Fată mare, se mărită
Și nu știe face pită! – shaming rural
În copilărie, mereu auzeam placa asta de la bunica mea de la țară, care încerca, astfel, să-mi inoculeze ideea că o femeie care nu știe să gătească este degeaba. Eu, pe de altă parte, cât eram de mică, vedeam că sunt magazine care vând pâine (de fapt, PÎINE, pe vremea aia) și nu înțelegeam nevoia de a ști să faci o pită, când pita se putea și cumpăra. Și ce legătură avea asta cu măritișul?
30 și ceva de ani mai târziu, sunt pastă la gătit. Nu îmi fac din asta un titlu de glorie; pur și simplu, de câte ori am vrut să mănânc ceva, s-a oferit cineva să-mi facă. Bunica mea de la oraș ne aștepta cu masa plină de câte ori mergeam în vizită, bunica de la țară avea întotdeauna o găină moartă și gătită cumva pe sobă, mama nu mă prea lăsa să mă apropii de aragaz, iar când a vrut să mă învețe să gătesc n-am mai vrut eu, apoi a început Sebi să gătească și a naibii de-am mai avut loc de el în bucătărie!
Credeți că am regretat vreun moment? Nu! O spun și acum, clar și răspicat: prefer să mănânc ceva care se face rapid sau să întind niște zacuscă pe pită decât să stau trei ceasuri să păzesc o friptură la cuptor, să spăl trei chiuvete de vase și toate astea pentru o masă copioasă. Dă-o naibii de treabă, că nu m-am născut ca să stau în bucătărie! Chiar nu mă pasionează gătitul. Cu mâncatul e altceva… dacă are cine să îmi pună în față chestii delicioase, nu le refuz. Dar nu aș sta jumate de zi să fac sarmale și ciorbă de ardei umpluți și salată de icre ca apoi să mănânc de trei ori din ele și să o iau de la capăt.
Am început să gătesc supă de pui cu tăieței, de la zero, atunci când efectiv mi-a fost jenă să-i mai cer lui Sebi să-mi facă încă o supă. Lui îi place să gătească, dar îi place și varietatea; nu-l pună să îți facă același lucru în fiecare zi, că-i omori creativitatea și se plictisește. Așa că l-am dat, frumos, la o parte, mi-am suflecat mânecile și am început să fac supă de pui.
Dacă lui Sebi îi place varietatea, eu prefer ca supa să aibă de fiecare dată același gust, pentru că îmi place la nebunie și nu cred că o să mă satur vreodată de ea, iar în anotimpul (oarecum) rece aleg supa de pui înaintea oricărui alt fel de mâncare. Prin urmare, m-am apucat de gătit supă de pui cu tăieței.
De data asta, am luat puiul (ce-o fi fost acolo, niște piept și gât, nu prea contează ce pui, gât, spate, piept, să aibă niște grăsime și să-i dea gust) direct din congelator și nu l-am lăsat să se dezghețe. Am umplut oala cu apă și am trântit puiul în ea.
Când a început să fiarbă, am luat capacul, am pus sare (niciodată nu pun suficientă sare, eu am pus cam 2-3 lingurițe, dar se pare că nu a fost suficientă) și apoi am început să o spumez, adică să iau cu o strecurătoare spuma care se formează la suprafață atunci când fierbe carnea de pui. Și dă-i și adună și dă-i și adună!
După ce a scăzut apa din oală, am mai adăugat aproximativ 1 litru de apă fiartă (folosim un fierbător electric pentru asta) și apoi puiului i-am făcut cunoștință cu legumele zarzavatul cu care urma să conviețuiască în următoarele câteva zeci de minute: o ceapă albă, trei morcovei, un păstârnac și o rădăcină de pătrunjel. Aș fi putut să adaug și niște rădăcină de țelină, dar nu o tolerez.
Și au fiert și au fiert, cale lungă, să le-ajungă. După ce au fiert (testul se face cu furculița în păstârnac sau morcov, că ăștia-s mai slabi de înger), se scot toate, să rămână doar supa, teoretic clară. Se pun tăiețeii și se lasă să fiarbă cât scrie pe pungă (pe fiecare pungă de paste făinoase scrie cât timp trebuie să fiarbă), în cazul celor de față, 2-3 minute.
