De ce mai învăţăm latina?

Călin Bicăzan, un tânăr pseudo-jurnalist hunedorean, care s-a remarcat, de-a lungul scurtei sale cariere în presa scrisă, doar cu articole despre una, despre alta, ce n-aveau colegii săi timp să scrie, s-a trezit mare editorialist la publicaţia Servus Hunedoara.

Şi cum editorialele se scriu indiferent dacă ai chef sau nu, indiferent dacă ai inspiraţie sau ba, singurul criteriu fiind „eşti de serviciu pe ziar, e rândul tău să scrii editorialul”, Călin Bicăzan s-a trezit în faţa .doc-ului alb, după o zi de alergat pe teren după subiecte mai mult sau mai puţin interesante. Şi ce să scrii când n-ai nici inspiraţie, nici chef?

Păi, ai putea să scrii despre cât de naşpa este educaţia din România. Sau sistemul sanitar. Astea sunt cele două domenii despre care poţi oricând să scrii generalităţi, lucruri pe care le ştie toată lumea, să umpli o coloană de ziar fără să spui, de fapt, nimic. „Dar stai”, zise ziaristul Bicăzan, „eu scriu despre astea tot timpul. Ar trebui să mai variez subiectele…thinking Buun. Deci azi fut educaţia, dar nu mă mai iau de Adomniţei, nu mai am ce scrie nici despre Bac, futu-i mama mă-sii! E vacanţă, băga-mi-aş!!! Lasă, că tot găsesc eu ceva”.

S-a mai scremut omuleţul puţin şi i-a picat fisa: va scrie despre limba latină. Oricum, toţi elevii o urăsc. Iar gluma aceea cu limba latină, care este moartă, dar trebuie învăţată pentru că profesorii încă mai trăiesc, a fost şi rămâne printre preferatele lui.

Iată ce i-a fătat mintea domnului Bicăzan în editorialul intitulat „De ce mai învăţăm latina?”, publicat în Servus Hunedoara de marţi, 5 august 2008:

De ce mai învăţăm latina?, se întreabă călin bicăzan

De ce mai învăţăm latina?, se întreabă călin bicăzan

Şi acum, analiză „pă tecst”:

Deşi latina este demult o limbă moartă ea trăieşte în continuare în programa şcolară din România şi este studiată cu multă minuţiozitate în licee.

Încă de la prima frază, autorul dă dovadă de prostie crasă. Limba latină este moartă? Atunci de ce o regăseşti inclusiv pe bancnotele americane? De ce pe bancnota de 1 dolar stă scris „E pluribus unum” şi „Novus ordo seclorum”? De ce plantele şi vietăţile au denumiri latineşti, universale? Pentru că-s vechi toate, parcă te şi aud îngăimând. Ştiai că structura vocabularului limbii române cuprinde elemente romanice în proporţie de peste 70 la sută? Dacă nu ştiai, mai citeşte.

E cel puţin ciudat cum de limba rusă a dispărut din orarul elevilor, iar limba latină continuă să stea acolo ca un ghimpe în coasta elevilor.

Dacă erai vreun comunistoid coclit, ţi-aş fi înţeles supărarea vizavi de eliminarea limbii ruse din programa şcolară. Aşa, nu pot decât să presupun că părinţii tăi ţi-au povestit, cu nostalgie, cât de frumoasă era rusa învăţată obligatoriu [apropo, latina nu o studiezi decât dacă alegi un profil umanist la liceu. Pe tine cine te-a obligat să mergi acolo? Cine te-a minţit că dacă „faci” Filologia ajungi ziarist?]

Dar pentru a vă putea formula fiecare dintre dumneavoastră o părere asupra acestui subiect

…pentru că, nu-i aşa, tu eşti ziarist şi ne poţi lumina pe toţi cu vasta-ţi înţelepciune!

…iată o discuţie dintre un elev şi profesorul său de latină la care am asistat întâmplător: „Domnule profesor, de ce învăţ eu latină în liceu? Toţi spun că programa e prea încărcată şi că avem prea multe ore pe zi, dar nimic nu se schimbă. Eu sunt la profilul uman, dar cu toate astea poate vreau să fac mai multă matematică decât latină. De ce să nu fac orice altceva mult mai folositor?”.

Încă un viitor ziarist care a ales profilul uman în speranţa că va face mai multă matematică. Şi s-a trezit că, de fapt, latina îl „face” pe el.

„Dar de ce să nu faci latină? În primul rând, studiul culturii şi civilizaţiei latine ajută, fără îndoială, la dezvoltarea culturii generale şi nu trebuie privit ca un lucru neplăcut. În al doilea rând, deşi este considerată o limbă moartă, ea dăinuie în continuare prin intermediul vorbitorilor de limbi romanice. Părerea mea este că avem chiar prea puţine ore de limbă latină pe săptămână. În final, nu înţeleg de ce consideri că limba latină nu este folositoare. Toată viaţa te vei întâlni cu expresii latine, în special în drept sau medicină”.

