99 la sută dintre textele mele sunt scrise cu diacritice, nuş’ dacă aţi observat. Diacriticele sunt bune. Diacriticele sunt trendy, diacriticele sunt cele care fac diferenţa dintre limba română şi „limba romana”. La şcoală am învăţat să scriem cu diacritice, pe messenger am învăţat că e OK şi fără. Nu-i bine.
Nu-i bine pentru că de multe ori, te uiţi pe un text şi tre’ să te gândeşti de două ori la ceea ce a vrut să exprime autorul. De exemplu: „Fiind duminica, aia de la magazinul online de peste mari si tari nu raspund la telefon”. Cine? Magazinul de peşte mari? Aaa, magazinul de peste mări şi ţări! Păi şi de ce n-ai spus aşa, autorule? :P
Am dat doar un exemplu, dar sunt atât de multe site-uri pe care diacriticele nu-şi găsesc locul pentru că aşa s-au gândit webmasterii… ca să nu mai vorbim de bloguri – e mai uşor să scrii într-o română aproximativă decât să te chinui puţin şi să înveţi unde-s situate pe tastatură ă, î, ş, ţ şi â. Haideţi, fraţilor, că-s doar cinci semne, nu ne-au făcut pe noi cinci semne!
P.S. Cineva, cândva, pe Interneţii ăştia mari, a scris un articol în engleză despre cum noi, românii, nu prea folosim diacriticele, mai ales atunci când scriem pe net – messenger, bloguri etc. – şi cum obiceiul prost s-a propagat atât de mult, încât găseşti texte fără diacritice şi pe unde nu ar trebui să fie. Dar nu mai găsesc articolul, iar King of Romania zice că el n-a scris aşa ceva. Un exemplu de text important scris fără diacritice am dat şi eu, dar nu m-a ascultat nimeni. La intrare în Primăria Hunedoara e acelaşi panou. :-|
Acum mi-e greu să scriu fără diacritice.
Susţin scrierea cu diacritice. Dacă vreţi să scrieţi mai uşor cu diacritice puteţi intra pe http://www.diacritice.ro/ şi urmaţi instrucţiunile de acolo.(aveţi mai multe beneficii, printre care acela că nu vi se mai inversează z cu y)
Adevărat. Pe messenger spui că mai merge, vorbeşti doar cu o persoană, foloseşti mai des marmotele şi atunci e ok, însă pe blog sau oriunde te adresezi mai multor persoane, cred că este musai.
Şi pe blogul meu toate articolele sunt scrise cu diacritice, cu excepţia primelor ( eram la început ), şi nu prea am răbdare să citesc un blog fără diacritice.
Dar să ştii că mie mi-a zis cineva că i se pare obositor că scriu aşa pe blog. Cu diacritice. Fiindcă e obişnuită ca pe net să nu fie căciuliţe. La fel şi pe facebook, că e obositor să citeşti aşa. Mie mi s-a părut ca şi când ar fi zis că e obositor să mănânci cu tacâmuri.
Off topic: Ţi s-a stricat ceseseul. Blogul tău e de stânga acum!
continuare din numărul trecut: pe iexplore. Pe mozilla, opera şi chrome e de centru!
@Copila blonda: interesantă comparaţie. Poate că fiind obişnuiţi ani buni cu texte fără diacritice, e mai greu de citit texte scrise corect. Dar dacă toţi scriem fără diacritice pentru că „asta se cere”… am ajunge ca programul de Revelion de la Pro TV. Că aia se cere. Manele. :))
Dacă nu dai de Titus, studiez eu mâine şi-i transmit lui Sebi, pe mess.
Eu nu scriu cu diactitice dintr-o cauza foarte nobila: nu pot sa instalez limba romana in windows si asa nu pot sa am diactitice la tastatura.
cu articolul asta vrei sa-l motivezi pe sebi? :)
@m3bis: dap, am făcut eu o treabă cât o nucă, m-au mâncat degetele să umblu în header. N-am ce-i face deocamdată, poate când îl prind pe Titus. :P Până atunci…
Cam de jumate de an scriu cu diacritice oriunde scriu.. blog, twitter, facebook, mail, mess.. orice. Am început să pun diacritice și la articolele mai vechi de pe blog. Cred că am găsit articolul de care ziceai :http://kitblog.com/2008/10/romanian_diacritic_marks.html
@Alexandra Cum adică nu poți instala limba română în Windows? ce Windows ai?
