Am rămas fără motorină, așa că mi-am zis că aș putea să încerc chestia asta despre care vorbește toată lumea, „mersul pe jos”.
Am făcut 8.000 de pași, majoritatea în ploaie, și am avut timp să mă gândesc la câteva lucruri. Pentru că sunt de treabă, le împărtășesc cu voi:
- ar trebui să încercăm mai mulți, mai des, mersul pe jos. Mai ales pe ploaie, ai toate șansele să ajungi la destinație mai repede decât dacă ai merge cu mașina, pentru că se știe că atunci când plouă, pe toți șoferii îi lovește ceva în moalele capului și nimeni nu mai știe să conducă
- ce prostie e asta cu „să nu începi să treci strada (pe trecerea de pietoni) decât atunci când roțile mașinii s-au oprit”. Înțeleg teama părinților de a-și pierde copiii în accidente în care șoferul nu acordă prioritate pietonilor aflați pe trecere (mai ales că se întâmplă… și nu rar), dar ce nu le spun părinții copiilor lor este că în momentul în care au pus piciorul pe trecerea de pietoni, șoferii au OBLIGAȚIA să oprească. Nu le-o spun pentru că nici ei nu știu! Am văzut mult prea mulți pietoni care așteptau pe trotuar, în fața trecerii, să se termine mașinile ca să poată traversa strada. De asta sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie școala de șoferi – sau măcar niște cursuri de legislație rutieră, ca să vorbim cu toții aceeași limbă și să își cunoască toți pietonii drepturile și obligațiile.
- ahh, ploaia e acoperirea ideală pentru păsările care vor să urineze pe noi! Poți să îți dau seama, când afară plouă și tu te plimbi prin ploaie, dacă o pasăre a făcut pipi pe tine? Nu poți! Poți să spui că pe tine nu s-a pișat nici o pasăre, niciodată? Nu poți! (by the way, păsările fac și pipi?)
- s-a terminat cu frica de ANAF și cu supermarket-urile care dau restul la centimă. La Kaufland am avut de plătit 31 de lei și 77 de bani, am dat 31 de lei și 80 de bani și mi s-a mulțumit pentru „participare”. La Lidl am avut de plătit 13 lei și 24 de bani. Am scos 13 lei și 20 de bani, casiera a așteptat să mă scobesc după încă o fisă de 10 bani, mi-a dat bonul (pe care acum văd, este scris că i-aș fi dat 13 lei și 25 de bani) și a așteptat să plec. Pierderi totale: 9 bani, care ar fi putut merge în borcanul lui Sebi cu bănuți. Poate altă dată, când se mai mobilizează cei de la Anti-fraudă.
- am observat că dacă stau prea multe zile în casă, când ies între oameni am mici atacuri de panică. Nu e bine, trebuie să mă plimb mai des și mai mult, deși am ajuns acasă aproape țeapănă după plimbarea de azi :(
- aseară s-au aprins luminile de sărbători în Hunedoara. Oamenii s-au dus acasă și au comentat pe Facebook, mulți declarându-se mulțumiți de felul cum arată orașul. Orașul arată așa, de cinci zile: …dar dacă îndrăznești să critici primarul sau primăria sau pe oricine din fieful primarului pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Hunedoara, te trezești cu comentariile șterse și banat pe pagină. Adică nu mai poți să critici, pentru că asta înseamnă libertate de exprimare în opinia oamenilor lui Viorel Arion. Trist, dar, vă asigur, cât se poate de adevărat.
Deci: important e să avem brad înalt, luminițe, să fie frumos orașul măcar noaptea, că ziua se cam văd gunoaiele dintre blocuri. - Lidl s-a mutat de lângă gară o intersecție mai încoace. Magazinul vechi era prea mic, cel mai mic din țară, și într-adevăr era înghesuit, nu aveai semnal la telefon, nu era loc de multă marfă etc. Cu ăsta nou nu reușesc să mă împac, încă, deși e (vag) mai aproape de mine.
- săptămâna trecută, automatul de lapte de la Fermele Ado se încăpățâna să îmi scuipe înapoi banii, iar eu mă grăbeam și aveam nevoie de lapte, nu de stat în fața unui roboțel pe care să îl conving că banii mei de un leu nu sunt falși, zău așa. Am mers la alt automat, care mi-a acceptat banii, iar ieri m-am răzbunat: am luat un litru de lapte cu 25 de monede de 10 bani. Dacă banii „mari” nu-i plac, să se înece cu fise mărunte!