De bun simţ observaţiile profesorului. Dar staţi aşa, că vine contraatacul ziaristului care le ştie pe toate:

Dacă nu v-aţi format, încă, o părere despre utilitatea limbii latine în şcoli vă lămureşte Eugen Lovinescu: „Nu învăţăm limba latină pentru a scrie sau vorbi latineşte. N-o învăţăm nici chiar pentru foloasele unei stricte discipline mentale; matematica sau alte limbi moderne ne-ar pune la îndemână un exerciţiu egal al facultăţilor noastre intelectuale. Învăţăm limba latină pentru nevoile noastre spirituale”. Exact de nevoi spirituale ducem lipsă în învăţământul românesc, altceva nu ne lipsea. Mulţumim domnului Lovinescu pentru comentariul său romantic asupra limbii latine, dar orarul din zilele noastre e atât de aglomerat încât, cu toată părerea de rău, latina poate fi considerată o materie în plus.

Amice, eşti idiot! Eşti atât de idiot, încât toate rândurile scrise de mine aici nu vor însemna pentru tine nimic mai mult decât „asta vrea scandal”. Dacă ai trecut prin liceul ăla [ştim noi care] şi tot ce ai înţeles este că latina aglomerează orarul, iar învăţământul românesc şi, prin extensie, societatea noastră „exact de nevoi spirituale duce lipsă”, asta spusă pe un ton ironic, înseamnă că eşti degeaba. Că nu s-a prins de tine nimic şi ţi-ai meritat cu prisosinţă persecuţia la care te-a supus profesorul tău de limba latină, indiferent cine ar fi fost acela. Ai fi meritat să-ţi dea cu manualul de limba latină în cap în timp ce-ţi striga „Per aspera ad astra”.

Totuşi, să sperăm că adevăratul motiv pentru care această limbă moartă continuă să facă parte din programa şcolară este chiar legat de nevoia spirituală şi nu de o scuză prin care anumiţi dascăli ajunşi la titulatura de „babalâci matusalemici” nu trebuie să-şi piardă postul.

Paranoia te-a atins şi pe tine. Vezi că umblă vorba prin sat că profesorii de latină se gândesc tot mai serios să plece din Învăţământ şi să devină ziarişti. Şi ştii ce-i ironic? Dacă s-ar întâmpla aşa, ai fi primul care ar zbura…

Mediocrule!

P.S.: Aşa cum mă aşteptam, jurnalistul revine cu un comentariu pe site-ul ziarului la care lucrez, ziar în care am scris, joia trecută, despre editorialul său. Am fost blândă cu el, pentru că e vorba, totuşi, de un ziar. Iată comentariul:

Comentariu scris de: Calin Bicazan [Vizitator] Email
Domnita Bangau… pardon Bargau (imi cer scuze ca v-am pocit numele) dati-mi voie sa va spun o expresie latina care mie imi place tare mult „magarus es tactus”. De asemenea, imi pare rau sa va anunt ca diploma mea de bacalaureat e completata cu pixul, dar am asa un vag sentiment ca a dumneavoastra e completata cu marker-ul (care s-a uscat la fel de greu, nu? ca doar avem aceeasi varsta aproape). Doar pentru ca nivelul dumitale de cultura se rezuma la gramatica asta nu inseamna ca ai dreptul sa scrii jigniri prin ziare. Daca eu te-as face … (pentru ca asa si esti) in ziarul nostru, nu cred ca ti-ar face placere. Dar eu sunt domn si nu-ti spun asta in ziar ci atunci cand o sa ne vedem aici pe hol, ca doar suntem vecini de redactie.
11-08-2008 @ 13:34

Exact cum mă aşteptam: tot ce a înţeles el din articolul meu este că „vreau scandal”. Argumente? N-are, dar îmi poceşte numele [apropo, băiatu’, numele ăsta l-am „luat” de curând de la cel care mi-a devenit soţ şi care va avea o problemă cu faptul că te-ai legat de el!]. În plus, aruncă o semi jignire de forma „eşti…, dar nu zic ce!” şi mă anunţă că-mi va spune „pe hol” ce-l doare. Abia aştept!

Pfff, oare vrea să mă bată? grin

P.P.S.: Surprinzător, de când am scris despre Călin Bicăzan, a început şi spam-ul. Cât de idiot să fii încât să crezi că voi aproba comentarii în care foloseşti numele meu şi adresele mele de e-mail? IP-ul 217.148.84.179 e deja banat. Mai încerci cu altele?
Apropo… şi eu ştiu să caut:

19 aprilie 2008 14:01 – Bicazan Calin
Mesaj:

Domnule Oancea, vreau sa va felicit pentru activitatea pe care o desfasurati la Primaria Deva. Pe langa asta, vreau sa va mai spun ca sunteti unul din oamenii cei mai placuti pe care i-am cunoscut in activitatea mea de jurnalist. Sunt sigur ca acum, daca ar fi sa reiau paginile cu cartierele din Deva pe care le faceam la Cuvantul Liber, as avea multe lucruri bune de scris. Multa sanatate va doresc, ani multi si fericiti alaturi de familia dvs si sa ramaneti in continuare acelasi OM. Doamne ajuta!

