Despre marketingul afiliat

Post scris mai degrabă pentru bloggeri, dacă nu vă interesează subiectul, nu vă recomand să-l citiţi.

Arhi zice că nu funcţionează, sau mă rog, pentru el nu funcţionează, pentru că nu-i convine să facă afişări şi să ţină bannerele unor firme/magazine online fără să primească ceva în schimb. Şi mai spune că trebuie să ai încredere că firmele cărora le generezi vânzări îşi împart profitul cu tine. Într-un fel, are dreptate. Atunci când ai câteva mii de vizitatori unici pe zi, parcă nu-ţi convine să le faci şi altora afişări gratis, când poţi foarte uşor să vinzi un banner sau un advertorial cu 2-300 de euro.

Pe de altă parte, Zoso ne arată că se pot face bani frumoşi dintr-un blog de nişă, de exemplu.

eMag şi Profitshare

Exemplul meu: în perioada martie 2009 – ianuarie 2011, am generat pentru eMag, prin Profitshare, vânzări de 69.094,83 lei, 980.035 de afişări şi 8.646 de click-uri. Asta se traduce prin comisioane în valoare totală de 1.539,42 lei. Eu zic că nu-i rău.

În total, am avut comisioane anulate în valoare de 512,30 lei. E clar că oamenii se mai şi răzgândesc şi nu cred că eMag îmi raportează unele comenzi ca fiind anulate doar ca să nu-mi plătească. Să ne amintim de greşeala [care ar fi putut la fel de bine să fie o inteligentă „mişcare” de marketing] de anul trecut, când preţurile produselor de pe site erau semnificativ mai mici decât de obicei, iar eMag a onorat toate comenzile plasate, chiar dacă a pierdut nişte mii de euro. Indiferent dacă a fost o greşeală sau ceva planificat, eMag a câştigat încrederea clienţilor/potenţialilor clienţi. Vorbim de o pierdere de 132 de mii de lei, deci daţi-mi voie să cred că eMag nu fură de la mine cinci sute de lei.

2parale sau chiar mai puţin

Mi-am făcut cont şi pe site-ul 2parale.ro, pentru că am stabilit deja că de obicei nu ratez nimic. Am ţinut, câteva luni bune, bannerele unor magazine online, dar nu am câştigat nici măcar cele două parale din „titlu”. Când „te bagi” la o afiliere, cred că e important să ai şi link-uri de afiliat în articolele de pe blog, or eu nu am găsit contextul potrivit pentru aşa ceva. Nu scriu despre haine, cărţi, perdele, încălţăminte şi ce se mai vinde prin sistemul lor de afiliere. Nu spun că sistemul e prost, ba chiar la sfârşitul anului am auzit despre un comision uriaş încasat de un afiliat care a preferat să rămână anonim, doar că pentru mine, 2parale nu a funcţionat. Deloc. Am avut comisioane totale în valoare de 0 lei, deci da, pot spune că am ţinut nişte bannere gratis pe blog.

tu.ro, piaţadigitală.ro şi altele

Mi-a plăcut site-ul tu.ro, pentru că are descrieri funny ale produselor, tot felul de produse faine şi tricouri urâte, da’ mişto. Am pus pe blog, din când în când, câte un tricou care-mi plăcea – niciodată nu recomand lucruri pe care eu nu le-aş cumpăra, iar după aproape un an, am câştigat prin programul lor de afiliere 75 de lei. Cam mult zgomot pentru nimic, aş spune. Dar, repet, asta nu înseamnă că nu aş recomanda afilierea cu site-ul tu.ro, ci doar că eu am scos bannerele. Poate că voi, cei care îmi vizitaţi blogul, nu sunteţi interesaţi de tricourile „urâte”.

Pe piaţadigitală.ro mi-am făcut cont doar pentru bannerul Şosetăria. Mi-a plăcut mult ideea acestui magazin şi nu mă deranjează să ţin, pentru o vreme, bannerul pe blog, chiar dacă până acum am generat doar o vânzare. Comisionul pe care îl voi primi reprezintă, totuşi, mai mult decât două parale.

Ar mai fi Blogmoney.com, despre care am aflat dintr-un tweet dat la mişto de Zoso. Deocamdată nu am ce să vă spun despre el, dar în curând voi şti dacă-l recomand sau nu.

În concluzie…

Marketingul afiliat funcţionează. Funcţionează cu condiţia să-ţi cunoşti audienţa, adică să ştii pentru cine scrii pe blog şi să nu recomanzi bălării în care nu crezi sau de care vizitatorii blogului tău nu au nevoie. Adică să nu încerci să le vinzi chiloţei roz unor doamne care poartă numai „gogoşari” albi din bumbac sau electronice unor femei preocupate mai degrabă de scutece şi creme calmante pentru bebeluşi.

Şi mai contează şi cu cine te afiliezi; din punctul ăsta de vedere, eMag are un avantaj clar în faţa celorlalţi jucători, pentru că este cel mai mare magazin online cu produse electronice şi electrocasnice. A compara eMag cu alte site-uri e ca şi cum ai pune cel mai mare mall din capitală lângă un magazin micuţ dintr-un oraş de provincie. Şi magazinul micuţ are vânzări, dar de câteva ori [!] mai puţine, iar dacă devii afiliat al micuţului magazin, este normal să primeşti comisioane mai mici şi mai puţine. Aşa că… sete-ţi spun adio, eu rămân cu Rio eMag!*

* sloganul unui suc pe care mulţi dintre voi e posibil să nu-l fi „prins” – Rio.

sursa foto

6 thoughts on “Despre marketingul afiliat”

  1. daca e sa o luam asa toti ne ard inclusiv google te arde la dsense ….te arde si la adwords oricum ai face google iese castigator deci ce pretentii sa avem la astia mici ? cea mai simpla metoda si ok din punctul meu de vedere este cu un contract barter link exchange sau sa cumperi spatiu de publicitate ….mergem pe premiza aia ce-i in mana nu-i minciuna

  2. stimulata de acest post, sa stii ca mi-am luat ciorapi de pe sosetaria.ro. nici nu stiam ca exista un site special pentru ciorapi. au articole putintele, da’ colanti nu mi-am luat iarna asta si chiar sufeream!
    merci de idee! pupici de la brasov! hai la noi in vizita!

  3. Pertinent si valoros articolul. Vede si cititorul cum sta treaba din perspectiva publisherului. O idee buna, cred ca voi scrie si eu cate ceva din experientele mele cu afilierea ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.