- Cam atât. Urmează nebunia sărbătorilor, deja Kaufland și-a afișat programul de sărbători:
Cu trecerea de pietoni am patit-o eu, asa ca-i inteleg pe cei care nu au curajul sa coboare de pe trotuar. Am inaintat un metru pe zebra si cu toate astea „m-au sters”toate masinile pana nu a mai trecut niciuna si am putut sa traversez. M-am gandit sa reclam la Politie acea intersectie, dar probabil ca eu as fi fost luata in vizor ca sunt carcotasa.
Asta e, de fapt, problema: că deși legi și reguli există, nu sunt polițiști care să le pună în aplicare și care să îi amendeze DRASTIC pe cei care nu le respectă. Sunt sigură că s-ar respecta – de frică, nu contează – mai mult regulile de circulație dacă ar fi peste tot polițiști care să dea amenzi…
O doamne, poza aceea trebuie scoasa si lipita pe primarie !
Sunt zeci de astfel de poze postate în grupul Civica de pe Facebook. Noroc cu oamenii care s-au sesizat, că altfel cine știe când și-ar fi dat seama „deputata hunedorenilor” că trebuie să se facă ceva.
Io-s șofer în primul rând. Secundar pieton. Și nu trec strada decât dacă au oprit roțile. Da, nu stau pe trotuar, ies cătinel-cătinel tot mai aproape să mă vadă, dar de trecut trec doar după ce au oprit roțile. Circul pe 2 străzi în principal: străduța de la serviciu, cu mașini parcate pe o parte, îngustă, cu limitare de 40 unde mașinile trec și cu 70, rup oglinzi și nu opresc la trecere. Și strada mai largă din fața blocului să ajung la buticul de la colț. Recunosc sincer că am o plăcere aproape sadică să le văd OPRIND ROȚILE. Chiar dacă aș putea trece, iar pentru mașini ar fi suficient să frâneze ușor pentru că e suficientă distanță, tot îmi place să LE OPRESC.
Pentru că ar trebui să fie obicei: să FRÂNEZI PREVENTIV la trecerile de pietoni. Nu să treci ca o bovină/taurină că doar alea nu au discernământ și merg cum le taie capul. Și uite-așa asta e mica mea răzbunare. Dacă a oprit cu scârșit de roți – semn că avea viteză prea mare – trec încet de tot, dansând. Dacă a oprit așa cum se oprește, cu intenție atunci trec repejor de tot să nu țin omul pe loc. :D
Da. Și eu mai fac de-astea. Deși de când sunt șofer, numai când e foarte cald afară sau plouă.
intre a avea obligatia de a opri si a opri e o variabila: Soferul! Si anume: cum a dormit noaptea, daca l-a parasit iubita, daca si-a beut cafeaua de dimineata sau daca mai are bani pe card… usor-usor… da? pe fiul meu nu il grabeste nimeni… catinel pana rotile-s oprite…
Dar dacă nu îi spui că are DREPTUL de a traversa strada odată ce a pus piciorul pe trecere, poate va ezita și șoferul va profita de asta, neoprind.
Da, pasarile fac si pipi.
Urina lor este reprezentata de acele pete albe din gainat.
Mersul pe jos este bun, dar cand esti in Bucuresti si te fac fleasca soferii „grabiti”, iar in mijlocul de transport, bucurestenii „educati” isi scutura umbrelele INAUNTRU , sau le pun in asa fel incat iti picura apa pe pantaloni, iti mai iei un rucsac in cap de la astia care nu au invatat ca bagajul se lasa jos in mijlocul de transport in comun, in tot acest timp stand in aceeasi aglomeratie cu masinile, parca mai bine zaci la caldurica in masina proprie, in aceeasi aglomeratie…
Ba chiar am facut un test (eu stau intr-o zona unde nu exista tramvai sau linie de metrou catre zona unde lucrez, doar autobuz, care are aceeasi ruta cu masinile,asa ca logic prefer confortul masinii) : Daca ma bag printre masini, cand mai prind un gol atunci cand pleaca coloana de pe loc, depasesc cu mult autobuzul si reusesc sa fur minute bune.Autobuzul mai prinde cate o statie, e mare, trebuie sa stea in coloana, si asa mai departe.
Bine, daca as sta intr-un oras mai aerisit, as renunta la masina. Dar in Bucuresti, daca nu ai acces la metrou sau tramvai , de acasa si pana la servici, personal nu consider ca merita.
Dar cu toate astea, ador sa merg prin parc…sa ma plimb.
Da, București e altă lu m e, e din altă ligă.
ca sofer opresc masina cand vad oameni la trecere, poate`s mai timizi de felul lor si nu se avanta, ca pieton astept pana cand masinile opresc sau franeaza pentru ca e clar ca m`au vazut. nu ma joc cu reflexele sau atentia altora, eu sunt responsabila pentru viata mea, nu un sofer oarecare.