Guest post. Să nu-mi săriți în cap că dau sfaturi deși nu am copii :)
În ultimii ani, pare că tot mai mulți copii se confruntă cu probleme cauzate de lipsa de implicare a părinților când vine vorba despre educația lor. Deși, cel mai probabil, părinții nu fac acest lucru intenționat, ci, adesea, din lipsă de timp, asta nu înseamnă că micuții nu sunt afectați de situație.
Dacă ești părinte, înseamnă că-ți dorești ce este mai bun pentru copilul tău. Pentru a avea o relație bazată pe încredere și prietenie, ține cont de cele mai comune greșeli ale părinților și evită-le pe cât posibil. Iată care sunt cel mai des întâlnite greșeli făcute de părinți cu privire la educația celor mici:
Se bazează numai pe sistemul de învățământ de stat
Nu e OK să lași toată educația copilului tău în baza unui profesor; în general, profesorii sunt oameni cu suflet mare, pe care și-l împart în mii și mii de bucățele, câta una pentru fiecare copil care i-a trecut prin sala de clasă, dar nu poți să-i lași doar pe ei să îți educe copilul… mai ales profesorii plătiți cu salarii rușinos de mici de stat!
Foarte mulți părinți consideră că dacă cei mici merg la școală, este suficient pentru dezvoltarea lor. De multe ori, însă, această impresie atrage după sine eșecul copiilor în anumite domenii. Vina nu este neapărat a profesorilor, care își pot face datoria. Problema constă în numărul de elevi regăsit în toate clasele, număr care este destul de mare. Într-o clasă cu 30 de elevi, în mod sigur vor exista diferențe de nivel ale cunoștințelor. De ce? Pentru că fiecare copil are un ritm individual de asimilare și de învățare, iar profesorii nu au timpul necesar de a se ocupa de fiecare în parte. Unii elevi pot ramâne în urma materiei, în timp ce alții pot avea capacități speciale, la unele cursuri, care să le permită să fie cu un pas înaintea programei școlare. De aceea, părinții trebuie să intervină și să le acorde ajutor celor mici prin activități extracurriculare care le facilitează acestora accesul de informații folositoare. De exemplu, dacă micuțul tău are înclinații spre limba engleză, vizitează acum site-ul Shakespeare-School și înscrie-l la cursuri. Poți face acest lucru mai ales dacă îți dorești să învețe într-un mediu relaxant, plăcut, prin metode alternative, prin joacă, teatru și alte activități care îl vor face fericit!
Fiind atent la nevoile și capacitățile copilului tău, vei reuși să îi oferi ce este mai bun. Alege activități care îi antrenează acestuia și abilitățile sociale, pentru că sunt un bun prilej de dezvoltare personală.
Le permit copiilor să lipsească de la orele de sport, muzică sau desen
Deși poate nu pare, orele care presupun activitate fizică sau dezvoltarea unei laturi artistice și al unui simț estetic sunt la fel de importante precum orele de limba română sau de matematică. Prin permisiunea de a lipsi de la aceste ore, părintele nu face altceva decât să îi reducă șansele celui mic de a deveni un adult 100% funcțional, cu o viață activă, sănătoasă și cu preocupări diverse. Copiii trebuie încurajați spre aceste activități, mai ales pentru dezvoltarea psihică și fizică. În loc să forțezi, totuși, copilul, fără nicio explicație către aceste ore de curs, mai bine stai de vorba cu el, sincer și deschis, despre motivele pentru care nu își dorește să participe la aceste materii. Poți avea supriza să afli că motivul nu este unul întemeiat, ci anumite impresii pe care cel mic le are, cum ar fi faptul că nu desenează îndeajuns de frumos sau nu aleargă îndeajuns de repede.
În felul ăsta, se va crea oportunitatea perfectă pentru ca cel mic să vadă că are în tine un sprijin și un partener de discuție pe care se poate baza, dar și o ocazie de a-i arăta că întotdeauna va fi nevoie de muncă în tot ce va întreprinde și că acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțe prea ușor, mai ales la activitățile care îi plac. În plus, dacă observi că are înclinații spre aceste domenii, îl poți duce la cursuri în afara școlii, unde i se va acorda o atenție deosebită și unde va avea ocazia să practice, de la zero, activitatea preferată. În acest fel, copilul tău va îndrăgi ceea ce face și dezvoltarea sa va fi una armonioasă.
Nu le permit celor mici să fie independenți
Mulți părinți au impresia că au grijă de ei și îi ajută, dacă fac *totul* pentru copiii lor, inclusiv lucrurile pe care le-ar putea face singuri de la o anumită vârstă. Pe măsură ce copilul crește, el va învăța să facă anumite activități singur, cum ar fi baia, spălatul pe dinți, pregătirea hainelor pentru școală sau pregătirea ghiozdanului. De la copilărie, până în adolescență, este o perioada în care cei mici asimilează tot ce văd în jur și își construiesc conduite și obiceiuri. Dacă tu, ca părinte, vei sări în mașină în momentul în care cel mic și-a uitat caietul acasă sau vei insista să-l pregătești pentru școală când este îndeajuns de mare pentru a o face singur, nu îi vei fi de ajutor, ci dimpotrivă! Creezi un adolescent complet dependent de tine, care nu se va descurca niciodată singur și nu va avea curajul de a încerca lucruri noi. În plus, nu va putea fi vorba despre o responsabilizare sau asumare din partea copilului, pentru că acesta nu va avea cum să învețe aceste concepte.
Ca părinte, este bine să descoperi un echilibru când vine vorba despre comportamentul față de cel mic. Nu trebuie sa te porți nici distant, nici sufocant în relație cu acesta, ci trebuie să te concentrezi pe a construi o relație de încredere, bazată pe respect și comunicare, pentru a fi sigur că micuțul va avea parte de cea mai frumoasă copilărie și de o adolescență care îi va permite să-și pregătească cu atenție, dar și cu entuziasm, drumul în viață!