Hunedoara și Deva, pentru cine nu știe, sunt două orașe distincte. Chiar dacă Hunedoara dă și numele județului, Deva este „capitala”, municipiul reședință de județ. Și asta deși Hunedoara este un pic mai mare, ca suprafață.
Când am locuit în Orăștie, aveam bunici la Deva, iar de la 12 ani până la 18 am stat în Deva. Așa că eu mă consider mai degrabă deveancă decât altceva. Sau mă rog, nici eu nu știu sigur ce sunt și unde aparțin mai mult.
Deva a fost dintotdeauna și continuă să fie un oraș curat, elegant, locuit de oameni cu bun simț [în marea lor majoritate], în timp ce mulți dintre hunedoreni au fost muncitori în combinatul siderurgic. Combinatul s-a cam închis, unii oameni au plecat care de pe unde-a venit, dar nu toți. Din Deva pleacă tinerii, pe la facultățile din Timișoara și Cluj. Unii rămân pe acolo, în timp ce alții se întorc.
Sigur o să-mi urc din nou niște hunedoreni în cap pentru articolul ăsta, dar asta e părerea mea, că în Deva sunt mai mulți oameni educați, mai mulți intelectuali, mai mulți oameni cu bun simț decât în Hunedoara, unde a înghesuit Ceaușescu muncitori din Oltenia și Moldova care să presteze la combinat și să locuiască în apartamente de tip „cutii de chibrituri”. Sigur că are și Deva „plebea” ei, Micro 15 fiind pe vremuri cartierul în care nu aveai de ce să te duci dacă nu aveai treabă. Și nu prea aveai treabă…
Când m-am mutat eu în Hunedoara, noii vecini mi-au spus că nu au mai avut căldură [în sistem centralizat] de vreo 4-5 ani. Apă caldă, la fel. În Deva încă mai sunt multe apartamente branșate la sistemul centralizat, care aduce agent termic de la Termocentrala Mintia. Nu comentez despre prețuri și condiții, pentru că sunt 15 ani de când nu am mai făcut o baie cu apă caldă de la „stat”.
În Hunedoara, facem ce putem. Unii au centrale termice de apartament, în timp ce alții își încălzesc apa cu boilere. Apartamentele se încălzesc cu instalații improvizate, de la aragaz sau deloc. După posibilități…
De la o vreme, se vorbește despre închiderea termocentralei. Și pentru că sunt 6.000 și ceva de angajați, mulți din Deva, presa a început să strige că primarul Devei trebuie să facă ceva. Nu contează că n-are ce, să facă, domnule, o comisie, să-i strângă de gât pe cei care vor să închidă combinatul, că noi ce ne facem, cu ce ne mai încălzim la iarnă?
Înțeleg supărarea unora dintre deveni. Când te-ai obișnuit ca apa caldă să-ți curgă, pur și simplu, din robinet, iar căldura să intre în mod miraculos în calorifere, parcă nu-ți vine să te ocupi de cumpărarea și montarea unei centrale termice de apartament, căreia trebuie să-i faci revizii, să-i dai presiune dacă scade etc. Nu mai plătești apa caldă, dar ți-o faci tu cât vrei de caldă, cu gazul plătit tot de tine.
Sigur, pentru unii oameni ăsta e un inconvenient major: o centrală termică costă între 2.050 de lei și aproape 5.000 de lei. Mai ai nevoie și de aprobare de la furnizorul de gaze naturale pentru al doilea foc, de niște racorduri, de montare, poate-ți schimbi și caloriferele dacă tot te-ai apucat de spart și montat chestii prin casă etc. Dar – căci este și un mare „dar” – ești șef pe tarlaua ta! Dacă ai chef, îți faci în casă o căldură de stau și vecinii în chiloți, la fel cum, dacă nu ai chef și nici bani, îți poți face călduț, iar apa care curge de la robinet va fi doar atât de caldă pe cât vrei tu să fie. De exemplu, la mine, vara, are 39 de grade, pentru că nu-mi trebuie mai caldă de-atât. Și plătesc destul de puțin la gaz.
În Deva se lucrează de zor la reamenajarea, reabilitarea și cum mai vreți să-i spuneți a șase locuri, printre care și două piețe mari și bulevarde. Se fac locuri de parcare – cu atâția bogați, Deva are nevoie de locuri de parcare ca de aer! -, se refac trotuare, cele șase locuri vor arăta așa cum ar trebui să arate toate orașele europene… doar că unele mai așteaptă, că încă n-au terminat edilii de furat sau ceva. Și în loc să se bucure, ce face deveanul? Se plânge că nu mai zâmbesc oamenii, că nici soarele nu strălucește cum trebuie. Serios. E plin Facebook-ul de nemulțumiți, de parcă locurile alea de parcare se fac pentru primar și familia lui, nu pentru deveni.
Recunosc, și eu am căzut în păcatul ăsta, am criticat atunci când m-am trezit cu trotuarele mișcorate drastic pentru a se construi locuri de parcare. De atunci am devenit șoferiță și am mașină și zău că apreciez existența parcărilor de pe marginea bulevardelor din Hunedoara. Mai bine să fie, decât să ne lăsăm toți mașinile pe banda întâi.
O să fie și bine, dragi deveni. Acum orașul e tot spart și arată ca un șantier nu pentru că nu ați avut voi noroc în viață, ci dimpotrivă, pentru că sunteți norocoși și o să aveți un oraș și mai frumos.
Înainte de a vă plânge de gropi, de lipsa locurilor de parcare, de mizerie, de primarul care nu face o comisie pentru apa caldă, luați un maxi taxi sau urcați-vă în mașină și dați o fugă până la Hunedoara; vă promit eu că la întoarcere veți fi bucuroși să locuiți într-un oraș atât de îngrijit cum este Deva!
Pentru „colegii” care se întreabă cu cât am fost plătită să scriu asta, aș putea să pun o poză cu carnetul de șomer: nu mă plătește nimeni ca să am o părere. Când sunt plătită ca să scriu pe blog, de obicei scriu despre produse sau servicii și articolele respective au tag-ul „ad” [în engleză, ad vine de la advertisement și înseamnă reclamă].
Apreciez abordarea ta pozitiva. Ar trebui sa mai vadem si partea plina a paharului, ca de jelit ne jelim de cand dacii au fost cuceriti de romani…