Articol publicat în IaşiPlus
Asta suntem cu toţii: fabricanţi de gunoi.
Copiii noştri sunt expuşi de mici mesajelor publicitare, învăţând despre mărci ale produselor înainte de a învăţa să scrie. Am cunoscut un părinte care-şi ajuta copilul să înveţe adunarea şi scăderea oferindu-i bani de buzunar, pe care copilul avea să-i cheltuie pe dulciuri. Ciocolata X, pentru că aia are cea mai atractivă reclamă, „suculeţul” Y, pentru că participă la concurs şi are nevoie de toate abţibildurile şi meniul de la McDonald’s, nu atât pentru mâncare, cât pentru jucăria primită odată cu ea.
Am ajuns să trăim pentru a mânca şi nu să mâncăm pentru a trăi. Nu mai cumpărăm mâncare pentru a ne hrăni, ci pentru a le încerca pe toate. Poate că salamul nu-ştiu-care e mai bun decât ce avem noi acasă; hai că-l cumpărăm ca să vedem cum e. Şi dacă tot suntem în hipermarket, să mai luăm şi altele. Ce contează că nu avem ce face cu atâta mâncare, important e să cumpărăm din toate.
Ajungem acasă şi aruncăm toate pungile primite de la hipermarket, despachetăm toate cumpărăturile şi coşul de gunoi s-a umplut.
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, în urmă cu zece ani, produceam mai puţin gunoi. În urmă cu douăzeci de ani, şi mai puţin. Acum, trebuie să arunc aproape în fiecare zi gunoiul, pentru că, deşi am triplat capacitatea coşului de gunoi, el se umple mai des. Cu mai multe hârtii, mai multe pungi de plastic şi ambalaje de tot felul. Majoritatea din plastic.
Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, producem săptăpmânal mai mult gunoi decât produceam într-un sezon, acum două decenii şi suntem mândri. Ne facem cumpărăturile în super- şi hiper-market-uri, avem un stil de viaţă occidental, ce să mai!
Mi-ar plăcea să am o casă la ţară şi să trăiesc exclusiv din ce aş produce ca agricultor. Da’ mi-ar lipsi teribil toate prostiile pe care, ca orăşeancă, dau banii şi de care nu am întotdeauna nevoie. Societatea de consum m-a stricat de cap…
Asta e, vom ajunge sa ne consume ceea ce am consumat :)
e bine sa n-o dam nici in extrema ailalta, cu agricultura, dar nu ar strica sa o lasam mai moale. Eu nu am reusit ABSOLUT niciodata cand ma duceam la cumparaturi cu o lista sa ma tin strict de ea.
Ma rog,cu ai mei vegetarieni, avem mai putine ambalaje,dar si asa, consumam extrem de mult!
gunoi ….cred ca vorba ‘din pamant suntem …in pamant ne ducem’….o sa devina …din gunoi suntem in gunoi ne ducem….asa o sa ajungem …eu as vrea sa cumpar alimente in ambalaj diodegradabil …dar slabe sanse …va aduceti aminte noi astia mai batrani:)) cand vedeam alimente ambalate frumos ..(in filme sau reviste )si ne gandeam ce frumos este sa avem si noi ca na …ce este capitalist este si bun …..acum avem cea ce ne-am dorit …din pacate:(
ai dreptate cu ce ai zis. si asta se vede mai ales la sarbatori. cand extrem de multa mancare si bautura e cumparata „ca sa fie” si apoi aruncata. si in plus, daca te intalnesti cu vecinul la hipermarket? nu tre sa vada el ca bei suc „de firma”? ce conteaza ca tie nu iti place? impresia conteaza
E a nu stiu cata oara cand spun asta.Romania are toate defectele.sau… Traim in Romania.
nu e vorba doar de Romania. situatia asta e peste tot. la americani in special. ei erau cei mai mari consumatori de produse alimentare. si cred ca se si vede. dupa revolutie, dupa ce a inceput sa fie o varietate din ce in ce mai mare de produse, a inceput sa fie si la noi sport national.
sunt de acord cu tine la acest articol, si eu si prietenul m`am speriat de cat de mult gunoi producem, diverse ambalaje si mai ales sticle de plastic desi nu consumam cine stie cat. parca ambalajele sunt din ce in ce mai voluminoase, altfel nu`mi explic.
as avea o sugestie, ce ar fi sa pui tot articolul pe blog si la sfarsit un link catre site`ul ziarului? e asa enervant cand dau click pe continuare si se deschide site`ul ala meschin su font si culoare naspa, nici nu`mi mai vine sa citesc continuarea cand il vad.
@shob
Da obezitatea, creste , datorita fast-foodurilor…
Acum daca stam sa generalizam , noi ne-am clasa printe ultimile tari.
Globalizarea, bat-o vina!
Da, problema este cunoscută şi (în mare parte) ignorată. Avem nevoie de „fabrici” de reciclare a deşeurilor şi (cel mai greu) de o schimbare a mentalităţii umane. Campanii sunt inţiate, am văzut la Carrefour unde esti îndrumat să cumperi sacoşe din rafie, care pot fi folosite de mai multe ori şi atunci când „se strică” le poţi înlocui gratuit. Dar toate aceste alternative prezentate spun eu ca nu au efect atunci când pe tarabă sunt în continuare pungi de plastic gratuite cu gramada.
E trist faptul ca in ziua de azi copii sunt pur si simplu bombardati cu mesaje publicitare&shit.Pur si simplu ma ingrozeste gandul ca voi avea si eu asa un copil si ca voi trebui sa ii limitez cumva porcariile de mesaje si, cel mai nasol, ideile provenite din relatiile cu alte copii.Crap.
Din păcate în România nu se reciclează atât cât ar trebui, şi asta nu atât din cauza noastră, cât din cauza factorilor de decizie. Degeaba îmi separe eu gunoiul în diferite categorii dacă toate pungile le arunc în acelaşi container, pentru că nu am chestii separate pt hârtie, plastic etc. Ce fac cu toate bateriile uzate, atunci când vreau să le arunc? Am încercat să le dau la Real, dar îia mi-au râs în nas şi mi-au spus că le aruncă ei la coş dacă nu o fac eu. Şi atunci, din păcate, trebuie să aruncăm o mare parte din ceea ce ar putea fi refolosit.
Problema e lipsa reciclarii la noi, si mai e ceva, se pare ca multa lume e mai educata in privinta problemelor legate de mediu decat autoritatile. De multe ori aud de la cunoscuti si prieteni – as arunca gunoiul selectiv dar nu am unde. La fel si eu as arunca bidoanele de plastic intr-un container special, dar el nu exista. Ce e ciudat e ca in orasul meu, Timisoara, exista cartiere cu containere pt plastic samd, dar la mine nu sunt. Ma intreb daca plasticul ala ajunge la reciclare sau tot la gramada cu restul mizeriilor.