Management integrat înseamnă că deșeurile sunt sortate, prelucrate și depozitate „on site”, ca sa nu zic în locație Toate deșeurile colectate din județul Hunedoara ajung aici: din Petroșani, din Brad, Orăștie, Hunedoara, tot. Teoretic, ele sunt sortate pe mai multe fracții:
• fracția umedă sunt deșeurile municipale, resturile alimentare, tot ce ajunge în containerul negru. Si sigur că nu suntem cu toții pe cât de civilizați ne credem și ajung foarte multe deșeuri din plastic, metal și hârtie aici
• deșeurile din hârtie și carton sunt cele pe care le aruncăm în containerele albastre
• deșeurile din plastic și metal se colectează în containerele galbene (sau, la case, în punga galbenă)
• sticla se aruncă în containerele verzi, tip clopot
Deșeurile colectate separat se mai iau o dată la mână (literalmente) de către muncitori pe bandă. Un utilaj (buldozer) alimentează banda transportoare care duce deșeurile într-o încăpere unde muncitori cu echipament de protecție sortează, manual, doze, PET-uri, hârtie și alte deșeuri care pot fi valorificate. Nu sunt doar doze și plasticăraie aici, vă asigur. Nu o dată am văzut pungi de gunoi aruncat la nimereală… În containerele albastre sau galbene, contaminând astfel deșeurile existente.
Deșeurile în amestec sunt și ele sortate pentru a se elimina metalul și alte fracții folosibile. Ce rămâne se lasă la fermentat timp de 4 săptămâni în niște celule prevăzute cu canale de scurgere de unde este colectat levigatul și transportat la stația de epurare din apropiere. Levigat se numește zeama aia scârboasă care curge din gunoi.
Ce rezultă aici – compostul (impropriu spus, pentru că este plin de bucăți de plastic și câte altele) este încă o dată strecurat și apoi se folosește pentru a acoperi marea groapă de gunoi în care se depozitează resturile care nu mai pot fi valorificate. Această groapă este deja plină (depozităm în ea de aproximativ 7 ani), iar centrul de management integrat al deșeurilor este prevăzut cu patru astfel de celule. Deci, la ritmul actual de colectare, mai avem 21 de ani până când se va umple tot și trebuie să ne găsim alt loc în care să ducem gunoiul.
Eu, una, cred că fiecare învățător ar trebui să își ducă elevii în vizită la CMID Bârcea (de exemplu, în „Săptămâna Verde”), fiecare dintre noi ar trebui să știe ca odată dus la container, gunoiul nu dispare în mod miraculos. El este transportat cu mașini care consumă motorină, prelucrat într-o facilitate care consumă resurse, iar apoi depozitat într-o groapă în care va continua să fermenteze și să producă gaze până… cine știe când.
Levigatul scurs din celulele de fermentare dar și din groapa de gunoi ajunge într-un bazin și arată și miroase într-un fel specific. De fapt, mirosul este mai degrabă de amoniu și sulf. CMID este prevăzut și cu o stație de epurare a apei (a levigatului, zeama din gunoi), din acest bazin apa este filtrată și prin niște procese foarte complicate (inclusiv osmoză inversa) este purificată și depozitată într-un alt bazin. E multă chimie acolo, nu am prea înțeles eu tot ce se întâmplă, și din cauză că sunt utilaje operate electronic și totul pare foarte serios acolo. Apa rezultată este folosită pentru a uda groapa de gunoi.