema cu incarcatul muzicii pe ipodul tau, este o aplicatie care ti-l face ca orice memorie flash si doar drag and drop your favorite tunes si asta e, cauta iShuffle pe net e freeware. Si in legatura cu produsele apple. am pus mana si am detinut din ambele specii si inca mai detin si nu mai vreau android/samsung/nokia/sony/htc dupa experientele anterioare. Sa compari un samsung cu un iPhone e ca si cum ai compara un Bentley cu un Opel. Standardele de calitate, materiale, sistem de operare sunt total diferite. E un produs dintr-o alta categorie. Mi se par inutile discutiile iphone vs samsung. Peace !