Inevitabil, când spui „viitor”, te gândești la tehnologie. Filmele din anii ’70-’80 (pentru cititorii mei mai tineri, aceste prescurtări sunt pentru anii 1970 – 1980, ufff) închipuiau începutul acestui mileniu destul de diferit de felul în care se prezintă el. Sigur, suntem înconjurați de tehnologie, doar că ea nu este omniprezentă.
Avem telefoane super deștepte, ceasuri și brățări la care putem purta convorbiri telefonice (chiar, o convorbire mai este telefonică dacă nu se efectuează printr-un telefon? Cum se numește ea, atunci? Convorbire brățaronică? Convorbire ceasornică?), proteze care înlocuiesc cu succes membrele corpului, implanturi de păr, ochelari cu care putem filma, filtre de cafea cărora le spunem de cu seară la ce oră vrem să ne găsim, dimineața, cafeaua aburindă, case inteligente care sunt conectate la Internet și în care poți să „vezi”cu ajutorul camerelor video conectate și ele la Internet.
Internet of things a devenit o sintagmă tot mai des utilizată, în ultimul an, și recunosc că mi-a luat ceva timp până să înțeleg ce este și de ce se numește așa. Așadar, Internetul obiectelor este un concept care definește o lume în care toate obiectele (mașini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile, etc) sunt conectate între ele cu ajutorul Internetului. Mai multe puteți afla de aici.
Deși trăiesc într-o țară în care nici electricitatea nu a pătruns peste tot, îmi place să cred că în viitorul nu foarte îndepărtat, tehnologia va fi și mai prezentă în viața mea. Vreau să am încălzire în pardoseală, în canapea, să îmi pot programa temperatura din fiecare cameră pe ore, să pot apăsa pe un buton și să am cada pregătită cu apă fierbinte, dar mai presus de toate, să am cafeaua fierbinte la ora la care mă trezesc.
Și dacă tot vorbim despre electrocasnice, mi-ar mai plăcea să avem frigidere deștepte, cu care să țin legătura prin smartphone (sau ce alt smart-obiect de care nu ne mai putem despărți vom avea în câțiva ani). Frigiderul meu deștept ar ști să mă avertizeze când oala cu supă a stat prea multe zile și e posibil să se strice, ar ști să mă anunțe că trebuie să cumpăr lapte înainte ca eu să ajung acasă și să constat că nu am cu ce să-mi fac cafeaua a doua zi.
Îndrăznesc chiar să visez un pic mai departe, la un frigider care „s-ar prinde” că nu mai am lapte, mi-ar consulta agenda din cloud, ar vedea că nu am nici o vacanță sau deplasare planificată în zilele următoare și atunci ar ști că trebuie să îmi comande o cutie de lapte. Ar plăti-o din contul meu, la care ar avea acces, evident, iar laptele – împreună cu alte obiecte necesare, alese de frigider împreună cu celelalte electrocasnice inteligente din casă – mi-ar fi livrat la domiciliu în aceeași zi de către supermarketul online cel mai apropiat sau care ar avea prețul cel mai mic, în funcție de alegerea mea.
Frigiderul viitorului este construit din materiale ușor de curățat, are senzori care te avertizează când s-a stricat ceva în el, are rafturi dotate cu alți senzori, care pot cântări și-ți pot spune câte grame de unt mai ai, dar mai presus de toate, frigiderul viitorului are o ușă care poate deveni transparentă la simpla apăsare a unui buton. Consumăm o grămadă de energie atunci când deschidem ușa ca să vedem ce mai este înăuntru, cum ar fi dacă ușile ar deveni transparente la apăsarea unui buton sau și mai bine, dacă o micuță cameră video din interior ar reda instantaneu, pe ecranul de pe exteriorul ușii frigiderului, imagini live cu conținutul acestuia?!
Voi cum vedeți electrocasnicele viitorului?
Știu ca exista deja frigidere care te pot anunța când ți s-a terminat un produs. Parca samsung scosese ceva de genul.
@Păreri răzlețe: viitorul este aproape
Electrocasnicul viitorului de care zici tu, are un cititor de cod de bare. Scanezi iaurtul cand il bagi in frigider, peste 4 zile (sau timp presetat de tine pentru tipul ala de cod de bare) frigiderul da un SMS prin sistemul BMS (Building Management System) care ti gestionează alarma, jaluzelele, irigatia la gazon, opreste prizele de la cuptor si masina de spalat s.a.m.d și îți zice „iaurtul expira in 2 zile”.
Da, tre sa scanezi iaurtul cand il scoti ca BMS sa știe ca l ai scazut și nu mai are ce expira.
Crestron de exemplu, face de astea. Matrici inteligente, cu optiuni personalizate. Face de ani de zile….nu vrei sa știi la ce prețuri. Da’ nah…
Hmm. Tare!
