Oarecum sub influența referendumului care urma să aibă loc în weekend, vorbitorii de la Webstock au adus în discuție relațiile dintre noi. Online suntem într-un fel, dar trebuie să fim la fel de activi și în viața reală. Acțiunile noastre de pe Internet trebuie declinate în offline, ca să nu fie degeaba. Și apropo de viața reală, Vodafone a adus-o pe Delia să cânte melodia care face obiectul noii campanii.
Discursul lui Cabral a fost un fel de stand up comedy serios. O să pun mai jos video-ul cu prezentarea lui, pentru că Piticu a filmat-o și e păcat să nu vă bucurați de ea.
Cabral la Webstock 2018
Să ne folosim timpul pentru a crește, pentru a construi, pentru a repara. Suntem mai separați ca niciodată; ne blocăm ca niște imbecili pe un topic de discuție și urlăm unii la ceilalți că avem dreptate pe subiectul respectiv, uitând să facem un pas în spate ca să avem o imagine de ansamblu.
De aia se întâmplă ce se înâmplă acum în țară – pentru că suntem dezbinați. Avem lucruri de spus despre fiecare, dar de multe ori spunem despre omul ăla ce părere avem despre el și nu despre ce face el și de aia suntem dezbinați. Căutăm în ceilalți minusurile pe care să le subliniem, astfel încât să fim mai șmecheri decât ei. Ne punem singuri pe un piedestal și toți „amărâții” sunt undeva departe; ne însingurăm.
Nu construim nimic altceva decât niște cărămizi la propria noastră casă, cheltuind timp prețios pe care l-am putea cheltui altfel. Iar timpul ăsta nu îl mai primim niciodată înapoi. Oamenii au impresia că atunci când cer ajutorul cuiva, își arată slăbiciunea. Suntem niște insule care nu pot să mute munții. Mi se pare o prostie asta.
Sunt atât de multe lucruri de făcut în țara asta și noi pierdem vremea strigând unii la alții – cam asta e concluzia după prezentarea lui Cabral. Îl știu pe Cabral de mulți ani, știam că e amuzant, dar sincer, discursul lui la cea de-a zecea ediție Webstock mi s-a părut foarte tare.
Andreea Esca, o surpriză plăcută
La Webstock mergi pentru socializare, deși este frumos să stai în sală și să îi asculți pe oamenii aleși pe sprânceană ca să fie speakeri. Cu toate astea, sunt oameni (nu puțini) care aleg să își petreacă mare parte din timp pe hol, în discuții cu alți oameni din industria online-ului. Probabil că în holul de la Marriott au luat naștere multe colaborări frumoase. Eu sunt fericită că anul trecut am avut ocazia de a-l cunoaște și de a sta la povești cu omnul din spatele canalului de YouTube Zaiafet, Horia Sârghi.
Anul ăsta, însă, am ținut morțiș să ajung la Inspiration Stage, pentru că primul speaker era nimeni alta decât Andreea Esca. Sunt ferm convinsă că nu are nevoie de nici o prezentare, de aceea nu o să insist.
Andreea ne-a vorbit cu foarte multă naturalețe despre cum jobul ei nu este resimțit ca o muncă sau ca o chestie deosebită. Este un job pe care îl face de la 19 ani, nu știe să facă altceva și atunci nu are sentimente de genul „moaaamă, cât sunt eu de tare, că mă știe toată țara”. Adică deși a apărut inclusiv într-un manual școlar de istorie, Andreea Esca rămâne o femeie normală, cu capul pe umeri și picioarele pe pământ. Toată viața ei de adult a petrecut-o pe sticlă, este cea mai bună la ceea ce face și acceptă toate astea cu o naturalețe de care numai ea este capabilă.
Nu știu cum e să faci altceva, n-am trecut prin niște etape și dintr-o dată am apărut la televizor și m-am speriat. N-am facut altceva. Mi se pare că e un job ca oricare alt job, numai că fiind public, desigur că ți se întâmplă aceste lucruri. Dar nu mi se pare că sunt nici mai deșteaptă, nici mai importantă, nici mai altfel decât alți oameni care sunt în alte domenii, dar nu se văd.
Dincolo de profesionistul desăvârșit, la Webstock am văzut o Andreea Esca amuzantă, foarte glumeață, în dialog cu Cristina Bazavan, care a reușit să scoată de la Andreea replici faine. Voi spicui mai jos, din fericire, Cristina Bazavan a publicat pe blog transcrierea interviului și chiar vă recomand să îl citiți, este foarte savuros (link-ul e mai jos). Acum îmi pare rău că nu l-am filmat, dar am vrut să fiu acolo, să mă bucur de această ediție a Webstock mai degrabă decât să o privesc prin ecranul telefonului.
În primul rand faptul că am ajuns unde sunt a fost și datorită unei conjuncturi extraordinar de bune. Gândește-te că noi am fost prima generație de oameni de televiziune de după Revoluție, vorbim de un alt tip de concurență, vorbim de o oportunitate extraordinară pe care ne-au dat-o acele timpuri, adica toate trebuie cumva coordonate. Apoi, cum reușesc, nu fac nici un efort, cred că este legat tot de educația cu care pleci de acasă, cred că e legat de cum ești tu pur și simplu. Nu știu să fiu altfel, nu mă chinui niciodată să fiu altfel, mi se pare foarte complicat să-ți creezi o imagine și pe urmă să te ocupi nu cumva să nu ieșsi din ea și să fii atentă cum faci și ce zici. Mi se pare o foarte mare pierdere de timp. Mi se pare că sunt o grămadă de lucruri simpatice și interesante de făcut, astfel încât să nu-mi pierd vremea cu așa ceva.