Calin BICAZAN
Servus Hunedoara

77 thoughts on “De ce mai învăţăm latina?”

  1. Mai Iuliane, n-oi fi tu Caesar si noi astia prostii nu am bagat de seama?
    Daca ai descoperit blogul acesta abia de 2 zile, acopera-l la loc pentru ca nu-i pentru tine!
    Cui ii place latina? tie nu, mie nu, dar vezi tu fratica unora le place rusa si le-as dori din suflet s-o vorbeasca tot restul vietii lor, dar eu sa fiu pe la vreo 2500 de km de ei! Intelegi inteligentule? Eu am fost obligat sa invat rusa in scoala si n-am avut onoarea sa ma oblige nimeni sa invat latina.Poate nu mi-ar fi placut dar daca te uiti putin in spate,adica acum vreo 2000 de ani, si ai curiozitatea sa vezi de unde te tragi, de ce seamana atatea cuvinte romanesti cu cele din spaniola,iataliana,franceza, etc.,iti dai seama ca latina e la mijloc. Dar cred ca deja ti-am dat prea multa importanta si nu cred ca o meriti. Uita site-ul asta si du-te inapoi pe manele.ro acolo unde te simti bine! Putem si fara tine „nume de imparat” ce esti!Istoria noastra nu incepe cu Guta si nu se termina cu Iulian aparatorul bicazanului.Recunoaste ca omu’ a comis-o intr-un ziar cu numele Servus…adica trebuie sa-ti traduc?
    PS sa ma chemi la nunta(daca o faci intr-o tara latina)!

  2. Hai, chiar asa! Ce ne trebuie latina? Ia sa vedem… serci la nenea guglea… pentru termenul „why latin?”
    Etee… Results 1 – 10 of about 6,870,000 for why latin?. (0.27 seconds)
    Trebe ca e vreo smecherie… ia sa mai incercam cu „why learn latin?”
    Aha!
    Clar, Bicazan are dreptate … doar 4,390,000 rezultate. Deci, nu-i nevoie sa invatam latina la scoala …
    Hai, inca un serci: „Bicazan intelectual”.
    Trosc! Results 1 – 9 of 9 for Bicazan intelectual. (0.17 seconds)

  3. … ashea…
    Si pentru iulian, ceva pe potriva (dau si io copi/paist, ce dracu’…)

    Why Latin?

    by Scott Barker

    Lingua Latina gaudium et utilis est!!
    The Latin language is fun and useful!

    I. Character.
    „It doesn’t take intelligence, it takes a certain kind of character,” a teacher of mine likes to say. Latin takes perseverance, stubbornness, and endurance. Latin is a challenge. It’s not just for geniuses any more.

    II. Virtue and Vice.
    Read, in Latin, about the virtues of Hercules, Lucretia, and Coriolanus, about the vices of Cataline in the speeches of Cicero, and judge for yourself the virtues and/or vices of Julius Caesar in his own Commentaries and those of others, and read about the party life of mediaeval students in their songs. Encounter such terms and concepts as „chastity,” „probity,” and „avarice,” perhaps for the first time. (By the way, what does „e.g.” stand for?)

    III. Literature and History.
    Learn about gods and goddesses, mythology, historical folks, and geographical references to help with present and future studies in history and literature. The lyric poetry of Herrick, Keats, and Shelley would be no where without the old Romans, Catullus and Horace. The study of Latin will soften the blow and enhance your enjoyment of Homer’s Odyssey, Chaucer’s Canterbury Tales, Shakespeare’s plays and the rest of (Western, at least) human literature. As Hamlet says about the ghost: „Hic et ubique,” or „Here and everywhere.”

    IV. Vocabulary, Vocabulary, Vocabulary.
    At least 60% of words in the English language are derived from Latin, often through middle French (1066AD and all that), 30% of English words are of Anglo-Saxon origin, and 10% from Greek and other languages.) Most, if not all, of the 206 bones in your body are Latin. (SAT’s anyone?)

    V. Translation.

    „There is no better way for the student to train himself in the choice of the very word that will fit his thought than by translation from Latin and Greek. Thus he develops habits of analysis, habits of discriminating choice of words, habits of accurate apprehension of the meaning which another has sought to convey by written words, which lead to power of expression and to power of clear thinking. Such habits are worth more to the lawyer than all the information which a modern school may hope to impart.” Roscoe Pound, Dean of the Law School, Harvard University, circa 1900. (circa?)

