În ultimii doi ani, a devenit aproape obligatoriu pentru fiecare companie mare, care pune pe piață tone de ambalaje din plastic, nereciclabile sau care nu vor fi niciodată reciclate, să aibă câte o campanie de imagine în care să se regăsească și cuvântul sustenabilitate. Ar putea fi declarat, lejer, cuvântul anului, pentru că oriunde te duci, oriunde te întorci, te lovești de ceva „sustenabil”. Inclusiv pe blogul meu, dar hey, eu nu încerc să vă vând ceva ambalat în trei rânduri de plastic și apoi sa mă declar sustenabilă.
Cel mai recent, Kaufland s-a declarat „prima companie certificată zero waste din România”. What???
Și dacă nu știi ce este zero waste, îți dai seama că o companie de talia Kaufland n-are cum să fie zero waste (zero risipă), din moment ce tu ajungi acasă cu cinci kile de mâncare și două kile de plastic.
Un articol pe tema acestui greenwashing mizerabil găsiți aici:
Încă o opinie:
În primul meu articol cu noutăți despre sustenabilitate, vă spuneam despre o campanie a celor de la Penny împreună cu Tetra Pak și Danone: duci 5 ambalaje Tetra Pak (atenție, Tetra Pak este o companie care nu aparține de Danone, așa cum VISA sau Mastercard nu aparțin vreunei bănci) și primești în schimb un voucher pentru un iaurt de băut Danone.
Am văzut pe un grup de Facebook că angajații Penny nu prea știu despre ce e vorba și că trebuie să „negociezi” cu ei ca să îți dra voucherul, iar într-o zi mi-am luat inima în dinți, zece ambalaje Tetra Pak și m-am dus la primul magazin Penny, cel în care am făcut poza cu recipientul în care se colectează ambalajele. Credeți că știa cineva despre ce era vorba?
Nu, bineînțeles că nu. Un insider mi-a spus că angajații nu își citesc informările de pe email, deci nu că nu i-ar informa șefii lor „de la centru”, doar că nu le pasă lor. Sau nu au timp să le pese. Inițial mi-a zis să revin în altă zi, să aibă ei timp să se dumirească. Am zis că nu mă car pe jos cu 10 cutii după mine (nu le pliasem, pentru că mă așteptam să îmi spună ceva despre asta și să nu le primească), așa că aștept să afle ce și cum. La momentul respectiv, pe site-ul Penny nu era publicat regulamentul, dar în magazin găseai fluturași și recipientul pentru ambalaje. După vreo două drumuri în spate, la șefi, angajata și-a cerut scuze pentru că nu a știut despre campanie și mi-a zis să iau iaurturile, că se descurcă ei ulterior.
Bineînțeles că am fost reticentă după acest episod, dar azi mi-am luat din nou inima în dinți și am purces către alt magazin Penny, de data asta ca să fiu luată la pu unșpe metri că am avut tupeul să mă prezint cu ambalaje Tetra Pak de la alte produse decât Danone!!!
– Orice ambalaj Tetra Pak, nu doar de la produsele Danone, zic. Este campania Penny împreună cu Tetra Pak și Danone este sponsor.
– Deci eu nu pot sa vă iau decat astea.
Insist că nu mă întorc cu ele acasă, că nu sunt la prima „reciclare, așa că nu are încotro și se duce în spate, la șef(ă). După ce revine cu un fluturaș în mână și îmi arată poza de pe el cu trei ambalaje, de Activia, Danone și Alpro, insistând că poate să îmi ia doar acele ambalaje, mă enervez și caut eu pe site-ul Penny regulamentul campaniei. Îl deschid și încep să îi citesc cu voce tare, cât să mă audă și șeful sau șefa care stătea ascuns(ă) dincolo de uși: conform regulamentului de pe site-ul DUMNEAVOASTRĂ, NU AL MEU, se poate aduce orice ambalaj cu inscripția Tetra Pak.
Se ia femeia mea și se duce din nou la șef(ă) și vine, în final, cu „compromisul”: alegeți-vă două produse și vorbesc eu la case să puteți trece. Să nu pară că le-am furat sau ceva…
Nu, că atitudinea asta de rahat nici nu te face să renunți la a mai fi „sustenabil”! Devine de o mie de ori mai ușor să arunci cutia Tetra Pak de iaurt, suc sau lapte în gunoi, adică la deșeurile mixte, decât să o duci la Penny, să simți că ai făcut ceva util, că ai ajutat la reciclarea ei!
Femeia care voia să mă trimită la plimbare și-a făcut niște nervi cu mine și atitudinea mea de Karen, eu mi-am mâncat 15 minute din viață pe care nu le mai primesc niciodată înapoi, plus timpul alocat scrierii acestui articol, Penny se alege cu un articol nefavorabil dar cât se poate de meritat, iar partenerii săi în această campanie ar face bine ca pe viitor să pună la punct toate detaliile campaniei – asta dacă îi interesează realmente reciclarea și nu vorbim doar despre încă o campanie frumoasă de greenwashing, care o să dea foarte bine în raportul de sustenabilitate pe care Penny îl va prezenta clienților și partenerilor la sfârșit de an.
Și-am încălecat pe-o șa…
1 thought on “Fierți pă sustenabilitate”