Ne petrecem tot mai mult timp muncind. Muncim pentru că ne dorim să avem o viaţă mai bună, să avem cât mai multe lucruri – o casă, o maşină, poate un concediu de vis, haine scumpe, gadget-uri. Lucruri. ÃŽn aceeaşi măsură, ne plângem din ce în ce mai des că nu mai avem timp pentru prieteni, pentru familie, nici chiar pentru noi.
Ne petrecem timpul în faţa unui monitor, lăsând viaţa să treacă pe lângă noi, pentru că noi avem treburi de terminat. La serviciu, timpul trece mai repede decât viaţa, iar noi trebuie să ţinem pasul. Facem şi ore suplimentare dacă trebuie, e singura cale de a obţine o promovare, un salariu mai mare şi posibilitatea de a ne cumpăra mai multe lucruri.
O mică paranteză… majoritatea producătorilor de electrocasnice – dar nu numai aceştia – ne oferă produse menite să ne facă viaţa mai uşoară, iar aici se naşte un cerc vicios. Luăm un exemplu aleator: o maşină de spălat îţi lasă timp pentru tine, iar tu foloseşti acest timp muncind. Muncind mai mult, câştigi mai mult şi îţi vei permite şi mai multe obiecte care să-ţi uşureze viaţa sau să-ţi încânte ochiul.
Ce folos că ai o casă de vacanţă pe malul mării, dacă tu o locuieşti doar două săptămâni pe an? La ce îţi folosesc toate obiectele în care ai investit bani (şi uneori şi timp), dacă tu îţi petreci întreaga săptămână la birou? Chiar şi presupunând că îţi rămâne timp să te „joci” cu toate lucrurile pe care le deţii, poate că multe dintre ele îţi sunt nefolositoare. ÃŽţi consumă din timpul în care ai putea să citeşti o carte, să-ţi vizitezi părinţii sau să-ţi scoţi copilul la o plimbare.
Ar fi multe de spus despre modul în care obiectele din viaţa noastră ne mănâncă timpul, dar depinde doar de noi felul în care înţelegem să-l gestionăm, la fel cum şi priorităţile ar trebui tot noi să ni le stabilim.