Dar auzi… la hoteluri, e posibil să existe același sistem în frigiderele alea mici? Adică să aibă un cititor de coduri de bare sau RFID care să „simtă” că ai luat sticla de apă și, astfel, camerista să știe să ți-o înlocuiască?
@Denisa Bârgău:
:-D nu. Acolo declari la iesire ce ai consumat. Rolul minibarului e sa consumi una mica noaptea, pur si simplu. Pentru restul, exista room service.
S-a întâmplat ca, la șederi de mai multe zile, tanti să știe exact ce să aducă pentru a face refillul.
Eu sunt de acord cu astfel de electrocasnice/ aplicatii/ chestii inteligente, destinate pentru o viata mai usoara, dar cu masura.
Si asa, deja, vad o gramada de oameni care nu mai au nici macar minimul simt de supravietuire in ei si minima logica de a face ceva.
Am fost in team building si am vazut colegi care incepeau sa faca un puzzle din mijloc si se uitau la mine ca la avioane cand au vazut ca incep cu marginile. Am vazut cum se chinuiau sa bata un cui cu toporul. Asta e un lucru bun, daca nu ii vedeam cum se chinuie sa taie cu TAISUL toporului sau cu coada. I-am vazut cum incercau 3 persoane sa taie o sfoara, tot cu toporul. In loc ca o SINGURA persoana, sa o frece de un copac si sa se rupa singura. Alt grup a asteptat 20 de minute, ca cineva sa mearga pana la cabana si inapoi la poiana si sa aduca o foarfeca….
Si nu numai, peste tot observ si stau si ma gandesc, ca in viitor, cu atatea chestii care se presupune ca iti fac viata mai usoara, te vor prosti si mai tare. Nu o sa mai fim in stare sa memoram ceva, sa dam atentie in jurul nostru, ne vom baza exclusiv pe masinarii si nu este bine. Asta daca permitem acest lucru. Dar, se pare ca sunt oameni care vor dinadins sa se „robotizeze” pana nu mai simt ca traiesc intr-o lume reala.
Si mie imi plac anumite chestii, de exemplu, senzorii de parcare la masina, sau cand te atentioneaza la schimbarea benzii si nu apuci sa vezi un bou care se baga si asa eviti un accident.
Adica, chestii care nu tin de persoana.
Dar, personal, nu as vrea un frigider care sa ma anunte ca nu mai am mancare in el :))) Imi place sa ma uit eu, sa sortez mancarea, sa combin ingredientele ramase intr-un preparat si sa termin tot din frigider, inainte sa cumpar noi produse.
Imi place ideea de a controla aerul conditionat sau caldura de la distanta, dar nu mi-ar placea sa faca asta singure ( sa „stie” cand vin acasa si sa porneasca singure). Adica, imi place sa pastrez si confortul, dar si responsabilitatea. Sa simt ca totusi traiesc EU in casa aia.
M-as simti ca la hotel, daca nu as mai face nimic in casa :))
Dar, spun asta pentru ca inca am timp de astfel de lucruri. Probabil ca, daca ajung la un punct unde nu mai am timp nici sa respir, s-ar putea sa vreau si eu un astfel de frigider. Dar probabil ca ala ar fi un semn ca e cazul sa o las mai moale :)))
Apropo, s-a inventat vreun cuptor cu microunde care sa nu mai fie atat de nociv? Eu am o vechitura si inca nu l-am schimbat, ca statul asta cu chirie nu mi-a dat impulsul de a cumpara electrocasnice noi. La casa mea, o voi face. Si chiar as vrea un cuptor care sa nu modifice gustul mancarii (toata lumea stie ca mancarea incalzita la microunde are alt gust). Eu m-am invatat sa incalzesc tot la aragaz. Am o tigaie neaderenta si capac si aia e de incalzit mancarea in ea :))). Cuptorul pe care il am, sta bibelou.
Popcorn fac doar la ceaun, din ala la microunde nu fac nici daca apare cel mai eco dintre eco cuptoare :))))) Imi ia 10 minute, in loc de 3, dar macar nu au prostii in ele.
Iar m-am intins 100 de randuri :))
Da, cred că ai scris mai mult decât mine :))
Pentru cei care nu știu să taie sfoara cu copacu’ există pe YouTube mii de survival videos, deci sunt salvați, cu condiția să știe ce să caute și să nu le pice netul. Despre cuptorul cu microunde – și eu aveam senzația că e nociv, dar în lumina unor video-uri văzute de curând pe YouTube, sau articole citite pe Quora, m-am mai liniștit. Se pare că nu sunt chiar atât de dăunătoare cum credeam eu.
Exista deja cazi de baie in care apa se opreste automat cand ajunge o limita.
Sau centrala care te anunta ca apa este prea fierbinte.
Sau cazi de baie care incalzesc apa care se afla in cada, la o anumita temperatura pre-programata.
Deci, viitorul nu este chiar asa de departe. :)