De când mă uit eu la ştiri, adică de mulţi ani, ziua de 1 aprilie vine cu tot felul de scumpiri: la gaz, curent, benzină şi motorină, ţigări etc.
O fi vreo logică – la sfârşit de martie, guvernanţii îşi dau seama că nu le ajunge bugetul şi pentru că nu-i elastic, să mai tragă de el ca să-l lungească, mai bagă nişte taxe.
Şi astfel, în fiecare an, Andreea Esca anunţă: fără nici o păcăleală, de azi s-au scumpit x, y şi z.
Păcălicii suntem noi, că le înghiţim pe toate fără apă.
Si pe cand ne obisnuim cu situatia, vine urmatoarea: „de la 1 ianuarie se vor scumpi…”.
@raul rual: Exact. Şi tot aşa…
@Denisa Bârgău:
Alea cu ” de la 1 Ianuarie” sunt doar preludiul :)))
Când se fac scumpri d-astea, i se „scumpește” și salariul Escăi. Cu vreo 500 lei acolo…
Sunt doua moduri in care poti reaseza dezechilibrele din economie: primul tai din veniturile nesustenabile, iar al doilea mod cresti veniturile in scop electoral si apoi cresti taxele intr-un procent mai mare. Avantajele primului mod este ca pastrezi inflatia jos, nu creezi unde de soc in intreaga economie prin devalorizarea monedei.
Avantajele celei de a doua metode: in coroboratie cu o presa serviala, perfect dependenta de contracte cu statul, si implicate politic, prezinti doar jumatati de adevaruri (am majorat pensiile cu 3%) si omiti ca ai crescut taxele cu 20%. Un alt avantaj este ca poti face scumpiri doar pentru anumite categorii (mediul privat, clasei mijlocii) si asa iti pastrezi caracterul populist al promisiunilor tale facute fata de cei ce prin esenta lor aleg dogma socialista cu iz comunistoid, adepti ai luptei de clasa si care isi justifica faptul ca sunt paraziti prin cateva argumente fixe (gen pantofii lui Udrea). Dezavantajele: mediu economic (adica sursa veniturilor) instabil, inflatie mai mare, devalorizare de moneda, impredictibilitate, senzatia ca in tara asta nu are sens sa muncesti, precum si indobitocirea ideologica a unui intreg popor (gen o fi furat becali dar saracu a dat si la necajiti).
Peste toate acestea, indiferent de solutia urmata, se adauga scumpiri necesare, core, precum alinierea unor preturi ca urmare a aderarii la piata comuna, largirea bazei de impozitare in ideea unui sistem de pensii dezechilibrat, o caracteristica europeana, obligatia unui stat de a oferi servicii complexe ca urmare a unor noi dogme ce reprezinta civilizatia (cum ar fi de ex. legi speciale pentru persoanele cu handicap, ce nu au nicio vina ca oprescu prefera sa puna panselute de 13 euro bucata decat sa ii faca o pista sa poata ajunge sa isi plateasca impozitele).
1 Aprilie nu este o zi a pacalelilor, este inceputul perioadei in care romanul nu isi da salariul minim pe plata intretinerii ca urmare a iesirii din iarna, este inceputul perioadei in care putem inghiti mai mult, asa cum ai spus si tu, fara apa. Urmeaza apoi iulie pentru noi scumpiri si septembrie pentru noi taxe cu impact de anul viitor.
Din punctul meu de vedere, am ajuns un popor de muste, care tragem in roi spre *** ca apoi sa ne plangem ca suntem intr-o zoaie de ***. Si asa vom fi pana cand vom ajunge sa avem un ideal de tara si sa nu ne mai mintim singuri ca putem avea fara a munci, si ca ne putem increde in oameni ce nu au dovedit nimic in viata lor, decat ca sunt pe sticla si ca stiu sa invarta vorbele la fel precum afacerile odata unsi.