Interviul îl puteți citi aici: http://bazavan.ro/2018/10/interviu-webstock-2018-andreea-esca/
Și pentru că sesiunea s-a numit Inspiration Stage, nu putea să lipsească un inventator care ne-a lăsat pe toți cu gura căscată – Cornel Amariei, despre care eu atunci am aflat, un tânăr de doar 24 de ani care a inventat ochelarii pentru nevăzători. Și, aflu acum, este din Deva. :) Interviul luat de Cristina Bazavan poate fi citit pe blogul ei, din fericire.
Și discursul medicului Vasi Rădulescu a fost foarte impresionant, chiar mă bucur enorm că am avut ocazia să îi ascult live pe toți acești oameni interesanți.
Et caetera
După ce ne-au inspirat invitații aleși pe sprânceană de echipa Evensys, am avut de ales între bula mea și oameni de marketing, care își prezentau studii de caz & co. Am ales scena creativității, nu pentru că am vrut să ies din bula mea, ci pentru că în cea de-a doua sesiune a panelului urma să vorbească Andreea Balaban, o vloggeriță pe care nu știam că voi avea ocazia să o întâlnesc aici, dar cât de mult m-am bucurat că a fost așa! Ulterior, Andreea a primit premiul de Absolut Online Personality of the Year, la Webstock Awards. Deci da, mi-am rezervat locul și pentru asta pot spune că am pierdut discuții, poate, interesante în celelalte săli. You win some, you lose some.
Hoinaru zice așa: „din nou, a câştigat premiul de “Personalitatea anului” o vloggeriţă. De data asta e o tipă de care aud pentru prima oară, Andreea Balaban. Felicitări, însă eu tot cred că ar ajuta să găsim o metodă prin care premiul ăsta să meargă la oameni care chiar fac ceva important, care schimbă cumva lucrurile”. (link)
Anul trecut, oamenii din bula mea (cei care, să zicem, participă la Webstock de la prima sau primele ediții) au fost supărați (unii chiar revoltați!) că titlul de personalitatea online a anului a ajuns la Geanina Staicu Avram, „o doamnă care gătește” sau mai cunoscută publicului larg pentru canalul de YouTube Jamila Cuisine. Anul acesta, premiul a fost adjudecat de vloggerița Andreea Balaban, o fată de 25-26 de ani foarte muncitoare, pe care eu o urmăresc de mai bine de un an. Sincer vă spun că s-a făcut prea puțin caz de nominalizările la acest premiu. Ca blogger ambasador, am fost îndemnată să scriu și să votez. Am măturat lista cu privirea și l-am ales atunci pe Dragoș Asaftei, astăzi fotograful președintelui, pe care îl știu de când era minor (nu exagerez). Dar recunosc că dacă aș fi știut că și Andreea este nominalizată (efectiv nu mi-a sărit deloc în ochi numele ei de pe lista aceea!), aș fi votat-o pe ea, pentru că în ultima perioadă a avut un parcurs foarte interesant și a crescut foarte mult, exclusiv pe munca ei.
De unde trag concluzia că „dinozaurii” online-ului nu vor să accepte că Webstock a crescut, a ieșit în lume, a adunat sute, chiar mii de adepți, oameni noi, inclusiv mame care s-au orientat către „blogging-ul de parenting”. Webstock nu mai înseamnă doar gașca noastră restrânsă, unii dintre copiii de ieri sunt astăzi părinți și scriu despre ceea ce știu, așa cum au tot fost învățați: despre cum își cresc copiii, de exemplu. Alții scriu despre alăptat, cum alții scriu despre floricele pe câmpii, mașini, călătorii și așa mai departe.
Interesant cum, deși nu am nici pe departe traficul sau puterea de a influența a oamenilor care au vorbit la Webstock, tot există câte o prostuță care să mă urmărească și să dea cu hate despre mine în mediul online. Asta înseamnă că sunt, încă, relevantă. Au trecut vremurile în care plecam urechea la ce ziceau unii și alții, odată cu vârsta am dobândit niște înțelepciune care nu mă mai lasă să îmi pierd vremea cu lucruri sau oameni pe care nu îi pot schimba. Așa că, dacă fanii mei vor să spună că am mers „la ceva conferință la Marriott” îmbrăcată în ie chinezească și încălțată în șlapi, zică liniștiți. Asta nu mă face nici mai bogată, nici mai săracă.
Mai bogată sunt după ce am ascultat oameni relevanți, cu povești de viață, cu experiență în comunicare. Iar bogăția asta este permanentă (și nu se duce nicăieri).
Dacă vă plac video-urile mele, mă puteți ajuta distribuindu-le și abonându-vă la canalul meu de YouTube. Pentru voi poate părea lipsit de importanță, pentru mine este foarte important. Mulțumesc!