    VI. Grammar.
    You must learn the grammar of a foreign language in order to learn it well. This is especially true of Latin because the word order won’t help you. Latin is a highly inflected language–has lots of endings to learn–and can put words almost anywhere in the sentence. (Greek and Russian are also highly inflected.) What is the proper way to use „I” and „me” in English? How about „who” and „whom”? „We” and „us”? Latin will show you. What’s a relative clause or pronoun? What is the subjunctive mood? Hey, what’s a „mood” anyway? Imperative? Infinitive? Direct object? Indirect object? Participle? Gerund?

    „I will say at once, quite firmly, that the best grounding for education is the Latin grammar. I say this, not because Latin is traditional and mediaeval, but simply because even a rudimentary knowledge of Latin cuts down the labor and pains of learning almost any other subject by at least 50 percent. It is the key to the vocabulary and structure of all Romance languages and to the structure of all Teutonic languages, as well as to the technical vocabulary of all the sciences and to the literature of the entire Mediterranean civilization, together with all its historical documents.” Dorothy Sayers, from „The Lost Tools of Learning”

    VII. Logic.
    Trains your mind. Trains your memory. Unraveling a Latin sentence is an excellent exercise in thought, a real intellectual puzzle, and a good introduction to logical thinking. Latin involves a similar process to that used in Euclid’s geometric proofs, (Q.E.D., Quod Erat Demonstrandum=That which was to be demonstrated) or, to the thought process involved in trying to fix your car. You have to be able to SEE things and the connections between words and concepts.

    VIII. Latin is dead, NOT!
    The only thing that is dead is the mind of the person who says „Latin is dead.” Latin is not dead, it’s eternal. Latin is „dead” the way your great-grandparents are „dead,” the way the US Constitution is „dead,” or the way the soldiers who took the beaches of Normandy are „dead.” We continue to live by their deeds, influences, and inspiration. If not for them, we would not be here. If not for Latin, French, Spanish, Italian, Portuguese, and Romanian would not be here either. Remember that scene from Monty Python’s „Life of Brian”? To wit:

    „…OK, OK, besides the roads, system of government, sanitation, personal safety, language, culture, and the rule of law, what have the Romans ever done for us?”

    Finis est.
    Ave atque Vale!

    (http://www.promotelatin.org/whylatin.htm)

    iuliene… poate se lipeste ceva de tine, mai stii? :))

  4. Pt. Iulian:
    1. Se pare ca totusi subiectul de fata te-a interesat din moment ce ai scris mai multe comentarii.
    2. Inteleg ca limba si cultura latina nu te intereseaza. Dar daca nu te pricepi la acest subiect nu spune ca eu am scris aberatii legate de importanta lor.
    3. Nu ma cunosti si totusi imi faci o caracterizare departe de realitate. Am plecat din Romania acum 5 ani si nu mai predau limba latina, dar ea m-a ajutat chiar si aici pt. ca am invatat singura spaniola si franceza (limbi care, pe langa engleza se vorbesc aici in Louisiana,SUA ). Si uite ca nu sunt nici refulata si nici rupta de realitate fiindca am reusit sa ma descurc si intr-o alta tara, pe deasupra am si un sot minunat (roman) si un copil frumos si sanatos.
    4. Faptul ca am terminat filologia si limbile clasice si ca sunt departe de casa, a facut poate din comentariul meu unul mai argumentativ si mai sensibil.
    Sunt romanca si nu mi-e rusine s-o recunosc indiferent de ce fac sau cred unii si altii.

  5. Frate Blegoo, mare domn…….superba lectia…..de nota 15 daca se poate, da am si eu o rugaminte: cand poti si ai vreme, fa bine si tradu pt. Iulian ca poate nu intelege saracu` chiar tot……ca pe noi in romaneste nu ne-a prea inteles…..

  6. va rog frumos nu-l mai criticati pe calin deoarece este un baiat de treaba asta e daca voi2 aveti razboi ar trebui sa inceteze pentru ca nu duce nicunde numa la rafuieli si nu mai stiu unde decii denisa si cu calin ar trebui sa incetati sa va jigniti reciproc dati dovada a doi copii de 10 ani care se jignesc;))

  7. Daca mai ajunge domnuu Calin Bicăzan pe aici să citească, apoi vreau să-i aduc aminte ce zicea Bob Dylan acuma vreo 45 de ani:
    … and don’t criticize what you don’t understand

  8. Pentru cei ce ridica latina in slavi: cand v-a folosit ultima data faptul ca ati invatat-o in liceu? Si pentru comparatie, cand v-a folosit ultima data faptul ca stiti engleza (sau franceza, germana, italiana…)? Si cati stiti sa conjugati verbul audio-audire sau fugio-fugire? Si cati infocati sustinatori ai acestei limbi stiti sa traduceti in latina fara Google si alte surse „Dimineata m-a muscat un caine”?

