„Votul ilegal înseamnă puşcărie”, zice o campanie de informare pentru care sunt sigură că s-au cheltuit bani publici la greu. „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”, zice o vorbă dn popor. „Nu pot ei fura cât puteţi voi vota”, zicea Băsescu în 2005. „Turismul electoral”, „autocarele cu alegători”, „secţiile speciale de votare” sunt termenii cel mai des întâlniţi în mass-media în perioada alegerilor.
De ce trebuie să fie totul atât de complicat? De ce naiba mai avem – şi primim în continuare – cartea de alegător, dacă nu putem vota cu ea, ci numai şi numai cu cartea de identitate? De ce există liste suplimentare şi secţii speciale de votare? Nu ar fi mai simplu dacă am schimba puţin sistemul de votare?
În America, de pildă, în majoritatea statelor este necesar să te înregistrezi înainte de a vota. Intri pe net, tipăreşti formularul, îl completezi şi îl trimiţi prin poştă cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor [fiecare stat are regulile lui; în California trebuie să îţi exprimi intenţia de a vota cu cel puţin două săptămâni înainte de alegeri]. Numai aşa poţi să votezi în ziua alegerilor.
Ca american, mai poţi alege să votezi prin poştă. Soliciţi acest lucru tot prin completarea unui formular, urmând să primeşti prin poştă buletinul de vot şi să îl trimiţi tot prin poştă la secţia de votare. Alegătorii americani pot alege să voteze de fiecare dată prin intermediul poştei, bifând o căsuţă de pe cererea iniţială, urmând să primească automat câte un buletin de vot. Nu va mai primi buletine de vot în cazul în care nu îşi exprimă opţiunile la două alegeri consecutive.
Desigur, toate formularele astea pot fi descărcate de pe Internet, aşa că e foarte simplu să votezi, ca american. Trebuie doar să vrei să o faci şi să nu uiţi să te înscrii înainte de alegeri. Nu te poţi trezi în ziua alegerilor că vrei să votezi şi cu atât mai puţin că vrei să votezi pe o listă specială sau într-o secţie de votare amenajată într-o autogară.
De ce nu se introduce şi la noi sistemul ăsta? Nu avem alegeri prezidenţiale în fiecare weekend, prin urmare, un cetăţean responsabil ar trebui să facă tot posibilul să se afle în localitatea de domiciliu o dată la cinci ani şi să voteze la secţia de votare unde este înscris pe listă. S-ar evita votul ilegal, nu ar mai exista discuţii cu privire la autocarele care transportă alegători „multipli” prin ţară şi poate că prezenţa la vot ar fi mai ridicată. Altfel votezi când ştii că votul tău chiar contează şi chiar va ajunge să fie luat în considerare.
Pentru ca noi acu 5 ani inca foloseam dial-upul. Pentru ca in cinci ani, astia nu au reusit sa se prinda cum fonctioneaza internetul si cum poa sa-l fraudeze. D-aia n-avem si noi sistem d-asta. Cand se vor prinde cum pot sa fure voturile si pe net, atunci bag mana in foc ca il vor implementa.
Mi se pare complicat ce spui tu aici, Denisa…
Nu e complicat deloc, mie mi se pare chiar mai simplu.
Nu e simplu… poate eu nu stiu in ce oras o sa fiu in ziua x… ce fac… unde ma inscriu… sau nu votez?
pai vezi sis ca anu asta autocarele sunt de la pd-l..e pacat sa scrii ceva fara sa fi precis.e un fel de manipulare.
N-avem nici tehnologia,nici posibilitatile si nici gradul de dezvoltare (din toate p.de v.)ale americanilor,asa ca…
Eu sunt sigur ca a avut (si) PSD-ul autocare…
toti..mai putin pnl..curios cum un partid al bogatilor..nu are mijloace financiare comparabile cu social-democratii si fostii social-democrati travestiti intr-o singura noapte de amor in ..populari.
pentru noi ar fi simplu sistemul ala, ca avem acces la net si stim sa folosim calculatorul. dar grosul electoratului, pensionarii, aia din zonele rurale, crezi ca au aia habar de asa ceva? poate peste 100 de ani putem implementa si noi asa ceva.
