Citeam ieri pe undeva despre Facebook Comments, un fel de plugin pe care-l instalezi pe blog şi care le permite vizitatorilor să comenteze articolele fără să mai fie nevoie să completeze câmpurile obligatorii – nume şi adresă de e-mail.
Principalul argument pro Facebook Comments era că scapi de comentatorii anonimi. Sigur, că e foarte greu să-ţi tragi un cont de FB pe care să-l foloseşti doar ca să comentezi pe bloguri! Pluginul ăsta e bun pentru site-urile de ştiri. Prea multe bălării în subsolul articolelor, prea multe înjurături de la anonimi cu ouăle mari şi tari. Un exemplu bun: pe Citynews.ro poţi comenta doar dacă ai cont şi eşti logat pe Facebook. Detalii, la Liviu Alexa.
Şi mai e un exemplu bun: pe Miniprix, de exemplu, fiecare produs poate fi comentat, mulţumită aceluiaşi plugin. E mai simplu pentru potenţialii clienţi să comenteze aşa decât să-şi facă un cont sau să completeze trei câmpuri de fiecare dată când vor să lase un comentariu.
Argumentul contra: cititorii care nu au cont FB sau nu sunt logaţi, în lipsă de alternativă, vor închide tabul şi-şi vor vedea de ale lor. Dacă tu eşti şmecher şi îi obligi să se logheze pe FB, să fii sănătos. Numărul de comentarii primite cu pluginul de FB depinde şi de tipul de oameni care-ţi vizitează site-ul.
Am văzut că Bobby Voicu şi-a instalat pluginul ăsta. E normal, omul e tatăl blogosferei româneşti, sau mă rog, dacă Orlando e tatăl Internetului, Bobby e naşul. Ceva de genul ăsta, oricum. Ca să comentezi pe blogul lui Bobby, ai două opţiuni: prima e cu Facebook Comments, iar cea de-a doua, metoda clasică, cu câmpuri de completat şi tot tacâmul. Am comentat de vreo două ori şi mi-a fost mult mai uşor să las un comentariu folosind prima variantă.
Dar – pentru că există un mare „dar” – ce se întâmplă cu comentariile lăsate de mine pe zecile de site-uri pe care am trecut, în cazul în care voi decide să-mi şterg contul de Facebook sau dacă mi-l vor şterge ei, din varii motive? Arhi a schimbat până acum vreo trei conturi; eu ţin la contul meu, dar încerc să mă mint singură că nu sunt dependentă de Facebook. Totuşi, unde dispar toate comentariile pe care le-am lăsat în ultimul timp prin Facebook Comments, dacă va dispărea contul meu?
Am observat de câteva zile că nu toate Like-urile pe care le dau apar pe wall. Se întâmplă pentru că Facebook a introdus, pe unele site-uri, încă o chestie – „Confirm” – prin care likerul trebuie să confirme că i-a plăcut cu adevărat un link, o poză, o pagină, un site. Butonul de „Like” era bun tocmai pentru că era simplu: eşti logat, dai un Like ca să ştie proprietarul blogului că ai trecut pe acolo sau ca să te lauzi pe wall că ţi-a plăcut ceva, apoi mergi mai departe. Acum, Like-ul cu confirmare funcţionează ca „Share”: întâi dai click pe Like, apoi pe Confirm, apoi încă o dată pe un Like dintr-o fereastră pop-up… come on, people!!!
Cea mai mare problemă a mea cu Facebook Comments şi motivul pentru care nu vreau să instalez un astfel de plugin este că, în cazul în care Facebook se închide, pierd toate comentariile. Bine, probabil că sunt mai multe şanse să închid eu blogul decât să se închidă Facebook, dar mie-mi place ca lucrurile care ţin de blogul meu să fie pe blogul meu. Să nu risc neafişarea a sute de comentarii atunci când Facebook e căzut, să le pot edita, să le pot trimite în spam şi aşa mai departe.
Voi ştiaţi de Facebook Comments? Vi l-aţi instala pe blog – dacă aveţi blog? V-ar plăcea să comentaţi mai uşor, fiind logaţi pe Facebook, sau preferaţi varianta clasică?
nu cred ca sunt mai mari sansele sa-ti inchizi tu blogul. Si hi5 era „Reteaua” acum cativa ani, si MySpace, si Yahoo a fost la putere. Nu cred ca Facebook va avea forta celor de la Google, sa ramana 10-15 ani pe piata.
Eu am făcut un plugin de wp pentru un client care salvează comentariile și pe FB și în baza de date a blogului. Just in case :D
M-am gandit si eu la idee, am ajuns la aceeasi concluzie. Prefer sa ramana comentariile pe blogul meu, nu pe Facebook.
Nu-mi voi instala niciodata Facebook Comments pe blog.
Știu de el, nu-l vreau, nu-mi place, blogul meu nu este o anexă a FB ci butonul de Like este o anexă a blogului meu, pentru că dacă eu n-aș scrie, FB n-ar avea postări pe walluri din conținutul meu, deci n-ar fi așa de populară.
Ce e la mine pe blog, deci în grădina mea, trebuie să rămână sub superizarea mea directă și nemijlocită.
Ionuţ Staicu: OF COURSE YOU DID! :)
Cred ca FB va fi in trend pana va aparea alta retea de socialzare mai altfel si care o sa atraga. Fiecare retea a avut vremea ei.Blogul ramane blog iar FB ramane doar Fb.Comentariile nu isi aurost iar daca eu sterg contu se sterge tot.Not, not.
Ca tot suntem la plug-in-uri si imbunatatiri de blog, pe cand niste butoane de navigare intre articole? Mor sa dau back dupa fiecare!
Flo, în curând. Ești al doilea om care-mi spune, săptămâna asta, despre treaba aia. Sper să aflu cum se face. :D
Mi-am instalat si eu FB commnets, si ceea ce vreau sa adaug este faptul ca nu trebuie sa ai neaparat cont pe Facebook ca sa poti lasa un comment, pentru cei care sunt interesati, este o simpla optiune la aceste comment-uri prin care poti lasa comment si prin contul de Yahoo, AOL sau Hotmail :)
am pus si eu la un moment dat acel plugin dar nu stiu de daca comenta cineva la un articol aparea comentariul la toate articolele…
Flo….subscriu:)
eu sa-ti zic sincer stiu de mult de el si ma gandeam sa-l instalez. ca si tine m-am gandit ca poate dispar comentariile in caz de nu stiu ce naiba se intampla :D
totusi comentariile alea functioneaza ca si un share
aduc vizitatori in plus…
inca nu l-am instalat :)
Ca simplu cititor si (uneori) comentator, nu prea sunt de acord cu implementarea acestei chestii pe blogul tau sau pe oricare alt blog. Un motiv simplu: nu am cont de FB, si nici nu intentionez sa am. Comentarii anonime nu cred ca am (poate doar la inceput, acum cativa ani, cand eram newbie), iar adresa de mail pe care o trec acolo este valida. Sunt absolut de acord cu publicarea adresei de mail in cazul in care fac vreo tampenie, gen injurat, spam sau altceva si acum nu stiu exact cum consideri tu (ca proprietar al blogului) ca e mai ok, dar pentru mine (ca cititor) sistemul care e acum e perfect in regula.