  9. Spune-i te rog tatalui tau ca imi pare rau ca l-am facut magar. Pe bune ca n-am avut nicio intentie. Mi-a iesit porumbelul la suparare. Am scris-o fara sa gandesc. Vezi, pana la urma ai avut ceva dreptate cand ai zis ca-s idiot. Vreau sa ingropam securea razboiului. S-au batut destul dacii cu romanii la vremea lor, n-are rost sa ne mai razboim si noi. Ce parere ai?

  10. Bah, tu cand ai fost angajat la servus a trebuit sa-i lauzi parul slinos a lu’ Popica (prietenii stiu de ce) da’ nu-i nimic ca-s multi ca tine care trebe’ sa umple ziarele cu ceva ,io stiu!
    Vorba aia „prostum tot prostum esti”.

  11. Tipul e un incult si persoanele care il platesc la fel.In primul rand are nevoie de mai multa scoala facuta ,,pe bune”.2.Mi se pare esential ca un jurnalist sa cunoasca limba latina foarte bine pentru ca folosesc adesea expresii latinesti scrise gresit,interpretate gresit ceea ce mi se pare inadmisibil.In plus pentru a intelege limba romana si nu numai,ai nevoie de cunostinte de limba latina.Eu zic ca e fundamentala si ar trebui tratata mai serios,macar 2 ore de latina pt sectia umana si 1 pt celelate pt ca ne izbim de ea zilnic.

  12. Articolul lui Calin Bicazan e scris prost. Dialogul la care face referire pare a fi inventat. Insa subscriu punctului sau de vedere si ma declar dezamagit de comentariile Denisei si ale celor care i-au dat dreptate. Sunteti subiectivi si una SAU mai multe din urmatoarele:
    – superficiali
    – snobi
    – aroganti
    – etc.

    Faptul ca limba latina este folosita pe bancnotele din SUA, in medicina, botanica si in drept ma lasa RECE. In primul rand ca nu era necesara utilizarea limbii latine nici pe bancnote, si nici in vreo stiinta. Motivul pentru care latina este totusi folosita este acela ca exista multi „prea buni” pe lumea asta. Ca doar n’o sa ne exprimam in limbajul celor multi si prosti; noi suntem niste intelectuali, mon cher.

    Ah! Stai ca asta cu „mon cher” era folosita de prea-bunii cu bani, nu de prea-bunii cu IQ. Prea-bunii cu IQ, asadar, folosesc latina. Sau, ma rog, au folosit latina. Apoi a venit din urma TURMA si a adoptat standardul; unii pentru ca s-au regasit, si ar fi fost chiar ei capabili sa seteze acest standard daca el n’ar fi existat deja, iar altii deoarece „asa trebuie”.

    Procentual vorbind, cam care-i ponderea celor care dau doi bani pe limba latina?… 0,01%? Iar aici imi veti spune ca „da domne, dar noi nu vorbim de tarani, cocalari si manelisti”. Foarte bine! Care-i ponderea medicilor, botanistilor si avocatilor care dau doi bani pe limba latina?… Tare mi-e ca sub 50%. Iar dintre toti indivizii care au un IQ cel putin rezonabil, indiferent de meserie, cred ca nici macar 1 din 10 nu au fost, nu sunt si nu vor fi vreodata interesati de limba latina.

    Chiar nu cred ca limba latina are ce cauta in programa scolara. Este o limba inutila, chiar nu conteaza ce radacini, derivate si alte tampenii provin din limba latina. Chiar nu trebuie sa pastram toate chitantele, toate bonurile, toate vechiturile, sa umplem debaraua ca bosorogii aia melancolici. S-o faca cine vrea!

    Daca voua va place sa spuneti „carpe diem” pentru ca inacelasi timp sa faceti parada de eruditie, sa epatati, n’aveti decat. Cine mai e ca voi! Eu o sa spun „traieste clipa”, si cu siguranta ca indemnul meu va ajunge la mai multe urechi… urechi de oameni mediocrii, nu? – conform Denisei.

    Nu mai zic nimic, ca am zis destul. Chiar mi-a stricat ziua acest articol.

  13. Am si eu de facut o analiza „pa tecst”, la articolul in engleza postat de Blegoo (13 august 2008). M-a impresionat pana la lacrimi, n’am ce zice… „Lacrimi”… Aiurea! E transpiratie (de nervi).

    1 – Caracter
    Exista alte domenii incomparabil mai „challenge” decat latina. Studierea Universului e „challenge” cu adevarat, nu latina… si mai nicio stiinta umana, de fapt. Psihologia?… da, cand dai de o multime de dezaxati si de oameni dificili… dar doar atunci. Iar pentru a invata latina nu-i nevoie sa fii un geniu. Si nu toate geniile au fost vorbitori de limba latina. Iar dintre cei care au vorbit limba latina, nu toti au avut vreo placere in a invata-o. Si printre genii au fost destui cei intr-atat de plini de ei incat au dat p’afara; intr-adevar, genialitatea si caracterul sunt doua lucruri separate. Inteligenta nu-i totul, pentru ca „it takes a certain kind of character”. Iar asta ma aduce la o alta concluzie; cand te apuci sa-ti argumentezi pasiunea pentru ceva neesential (precum latina, unde esentiale sunt stiintele), iar argumentatia ta sustine ca tre’ sa fii inteligent si sa ai un anumit caracter ca sa… pff… dai dovada fix de lipsa de inteligenta si de un caracter de o calitate indoielnica.