bai fratilor..voi stiti ca la tara peste o treime din populatie abia stiu sa citeasca?nu cred ca mai mult de 15% din populatie stie sa manuiasca macar si la nivel de incepator computerul.ce sa zic de informare politica si sociala,de cunoastere a drepturilor si obligatiilor,a institutiilor statului si a rolului lor.pai daca aici pe blogul denisei multi au votat neavand o fundamentare,o informare macar sumara despre candidatul ales,o comparatie a promisunilor si realizarilor,o comparatie in timp a discursului si a faptelor acestuia.ce sa zicem de marea masa a cetatenilor cu drept de vot,cand cei ce se considera manuitorii celei mai avansate tehnologii din istoria civilizatiei(internetul), au alegeri trunchiate ,bazate pe impresii,pe afirmatii fara temei si pe manipulari grosolane detectabile si din satelit.aversiunea indusa fata de politica,lipsa studiului aplicat al istoriei si al altor discipline sociale,determina o lipsa de cultura politica care ne-au adus conducatorii pe care ii meritam.cum sa ne comparam cu elvetia in care Referendumul este un instrument utilizat in cazul amendarii constitutiei sau pentru adoptarea unor legi la nivel federal sau al cantoanelor si care este utilizat ca un mijloc de afrimare a vointei populare si de limitare a prerogativelor conducatorilor.referendumrile sunt organizate trimestrial si presupun o activitatea de informare, respectiv participare a majoritatii populatie care are un grad mare de informare,scolarizare si de constiinta civica.la noi unde invatamantul se bazeaza pe spusa vrajitorului din oz catre sperietoarea de ciori:nu pot sa-ti dau creier dar pot sa-ti dau o diploma..ce putem astepta de la conducatori cand noi cetatenii nu avem capacitatea si nici macar vointa necesara de a indrepta lucrurie incepand cu noi insine.
mai oameni buni, chiar nu va dati seama ce ar fi la noi sa voteze poporul prin posta? ar creste si mai mult tarifele „votului”!! te duci, dai banu’ si’i iei plicul cu votul exprimat in fata ta!! la fel ar fi si la votul prin computer: tastezi in fata mea votul si’ti dau banu’ !!
eu am propus ca cei care voteaza sa aiba un certificat de … alegator, precum soferii!! adica sa iti obtii dreptul de vot doar in urma unui examen prin care sa dovedesti ca ai minimul de cunostinte „cetatenesti’ !! (va dati seama cate tzatze leana si nea mitica au votat la referendumul asta fara sa aibe habar ce’i ala parlament??)
apropo..ce ar fi ca votul sa fie obligatoriu..?cum ai dreptul sa mergi pe sosea asa sa ai si obligatia de a vota.
nu crezi ca ar fi si un mod mai simplu? o baza de date cu CNP-urile celor care voteaza… cand vine omul cu buletinul, sa se verifice in baza de date daca a votat? nu cred ca ar fi atat de greu… sau nu vor sa aiba alegeri care nu se pot frauda…
bai frate tu nu vezi ca pd-l care organizeaza alegerie organizeaza autobuzele?ce retea cu cnp,cu mijloace de verificare incrucisata?am auzit ca acu se umbla cu camioane de voturi falsificate in tipografi din austria si ungaria.(asta zicea emil hurezeanu la reaitatea -metoda maradona)
Nu e complicat sa se faca o baza de date cu cnp-urile dar mai simplu ar fi ca cei din comisia din sectie sa aiba acces la baza celor de la evidenta persoanelor in genul accesului pe care lau primit de curand notarii pentru a verifica actele celor care vand/cumpara proprietati imobiliare.
Si se mai poate face un sistem electronic de vot in cabinele din sectii. Si atunci nu mai apar nici problemele cu voturi anulate iar rezultatele oficiale apar mult mai repede.
cred ca cel mai bine s-ar face aca la impozitul pe venitul global.ai votat ti-a bagat cnp in comp.pe urma cu cd la bej,bec descarca votantii si vedem cine-s aia dubli.la sfarsit cum striga baietii pe stadioane…la puscarie..la puscarieeeeee…cutare..la puscarieeeeeeeee!