După ce au fiert și tăiețeii, am luat din congelator un pachețel de frunze de pătrunjel culese, spălate, uscate și rulate în folie alimentară de Sebi sau de mama mea, când pătrunjelul „zburda” liber prin grădina noastră. Am desfăcut pachețelul și, cu o foarfecă de bucătărie, am tăiat fâșii în supă. Am acoperit supa cu capac, ca să se infuzeze cu aroma de pătrunjel, după care… GATA! Atât de simplu! POFTĂ BUNĂ!
P.S.: Pită tot nu știu să fac și am împlinit deja 35 de ani, dintre care 10 măritată!
Video filmat cu Samsung Galaxy S7 și editat cu același telefon.
P.S. Dacă vă plac video-urile mele, abonați-vă la canalul meu de YouTube! O puteți face de aici, cu un click pe buton – sau puteți să dați un like, un share, o măslină, o atenție.
Nici mie nu-mi place sa gatesc..si am 44 ani si familie…deci te inteleg perfect!!!..totusi…m-am specializat si eu in supica de pui, care, acum , dupa cativa ani..imi iese..perfect!! toti o adoram! Vroiam doar sa-ti spun sa incerci aceeasi supa dar cu taietei de casa! gustul se schimba total! eu am noroc de o mama (inca tanara) care-mi face taietei in casa si daca cumva raman fara ei ( sau de la mama sau din piata am o tanti) si pun ceva cumparat de la magazin…nu se mai atinge nimeni de supa!!( si eu, candva..demult..mancam supa la plic si mi se parea…super buna!)..
Eu sunt praf la gatit, nimic nu stiu sa fac. :D Oua si paste, cam atat. Dar nu ma plang, am timp sa invat, iar sotul nu e ala care sa bata cu pumnul in masa atunci cand ii este foame. Momentan locuim cu parintii lui, deci masa e preparata si asezata in fiecare zi de soacra mea, care apropo, gateste de-ti vine sa te lingi pe degete. Cand ne-om muta, va trebui sa incep sa invat cate ceva, dar nu e panica, pentru ca nu facem rau de foame, gasim noi solutii repede. Cum ai zis, ceva intins repede pe paine si aia e. La 12 e musai sa fie mancare gatita, dar seara mancam alimente usoare.
P.S. N-am mai vazut pana acum metoda asta de-a taia verdeata. :))
Metoda de a tăia verdeața îi aparține mamei mele, care e foarte practică: de ce să mai murdărești și cuțitul și fundul de lemn, dacă poți rezolva rapid, cu foarfeca?
Nici eu nu știu să gătec, dar uite, învăț. Am descoperit lintea acum, am făcut budincă de tapioca, nu mi-e frică să mă apuc, mai ales că am „motivuL” că filmez experiența, să învețe și alții odată cu mine.
Adevarul este ca pe mine nici nu prea ma pasioneaza arta culinara, dar na’, de nevoie o sa invat. Lucky you cu un asa sot, nu? Am vazut pe Facebook poze, te rasfata, n-ai ce zice. :D
Poate te ajuta: https://www.ebay.co.uk/itm/HERB-SCISSORS-5-BLADE-OFFICE-CUTTING-KITCHEN-TOOL-SHEARS-VEGETABLE-MEAT-CHEF/182944781794?epid=9003165188&hash=item2a985bd5e2:g:P3gAAOSwrQRZsmXu
Cu gatitul nici eu nu rezist, dar am plecat in studentie si vrand nevrand…am mancat 9 luni supa de spital ca intr-un final sa revin acasa, sa le fac o supa alor mei ca sa mi se spuna „da ce pui mama atata apa ca d-aia nu mai are niciun gust.”
Bravo, fetelor! Pana la pensie invatati si voi sa mai gatiti cate ceva. :)
Acuma, chestia cu gatitul e mai mult pasiune (cel putin in cazul barbatilor); eu nu gatisem nimic in viata mea pana acum 2 ani, cand mi s-a pus pata si am inceput sa-mi fac eu mancarurile asa cum imi placeau. Nu vreau sa ma laud (dar trebuie s-o fac), insa acum sunt AS in materie de gatit – m-am bagat cu succes la retete si mai complexe: sarmale, salata beuf, ardei umpluti, lasagna, etc. Toate adaptate (nu-mi place stilul clasic de gatit, cu rantasuri si alte bazaconii din astea) si am prietene care au inceput sa gateasca dupa retele mele. Comoditatea ne impiedica uneori sa gatim, dar e cam aiurea sa stai la mana prietenei/prietenului ca sa-ti faca o supa, un orez usor sau ceva de genul acesta.
