Despre ochelarii de soare

Îmi plac ochelarii de soare. Îmi place să-i admir, pentru că de purtat nu se poate pune problema. Eu port ochelari de vedere tot timpul, așa că dacă aș renunța la ei pentru unii de soare, n-aș mai vedea mare lucru. Într-o vreme, adunasem tot felul de ochelari de soare, unii destul de scumpi, câștigați la o promoție Winston, plus alte câteva perechi mai ieftine. Dar de purtat, n-am apucat să-i port. Din fericire, ochelarii mei de vedere au lentile heliomate – atunci când sunt expuse la lumină puternică, se închid la culoare, deci am un fel de 2 în 1.

Totuși, văd că ochelarii de soare ieftini, fabricați pe vapor sau în China, sunt disponibili la tot pasul și mă întreb dacă cei care îi poartă s-au gândit vreun moment la faptul că își pot distruge ochii cu ei.

Perioada de maximă intensitate a radiațiilor ultraviolete este cea cuprinsă între orele 10 și 17. În acest interval, ochii sunt supuși celui mai aspru atac. Razele ultraviolete exercită un efect de ardere la nivelul globului ocular, la fel ca și la nivelul pielii.

„Razele UV sensibilizează celulele fotoprotectoare din alcătuirea cristalinului, ducând la îmbătrânirea prematură a acestuia și favorizând apariția cataractei. De asemenea, ultravioletele afectează grav celulele retinei și pot determina chiar arsuri retiniene. În funcție de suprafața arsă a retinei și de gravitatea arsurii, acestea pot fi ireversibile. Neglijența în ceea ce privește protecția de care are nevoie ochiul în fața radiaților ultraviolete conduce și la tulburări de vedere”, spune dr. Bianca Fărcaș.

Dacă lentilele pe care le utilizezi nu au filtru de protecție împotriva ultravioletelor, ochiul tău va fi invadat de o cantitate mai mare de astfel de raze care îți vor afecta retina. Practic, lentilele fără protecție UV îți supun ochii la „coacere” fără să realizezi. Procesul prin care lentilele, fie ele din sticlă sau din plastic, capătă proprietatea de a filtra razele ultraviolete este unul deosebit de complex și de migălos și este specific fiecărui producător de lentile. Prețul mic al ochelarilor de soare comercializați în locurile nespecializate nu poate acoperi costurile unui astfel de proces, deci nici nu se pune problema ca ochelarii de soare de la tarabe să fie însoțiți de certificate de garanție care să ateste calitatea lentilelor lor. Mai mult decât atât, o altă consecință a prețului redus și implicit a calității îndoielnice a acestor obiecte este faptul că uneori, ochelarii de soare „de tarabă” au dioptrii. În timp, utilizarea unor astfel de ochelari conduce la alterarea calității vederii și la o serie de disconforturi: dureri de cap și de ochi, stări de amețeală.

Sursa informațiilor: replicahd.ro; foto: Latinosunglasses.

12 thoughts on “Despre ochelarii de soare”

  1. Fata draga, se pot face ocheti de soare pe „prescription”. Si io-s „aragaz”, dar nu prea ma omor cu ideea de ochelari de soare. daca as dori insa, se pot face la comanda. E clar ca nu costa 20 de lei, dar macar te-ai scos :)

  2. Ochelarii netratati sunt mai periculosi, pentru ca relaxeaza ochiul, care nu se mai fereste ca atunci cand te uiti direct la soare si astfel se expune mai mult.

    Oare aia vanduti in Carrefour sau Cora cum or fi?

  3. si eu am dioptrii, cu minus, dar mi-am facut la optica o pereche de ochelari de soare cu dioptrii, si mi-i pun atunci cand e cazul. E cam incomod sa-i tot schimb cant ies afara/intru undeva, dar sunt foarte confortabili d epurtat, si fiind mai mari decat ochelarii obisnuiti protejeaza mai mult. Plus ca au si filtru UV, 100%. Lentilele sunt la vreun milion perechea.

  4. Ochelarii de soare sunt, in primul rand, o necesitate si abia apoi un accesoriu. Lucru care este foarte dificil de acceptat de catre cei aflati cu un pas in curtea liceului si cu unul afara.
    Nu am crezut cat de benefici pot fi ochelarii de soare pana nu am trecut de toate tipurile de ochelari. Decizia finala a fost mersul la medicul oftalmolog unde m-am decis pentru protectie UV vazand modelele si firmele care se intreceau in faima si calitate.
    Pretul unor ochelari care asigura calitatea lentilei este, cu siguranta, mult mai mare decat la taraba. Dar afectiunile ochilor in timp sunt cu mult mai costisitoare decat investitia imediata.

  5. Eu port lentile de contact vara ca sa pot purta ochelari de soare.

    Ar trebui sa fac o investitie intr-o pereche de ochelari care sa-mi protejeze ochii. Nu stiam ca imi pot face rau cei luati de la tarabe. Merci de informatie :)

  6. @evergreen: sa stii ca mai combinatia lentile de contact – ochelari de taraba e cea mai daunatoare; fa ceva sa rezolvi situatia.

  7. Ce am aflat si eu m-a socat este faptul ca razele UV nu ne afecteaza doar vara, cand soarele arde, ci pe toata perioada anului, chiar si iarna. Eu mi-am facut niste lentile protective de la Essilor. Nu sunt de vedere, dar sunt preventive. Ma protejeaza de razele UV si de lumina albastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.