În adolescență, aveam un radio/ceas cu alarmă, electronic, la care ascultam radio Pro FM până noaptea târziu (emisiunile bune începeau la miezul nopții) și care, dimineața, mă trezea cu niște sunete care cred că ajungeau lejer până la cimitirul din apropiere. Dacă au fost suflete deranjate din odihna veșnică la începutul anilor ’90, din cauza mea au fost deranjate. Îmi cer scuze.
Ceasul ăla a fost cel care mi-a făcut cunoștință cu butonul de Snooze. Eram cei mai buni prieteni; ba, uneori dormeam chiar cu capul pe acel ceas… îl țin minte și acum, pentru că l-am folosit mulți ani, până când, de la atâtea căzături din pat, i s-a stricat de tot afișajul și cred că l-a aruncat Mama, sătulă, biata de ea, de sunetele satanice pe care a fost nevoită să le asculte ani la rândul din camera mea.
Nu m-am lăsat: l-am luat cu mine și în scurta perioadă de studenție, ca să îi trezesc și pe bieții vecini din Timișoara, pentru că… de ce nu? Așa de tare mă obișnuisem cu alarma aia, încât eram literalmente capabilă să dorm cu capul pe ceasul care suna. Dar numai somn nu era ăla…
De la o vreme, m-am învățat minte: alarmele de pe telefon sunt melodii învigorante*, pozitive, vesele. Uneori mă ridic din pat, la 20-21, când sună alarma, și dansez prin casă, pentru înviorare. Metoda asta de trezire este mai eficientă decât o cafea tare.
Și mai e și celălalt aspect: trezirea pe care „ți-o face” altcineva. M-am luptat o vreme cu Sebastian până a înțeles că dacă mă trezește cu „No, merem odată?!” și „Hai, că-i târziu!!!!!!!” o să avem amândoi o zi proastă, iar dacă atunci când vrea să mă trezească, vine și mă pupă și îmi vorbește frumos, avem amândoi o zi bună. Dar a învățat, doamne-ajută.
În concluzie: sfatul meu este să nu vă mai treziți cu alarma standard a telefonului, o să ajungeți să îl urâți fără să știți de ce, iar el nu are nici o vină. Rugați-i pe cei responsabili cu trezirea voastră să fie blânzi, contează foarte mult și chiar vă schimbă dispoziția (mai ales dacă tocmai visați urât). Nimeni nu vrea să vadă o față morocănoasă de om abia trezit din somn, deci de ce să provoci una?
________________
În altă ordine de idei, nu am mai scris nimic pe blog pentru că mi s-au întâmplat o grămadă de nasoale și v-am promis măcar o perioadă cu lucruri pozitive. E mult mai greu să găsești lucruri bune despre care să scrii – și în general nu se bucură de atât de mult succes precum cele negative. Știu asta, dar încerc să mă abțin, cât oi mai putea. :D
* Știu că nu există cuvântul ăsta, suna bine tradus din engleză, invigorating.
Si eu ma trezesc cu alarma standard, dar eu am alta abordare, avand in vedere ca, poa sa fie orice alarma, daca am inchis-o o data, s-a terminat joaca. Adorm la loc.
Pun ceasul departe de pat. Telefonul, adica.
Intr-un loc unde trebuie sa ma ridic din pat, ca sa opresc alarma. Si functioneaza.
Injur de toti sfintii, dar daca m-am ridicat in picioare, fug direct la baie sa ma spal si gata.
Ma trezii :)))
Da, dacă dorm puțin, la fel fac și eu. Adică oricum nu mai pun telefonul lângă mine, ci un pic mai încolo, sau chiar pe jos, ca să trebuiască să mă ridic din pat și să îl opresc. Mai făceam asta cu telefonul de backup, dar acum e plecat în vacanță telefonul ăla și no…
Eu am aceeasi rutina asa ca ma trezesc singura, de la zgomotul de pasarele, pe la 6 30-7. O sa fie mai nasol cand iarna cand nu voi putea dormi cu geamul deschis.
Sotul mereu se trezeste morocanos (el e pasare de noapte…dimineata e batut de soarta) iar pt copila sa o trezesc vesela e musai sa zic: LA CLATITE INAINTEEEE (si sa le fac, ca altfel e sfarsitul lumii)
pe post de alarma nightwish- wishmaster.
tiind sa cred cred totusi ca vecinii nu aprecieaza melodia la valoarea ei cand incepe sa sune la 04:30 :)
Eu inca mai acut ceasul ala care sa ma pupe si sa ma trezeasca incetisor. Lasand gluma la o parte am avut in tinerete un ceas Casio despre care se spunea ca are alarma subliminala. Si ala a fost cel mai bun desteptator din toaate timpurile. Alarma o auzeai sau o simteai din interiorul creierului incet, incetisor, pana devenea audibila cu urechea. Ei in timpul asta deja erai treaz fara violente spre urechea ta.
La mine e crunt cu trezirea de dimineata. In general opresc ceasul si mai dorm 30-40 de minute. Stiu ca e rau, dar asa functionez. Daca sunt trezit brusc, sunt buimac inca vreo 20 de minute pana ma dumiresc ce si cum. Ca alarma am… sunetul unei alarme antiaeriene. Alta sansa n-am, pentru ca desi o opresc si mai dorm, imi sugereaza ca e ceva urgent. Altfel as continua sa dorm pana la 10.
Horror! Așa eram și eu. Cel puțin în primele zile, îmi venea să plâng când mă trezeam, după puține ore de somn, și trebuia să fiu aptă pentru o zi de muncă. Acum sunt mai OK, deși mai am zile când mă culc cu capul pe telefon și alarma poate să tot sune…
De curand mi-am facut task-uri cu ce am facut in prima ora a diminetii.
Si ca sa imi asigur o zi buna, imi acord timp pentru a medita 5 minute( pe muzica ), micul dejun in liniste si pace, exercitii, cafea, inca 5 minute de meditare inainte de a iesi
idin casa .Practic asta de 2 saptamani si nu da gres.
Ideea e sa descoperi ce te face fericit si ce crezi ca ti-ar imbunatatii ziua inca de dimineata, iar apoi noteaza si fa-le !
Pe mine m-a marcat definitiv catelul pe care l-am primit cadou in copilarie. Avea un soi de ceas biologic si la 7.00 venea la mine sa il scot afara fiindca avea vreo urgenta. Daca nu ma sculam in secunda in care intra pe usa camerei mele, ma lingea pe fata cu acelasi botic cu care mirosea si lingea tot felul de chestii dubioase de afara, asa ca eram deja ridicat din pat in momentul in care auzeam ghearele lovind podeaua. Chiar si acum nu pot sa mai dorm dupa ora 7.