    2 – Virtute si Vicii
    Miserupis de Hercules, Lucretia etc. De Cicero de asemenea. De „e.g.” la fel… ca dealtfel si de „P.S.” etc. Nu m-a intrebat nimeni daca trebuiesc folosite, luate din latina. Le-am luat si eu ca atare. Daca ma intreba cineva, n’aveam nimic impotriva sa fie luate din latina… faceti voi cum vreti, nu-i intr-atat de important incat sa merite o analiza. Post Scriptum sau nu… bine, trebuia ceva neutru, d’aia au pus latina; nu-i engleza, nu-i franceza (razboiul limbilor)… Taxi si Restaurant tot din latina vin?… Ce conteaza de unde vin? Sunt luate ca atare, mergem inainte. Pun pariu ca „Caesar” nu a creat „post scriptum” gandindu-se ca… saracii, peste 2.000 de ani tre’ sa aibe omenirea cum sa noteze notele aditionale la final de scrisoare. „Post scriptum”… Mare inventie, n’am ce zice! Ave Caesar!

    3 – Literatura si Istorie
    Da, un domeniu foarte interesant… istoria, cam la fel de interesant precum latina. Poate ca daca istoria nu era rezultatul la ce a vrut „ala care taia si spanzura” la momentul scrierii ei, poate ca era interesanta. Chiar si azi este fabricata istoria. Mi-aduc aminte un 1 decembrie de prin ’98; la TV era un reportaj facut pe strada, lumea habar n’avea ca-i 1 decembrie, sau ca 1 decembrie este Ziua Nationala bla-bla, iar care stiau erau complet dezinteresati. In schimb, la Alba-Iulia erau adunati cativa patrioti d’aia extremisti (periculosi, dealtfel, iar asta din mai multe puncte de vedere – si suspecti de prostie, in plus, conform citatului „e nevoie de o anumita doza de prostie pentru a fi un soldat bun”). Pe baza acestei manifestatii izolate, rupte de realitate, peste 300 de ani copiii vor fi invatati in scoli ca „la 1 decembrie 1998 romanii au sarbatorit cu mic cu mare… marea Zi Nationala” – gargara ieftina. Adica istorie.

    4 – Vocabular
    Si ce conteaza din ce-s derivate?… asta suna a „respecta-ma ca-s tactu si din samanta mea te-ai derivat” – unde respectul tre’ de fapt castigat, nu impus. La fel si interesul pentru limba latina. Exista sau nu; nu tre’ intretinut artificial. Bine… e cam tarziu.
    … si ce daca 206 oase din corupul meu „are Latin”? Hai ca asta-i buna! „Sunt” latina… Nu-s nicio latina. Sunt oase, si punct. Denumirea lor e mai putin importanta, lasa-i pe doctori sa o cunoasca, medicina nu-i meseria mea, si nici macar doctorii n’au invatat aceste denumiri cu o prea mare placere (cel putin nu toti, iar unii doar din entuziasm ca „au intrat la medicina” etc.). Decat sa isi fi pierdut timpul cu denumiri ciudate in latina, mai bine in timpu’ ala se ocupau sa invete intr-adevar cum sta treaba cu organismul omului. Poate aveam mai multi doctori competenti acum.

    5 – Traducere
    Cine a zis ca vreau sa traduc ceva?… sau ca ma intereseaza sa invat o limba straina? SAU, vreti sa va dau ID-ul unei prietene care in scoala a avut numai 4, 5 si 6… care nu stie o boaba in latina si totusi cunoaste franceza, spaniola, italiana, greaca, engleza si chiar si ceva japoneza?
    Si cine pana mea e Roscoe Pound?… vreun miez, te pomenesti. I-a placut latina, sa-i fie de bine. Nu tre’ sa-i impartasesc hobbyurile, si nici subiectivismul.

    6 – Gramatica
    Care-i faza?… de ce tre’ sa invat „well” o limba straina? Cati dintre voi i-ar fi dat lectii de limba romana lu’ George Pruteanu? Pe cati dintre voi, desteptilor, Pruteanu i-ar fi putut taxa la orice ora?… Eu cred ca pe majoritatea dintre voi. Asadar, nici limba materna nu v-o cunoasteti suficient de „well” – chestia asta-i relativa. Nu tre’ sa invat latina ca sa inteleg structura gramatica a limbilor latine, pentru a le invata pe acestea „well”. Acu’… nu ma dau mare cunoscator al limbii romane. Cu siguranta ca fac si eu o gramada de greseli; insa, zic eu, nici analfabet nu pot fi considerat. Nu?… Si totusi, credeti-ma, HABAR NU AM ce-i acela un complement, sau te miri ce altceva. As mai fi continuat, dar alti termeni tampiti din gramatica nu prea mai cunosc. Si nici nu vreau sa cunosc, merci.

