Gânduri după vacanță

• Ce bine că s-a contaminat și Sebi cu microbul mersului pe jos! Așa am avut ocazia să străbat Mamaia în lung și în lung (lat n-are), la pas, și am făcut peste 100 de kilometri în câteva zile. 

• De cum ajungi în gara din Constanța, ești întâmpinat de oameni întreprinzători, grijulii, care se oferă să te ajute cu bagajele. Îmi amintesc cu nostalgie de prima țeapă luată în Gara de Nord, cu mulți ani în urmă, când niște băieți binevoitori ne-au luat de aripă și ne-au dus la casa de bilete, ne-au ajutat să cumpărăm biletele și când am întrebat de restul de bani, au zâmbit: păi ce crezi, că noi ajutăm pe gratis? A fost o lecție de viață care mi-a prins bine mai târziu. Niciodată nu am mai acceptat ajutor aparent dezinteresat de la nimeni.

• Dacă e plină gara de tăntici care oferă cazare, înseamnă că există tonți care ajung la mare fără să știe unde se vor caza. În 2018, când numai cine nu vrea nu are Internet.

• Constanța este un oraș imens, frumos (dar nu din cale-afară), cu multe obiective de vizitat.

• Salut inițiativa regiei de transport în comun care a pus pe traseu 6 autobize supraetajate, iar cursele one way costau 3 lei, iar hop on – hop off, 5 lei – adică te puteai plimba toată ziua cu aceste autobuze, admirând orașul de la înălțime, cu doar 5 lei. Am profitat din plin de ofertă și luându-l o dată din gară, ne-a plimbat și prin tot portul Constanța, un fel de atat în stat unde nu ai acces, ca muritor de rând.

• Delfinariul din Constanța este atât de underrated! Nu îmi plac oamenii care în loc să se bicure de un eveniment, preferă să îl transmită live pe Facebook, de multe ori la calitate execrabilă şi mișcat, dar tocmai în urma unui live am hotărât să vizitez delfinariul. Este SUPERB! Sunt doi delfini şi două gagici care fac cu ei un adevărat show. Ne-a placut atât de mult, încât am mers de două ori. Zilnic sunt câte trei reprezentații, este gălăgie, sunt copii mici care plâng, părinți idioți care îi ignoră și transmit live pe Facebook, dar dacă te poți detașa de ce-i în jur, spectacolul făcut de delfini este senzațional.

• Tot în cadeul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța am luat parte la un spectacol cu lei de mare. Nu foci. Leii de mare nu sunt foci. Super simpatici și ăștia, cu mențiunea că m-au deranjat proiectoarele prea puternice din sală. În rest, 20 de lei bine cheltuiți!

• Dacă v-am convins cu cele de mai sus, să vă luați timp și pentru microrezervația din cadrul aceluiași complex muzeal. E aici un fel de mamă a grădinilor zoologice! Și sunt mulți ratoni adorabili.

• Am avut marele noroc de a ajunge la Balcic, în Bulgaria. Sau cum ar veni: la sud de România, cum intri în Bulgaria. Visez să ajung la Balcic de prin clasa a unșpea, fără exagerare. Am plecat la Mamaia fără să sper că ajung la grădinile Reginei Maria. Ce am văzut acolo? Un loc foarte bine întreținut, un mic colț de rai, populat de bulgari vorbitori de limba română preocupați de turiștii majoritar români, cărora le oferă mărfuri locale la prețuri decente (ca să nu zic chiar mici) și mâncare bună pe bani puțini (n-am mai gasit nicăieri scoici la 10 leva, nici nu am căutat activ, ce-i drept, dar la Mamaia erau pe la 50 de lei).

• M-am simțit ca acasă în Balcic, un acasă unde toată lumea saluta cu Dobre în față, toți vorbeau româna stâlcit, dar era acasă. Ciudată senzație. Era un fel de „sunt aici, la noi în Bulgaria”.

• Niciodată nu am stat doar 2 ore în București, niciodată până acum. Mulțumesc, McDonald’s, pentru găzduire, știu că e un restaurant super „traficat”,  dar te rog să mai cureți din când în când baia femeilor, sunt niște vaci care își lasă tampoanele folosite la vedere… iar tu nu golești coșul și nici hârtie nu pui. Bleax.

• De la Constanța la București am făcut două ore, pe ceas. Trenul a mers cu viteza de 158 km/h!!!

• Am schimbat patru trenuri pe unde am călătorit. Cușeta era un loc cât de cât select, unde nu aveau acces toți nespălații, dar până la mare m-a mușcat un purice. Un fucking purice, în tren, în 2018! Le bănuiesc pe cele trei țațe care au călătorit cu noi în compartiment și care făceau glume cu tentă sexuală cu controlorul.

• Doar în Dobrogea auzi des cuvinte precum: geamandură, pescăruș, șuberek, geamie, moschee, minaret, Mazăre.

• Cred că doar în Mamaia poți găsi un „supermarket” unde prețurile sunt ca la restaurant: 4,99 lei un Borsec la 1,5 litri și vinuri (inclusiv poșirci) începând de la 33 de lei. Noroc cu Kaufland-ul de vară de la Năvodari! #numaifițsăraci

• Din magazin în magazin, am descoperit pufuleții cu ROȘCOVE de la Solaris. Sunt suuuuuper super buni, îi recomand cu drag și sper că avem și noi…

____________________________

Mai sunt și altele, mai este loc pe blog. Revin! Am și video, trebuie editat un pic. Pozele le-am pus deja pe Facebook – îndrăzniți să le căutați! Dacă sunt greșeli, să mă iertați. L-am scris pe telefon.

2 thoughts on “Gânduri după vacanță”

  1. Ooooh! Cati pasi ai facut in zilele alea? Eu am fost pe munte si la 20 de km, ceasul imi arata ca am facut cam 30.000 de pasi.
    Ar fi dragut sa faci un articol cu progresul, in privinta mersului. Eu de cand am ceasul asta, sunt destul de activa. Ma rog, am zile cand fac doar 3000 de pasi, dar incerc sa compensez cat mai repede. Ori fac exercitii acasa, ori ies in parc sa imi fac pasii :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.