Ideal ar fi sa putem manca in oras (aproape) de cate ori vrem, gatitul ar trebui lasat in seama profesionistilor, dar in Romania inca n-am ajuns in stadiul ala. Sunt tari in care lumea mananca acasa foarte rar, si atunci ceva usor sau tot semi-preparate cumparate (cu riscurile aferente: de obicei sunt nasoale).
nici nu trebuie sa stii sa faci paine ca nu mai suntem in evul mediu si painea se gaseste la orice colt de strada cu 2-3 lei. eu stiu sa gatesc dar observat ca daca gatesc cand nu am chef, nu`mi iese mancarea atat de buna.
din pacate am produs si niste preparate de mi`am indus singura crize de fiere si diaree, printre ele amintesc reteta de supa ramen facuta exact dupa reteta lui Adi Hadean. toate ingredientele alea prajite in ulei plus bacon si oul fiert m`au facut sa vomit eroic pana la 4 dimineata.
imi place dovlecelul in orice forma si imi place sa`mi fac paste cu dovlecei.
Eu sunt la polul opus :)) Ador sa gatesc. Dar uram timpul petrecut in bucatarie asa ca mi-am cumparat niste carti de-ale lui Jamie Oliver si am invatat sa gatesc rapid si sa refolosesc resturile si tot ce am prin camara.
Acum, cand mi-e foame, arunc intr-o oala cu apa niste broccoli si fasole verde din congelator + o mana de paste integrale (sau din alea proaspete cu ou), dupa aia le scurg de apa, amestec cu putina branza si unt si servesc cu pui la gratar. Masa gata in doar 20 de minute :))).
Azi am avut resturi de friptura de pui. Le-am taiat cubulete si le-am tras la wok cu usturoi, ceapa, cateva masline, am pus putin bulion (de casa) si o conserva de fasole si la sfarsit am ras parmezan peste. Am mancat cu iaurt grecesc si lamaie stoarsa+ pita de casa. Si asa am evitat sa arunc mancarea pe care, altfel nu o mancam :)). Tot asa, treaba de maxim 20 de minute.
Am ajuns sa imi fie frica sa am invitati, pentru ca eu incropesc mancarea asa, in functie de ce am in frigider. N-am mai gatit o mancare „normala” de mult :))). Si nu stiu cu ce sa ii servesc :))))).
Legat de paine, eu fac in casa, pite grecesti (reteta asta e dementiala, o fac de luni de zile si nu ma satur de ea https://divainbucatarie.ro/2016/10/11/pita-greceasca/ ) sau paine. Se face super simplu si gustul nu se compara cu ce e in magazin. Plus ca stiu ce pun in ea.
In schimb, urasc sa gatesc ciorbe/ supe. N-am rabdare :))).
Fac doar supa crema la crock pot, ca doar arunc legumele acolo, cu apa si condimente si dupa aia doar blendez si gata.
Si al meu adora sa gateasca, dar uraste sa spele vase, asa ca asta cadea in sarcina mea. Acum ne-am cumparat masina de spalat vase si vreau sa spun ca, in sfarsit, ziua mea de 24 de ore, e mai lunga!! Unde mai pui ca am dat doar 950 de lei pe ea, de black friday. Da, cam mananca spatiu in bucataria si asa mica, dar nu imi pasa. Sunt mare doamna, acum! :)))))) Totul se strange in timpul zilei, in masina de spalat, iar la culcare dam drumul si isi face treaba. Din pacate, unele chestii (gen bolurile de plastic si caserolele) nu merg spalate la masina. Dar in timp, mai strang bani si o sa le inlocuiesc cu unele rezistente la masina de spalat vase.
Si cand ma gandesc cat am amanat sa imi cumpar masina de spalat vase, doar pentru ca auzeam la unii ca nu prea ajungi sa o folosesti sau ca nu spala bine. Wtf… Am ajuns la concluzia ca persoanele respective ori nu gateau, cat gatim noi, sau nu stiau sa aseze vasele in asa fel incat sa le spele jetul cum trebuie.
As manca niste supa de pui. Ia sa sun pe soacra-mea :)))) Sa dau comanda :))
mi se pare mai simplu sa faci supa de pui decat felul 2…adica lasi carnea sa fiarba la foc mic si aduni ce spuma gri se ridica la suprafata, bagi legumele si nu mai faci nimic. tot „efortul” e sa tai si sa cureti legumele si puiul (daca e intreg). e genul de preparat care se face singur :)