Atât de mult fier s-a furat cel puţin în judeţul Hunedoara, încât poliţiştii şi jandarmii le-au dat porecle hoţilor de fier vechi: magneţi. Cel puţin din câte ştiu eu, magneţii sunt persoanele care fură din fostul combinat siderurgic de la Hunedoara fier pe care apoi îl vând înapoi combinatului. Magneţii în sus, magneţii în jos, dar nimeni nu făcea nimic ca să stopeze fenomenul.
Doar primarul oraşului Hunedoara, Viorel Arion, declarase la un moment dat că va anula autorizaţiile de funcţionare ale firmelor care mai cumpără capace de canal de la ţigani. Nu am auzit, însă, de vreo firmă care să păţească aşa ceva.
Acum, aflu că se vrea o schimbare la nivel naţional: există un proiect de lege care spune că vânzătorii de fier vechi trebuie să aibă un cont bancar pentru a primi banii pe fierul vândut, iar cumpărătorii [firmele care îl achiziţionează] trebuie să reţină datele de identificare ale vânzătorilor. În felul ăsta, se va şti exact de unde provine fierul şi – sper eu – se va elimina „plimbarea” fierului vechi de la firme la „magneţi” şi înapoi.
O să le fie mai greu „magneţilor” să fure capace de canal şi apoi să-şi încaseze banii în cont, din moment ce mulţi de-abia au acte de identitate… Eu zic că-i un lucru bun, mai rămâne să se şi aplice cum trebuie legea.
#peblog: Se mai întâmplă şi lucruri bune în România: fierul vechi, plătibil doar în cont… http://t.co/UmWilpd3oT
Am auzit si eu de initiativa asta in urma cu vreo doua zile. In principiu este foarte buna si ar trebui sa descurajeze, dar in practica e posibil sa apara si mai multe „centre” di astea clandestine care sastranga de la „magneti” cu plata pe loc, iar apoi ala sa mearga la un centru autorizat cu fierul si sa-si ia banii legal, in cont.
Deja se cer tone de date ca sa primeasca fier vechi la centrele de colectare… Ceea ce se face fara acte de toata lumea implicata e jalea
Lucrurile bune nu sunt aprobate…in schimb sunt aprobate taxele, impozitele si schimbarea de borduri pe drumurile cu mai multe gropi decat asfalt.