@kodeina: nope, a încercat – și reușit – Andrei Crivăț, dar după o vreme s-a lenevit. :( Ata ete.
Nope, nu vad rostul diacriticelor. Nu am limba romana instalata, pentru ca nici nu o folosesc, nu-mi trebuie de nici un fel. M-ar incurca la munca.
Plus ca incurci motoarele de cautare. Chiar daca acum folosesc cautari destepte care scot litera de baza din diacritic este mult mai greu sa faci match pe serpisorii respectivi. Si mult mai multa munca de procesare.
Nu sunt nici statul roman si nici nu detin firma oficiala incat sa mi se impuna diacritice. Dar consider ca daca esti un ziar care se respecta atunci trebuie sa pui diacritice.
Daca n-ar da lenea in mine, as fi prima convertita la diacritice! Dar ma straduiesc!
Nu mai am cd-ul de la Windows [XP]. :P
Ei na.. un cd cu windows xp nu se găsește :))
io scriu ,fara.inclusiv fara literele mari.cine considera ca spun ceva, poate sa se oboseasca sa ma citeasca.cine nu,mi se rupe.
nu am blog, iar mi se rupe..
dar pe blogurile cu mesaj economic si politic..iau destule injuraturi sau aprecieri, ca sa ocserv ca scrierile mele nu lasa lumea indiferenta.
cred ca fac asta si din cauza diriguitorilor limbii romane,care in loc sa o simplifice,sa fie accesibila majoritatii populatiei..ne freaca cu tot felul de schimbari.
din cate tin eu minte,limbile romanice au evoluat din latina vulgara si nu din latina culta.asa ca,in aceasta logica, scrierea fara diacritice o sa fie scrierea viitorului,daca o sa mai fie..
Denisa, eu gândesc altfel. Ce rost are să scrii cu diacritice când nu ştii să scrii nici măcar româneşte? Sincer acum. Mulţi deja s+au învăţat cu englezismele lor aham, oki, bye, kai, men şi alte tampenii ori prescurtări afk, brb etc. Nu poţi scrie lipsesc puţin sau ce?
Puştii spun că prescurtează că nu au timp. Ce dracului lipsă de timp să ai la 15 ani când în afară de şcoală nu faci nimic.
Cu riscul de a fi dezaprobat de multi, pentru mine e mult mai simpla varianta de a scrie fara diacritice. La urma urmei este vorba de simplificare si nu de altceva. Stiu, ca uneori trebuie sa te gandesti ce a vrut autorul sa scrie, dar eu zic ca merita sa scrii fara.
Textul de la Primărie are diacritice, numa’ că ungurești, hehe!
@TNH, ioi, da!
Felictiări. Susţin şi eu din toată inima scrisul corect, cel românesc, de la mama lui… :) Succes!
Şi eu scriu cu diacritice de ceva vreme. Şi fac asta peste tot. Pentru că doar aşa îmi va intra în obicei. La început stăteam să mă gândesc şi eram concentrat la fiecare cuvânt când puneam diacritice. Acum scriu normal, ca şi cum aş scrie fără. Chiar dacă încă mai pierd câte o „diacritică” pe drum, mă perfecţionez. Deci, pro diacritice :)
Ei bine eu sunt o habotnică a diacriticelor. Doar pe messenger, când e rost de multe emoticoane, nu folosesc diacritice. În rest practic şi încurajez scrisul corect, cu căciuliţe, virguliţe şi toate cele necesare.
Mai mult, mi se par obligatorii diacriticele în publicitate, acte oficiale, prezentări ş.a. Dacă văd că îmi trimite cineva o felicitare de sărbători, fie ea şi virtuală, unde de dragul fontului sau al lenei s-a renunţat la diacritice, consider că e lipsă de respect faţă de toţi destinatarii. Şi se practică mult prea des…
Nu e chiar obositor deloc mie unul îmi place să scriu cu diacritice.mai greu e pe messenger când vreau să folosesc emoticoane.