    7 – Logica
    Exista suficiente alte metode de a-mi exersa mintea, memoria. Latina NU este una dintre ele. Acu’ depinde si de om… Daca e putin masochist, tine neaparat sa-si demonstreze ca poate invata ceva ce nu-i place… Pentru ca, in principiu, pentru a-ti exersa mintea, memoria (eventual si imaginatia) trebuie sa iti fie trezit interesul; ori, daca latina ma lasa rece… ce sa-mi stimuleze? Ar fi ca o L trista in loc de o femeie calda.
    Cat despre „similar process”… hai nu zau! E demonstrata stiintific? Iar daca da, de catre cine?… vreun pasionat de latina, cumva? Si… haideti sa nu fim intr-atat de aroganti incat sa „punem botul” la orice constata stiinta, pentru ca stiinta este o treaba serioasa doar prin simplul fapt ca este domeniul celor mai putin prosti decat marea masa de prosti. Oare Einstein cunostea latina?… Oare Einstein credea in D-zeu?… si pana la urma, conteaza? Cine pana mea a fost Einstein?…

    8 – Latina nu-i moarta
    Inca o serie de argumente din ciclul „daca ar durea prostia, as tipa” (bine, am tipa cu totii, doar ca voi, astia care o tineti langa cu latina, ceva mai tare). Iti dai seama!!!!! Daca nu era latina, nu exista Spaniola, Franceza, Italiana si Romana. Asa, SI?
    :))
    Si ce daca? Bai, ala e cel putin dobitoc. Hai s’o punem altfel; daca nu exista latina, in loc de Spaniola, Franceza, Italiana si Romana existau Pana Mea, Pana Ta, Pana Lor si Pana Noastra. Apoi eu v-as fi spus ca, domne, acu’ 2.000 de ani a exista Imperiul Roman care… era cat p’aci sa modifice aceste minunate limbi din seria „Pana”… iar voi, astia care acum sunteti mari sustinatori ai limbii latine, v-ati fi ingrozit si ati fi rasuflat usurati ca nu s-a intamplat.

    „Ok, ok, besides the roads” etc… Alta tampenie. N’au facut-o pentru noi, au facut-o pentru ei. N’o faceau ei, o faceau altii. POATE ca altii ar fi inventat un sistem mai sanatos si n’ajungeam sa stim ce-i ala comunism, capitalism etc. Poate ca era mai bine fara… Imperiul Roman. In fond, ce pana mea au stiut sa faca?… sa porneasca la razboi, sa macelareasca zeci de mii de oameni. Ce parere aveti daca azi va luati un pumn in gura aia vorbitoare de limba latina?… nu va convine, nu?… dati fuga la politie, tipati prin tribunale, cereti depagubiri, da? Mai… civilizatilor, cultilor… Mai… romanilor poeti, sensibililor. Unde-i „sangele de roman” din voi?

    Lasati-ma cu „quod erat demonstrandum”, ca asta suna (mai degraba) a aroganta unuia care se crede destept, argumenteaza, iar la final tre’ sa incheie grandios, sa inchida gura. Spune taticule ce ai de spus, sustine-ti punctul de vedere, asculta-i si pe altii… incearca sa ramai obiectiv… si lasati-ne cu latina; invatati-o voi, daca va place, dar nu o impuneti in societate. POATE ca datorita latinii exista un fost student la medicina care n’a mai profesat… Poate ca acel student ar fi devenit un medic de exceptie… Stiti, in campionatul Universitar… Michael Jordan nu a fost un baschetbalist bun. Nici macar la draft n’a fost primul. Dar a devenit o legenda! Asa ca… zic si eu, poate ca acel fost student la medicina ar fi putut salva niste vieti omenesti; poate ca exista oameni care vor sa invete, dar nu-s interesati de terminologia aceea tampita din latina. Chiar nu tre’ sa stiu ca papadiei ii spune „taraxacum officinale”… zau asa. Si nici botanistii nu tre’ sa stie lucrul acesta. Tre’ doar sa existe, pentru a avea un numitor comun in toate limbile… si nu tre’ memorat, invatat, ci doar tre’ stiut unde sa fie cautat atunci cand e nevoie.

  14. … da, si nu in ultimul rand… „decat sa-mi pierd timpul explicandu-ti lucruri pe care oricum nu ai capacitatea sa le intelegi.”
    :))
    Mda, Denisa… nu mai trec vreodata pe aici. M-ai lasat masca cu tot ce ai putut scrie in aceasta pagina. Nu are de ce sa-ti para rau (nu ca ti-ar parea), pentru ca tu n’ai nevoie sa-ti pierzi timpul cu oameni care nu au capacitatea sa TE inteleaga. Pentru ca de tine e vorba, de opinia, gusturile tale. Latina, in esenta ei, este un mare zero barat; ca orice alta limba. Sunt doar mijloace de comunicare dezvoltate in timp, foarte relative si lipsite de merit (nu si de efecte). Apropo, mediocra esti tu. Si info-bonus: tocmai ce m-a intrebat prietena, sora si prietenul ei… „ce tot scriu atata”; le-am aratat, au citit, iar faza cu „mediocra este ea” a venit din partea lor mai degraba. Salutari, asadar.

  15. Pingback: Denisa Bârgău [nevastă de Coşmar] » Victor Ponta e cam prostuţ, sireacu’
  16. Doamna Denisa,asa cum stiti si dvs.,individul asta din pacate nu este singurul ”bolovan”din presa romaneasca scrisa,radio sau tv.Apropos de limba latina.Am auzit de curand dintr-un documentar romanesc facut cu un an in urma daca nu ma insel,ca limba latina,defapt era limba vorbita de catre cel mai puternic,cel mai mandru si cel mai iscusit popor de traci din zona si defapt ne referim aici la DACI.Asa ca limba latina a fost limba dacilor.Asa dupa cum se explica in acel documentar,se spunea ca Dacia a fost ”cucerita” de catre romani,doar in proportie de 14 %.Atunci restul daciei strabune,de unde stia sa vorbeasca limba latina,avand in vedere ca istoricii au concluzionat ca in perioada respectiva romanii vorbeau cu dacii fara interpret(translator).Vorbeau aceeasi limba di deci se putea untelege foarte bine unii pe altii.In afara de aceasta,cel ce conducea atunci armata romana ce avea ordin sa cucereasca cat mai mult teritoriu dac,a spus (dupa cum spun istoricii vremurilor noastre,dar cred ca sunt bine documnetati) ,,in sfarsit in Dacia mama.”Adica vroia sa zica,insfarsit acasa.Ca un om ratacitor prin lumea larga.Bun,am inteles,poate el era dac,dar atunci cum ajunsese un dac sa fie conducator de osti romane? In sfarsit,poate stiti,poate nu stiti despre ce documentar vb. eu asa ca va dau link-ul cu documentarul.Mi sa parut interesanta si destul de bine documentata,expunerea d-lui G-ral.(rez.) dr.Mircea Chelaru,fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (romine,nu romane de la vechii romani de care faceam vorbire mai sus).Iata si link-ul documentarului (You Tube).http://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58 .Acolo mai gasiti si altele din acesta serie.Cu respect,Costin338.S-auzim de bine,ca de rau suntem satui. :)

  17. …si ar mai fi ceva d-na Denisa.Mi-ar face mare placere sa mai discutam din cand in cand,asa ca daca si dvs. vreti,desi nu am pretentia ca as fi vreun erudit,dar am pretentia ca macar am mai invatzat si eu cate ceva pana la varsta pe care o detin :) ,respectiv 45 de ani.Daca doriti sa tinem legatura pt. diferite discutii,comentarii,va las aici si numele paginii mele de Facebook si anume, cos costin.Astept su nerabdare sa luam legatura.O zi buna! P.S. Sau ati putea intra pe pagina de Facebook, Fiii lui Zamolxe si daca imi dati un like acolo (este pagina mea) va voi contacta eu dupa aceea.Astept. -Costin338

  18. Sa fim seriosi latina este o limba moarta.Da partea de istorie din latina e cu adevarat interesanta dar cu gramatica inebunesti la propiu.Sunt unii copi care nu au facut in clasa a 8-a latina si cand ajung in a 9-a la filologie puf nu mai stiu ce sa faca, dai cu medidatii, dai cu nustiu cate ore de latina in plus daca se poate in locul altor ore.In ziua de azi nu iti mai e necesar sa o vorbesti sau sa o citesti.Mitologia deja e in limba romana eu sincer nu mas simti mai bine daca o citesc in latina ma simt oribil chiar de ce sa ma chinui cu o limba moarta.

  19. Latina se studiaza nu pentru a fi vorbita ci pentru ca s-a constatat ca vorbitorii de latina sunt mai inteligenti decat media in sondaje facute in ultimii 100 ani. Cum in RO e plin de mononeuronali cu ciuf ud de gel ascultatori de manele pe telefon invatarea latinei e un beneficiu nu o cazna…..
    In JAPONIA se invata latina stiu ei de ce…

  20. In clasa a-VII-a, la Scoala Generala Nr. 7 din Slatina, Judetul Olt, am luat premiul I.
    In clasa a VIII-a, la aceeasi scoala, mentiune.
    „Media” de la Limba Latina a facut diferenta.
    Mi-am propus sa o invat de-acuma si am peste o jumatate de secol, ca varsta,,,
    De ce?
    De exemplu!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.