Dezvoltare personală. Cât de pretenţios sună şi cât de necesar este, de fapt, pasul ăsta! Dar nu vorbesc aici despre „dezvoltarea personală” pe care ţi-o recomandă diverşi vânzători de cărţi sau cursuri ce promit să-ţi schimbe viaţa într-o săptămână, nici de seminariile plătite cu bani grei din care afli că Gigel Seminaristul a pornit de jos şi acum face mii de euro susţinând tocmai acele seminarii din care tu nu înveţi, de fapt, nimic.
Dezvoltarea personală ar trebui să fie o iniţiativă personală – adică să îţi doreşti tu să creşti, să te dezvolţi ca om, iar pentru asta să faci tot tu ceva: să citeşti mai mult, să înveţi mai multe, să îţi dezvolţi o gândire analitică. Să nu mai fii dispus să mesteci toate mizeriile pe care ţi le dau cu lingura mass-media şi aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile – pe care îi vezi în fiecare seară la câte un post de televiziune, discutând cu patos despre orice subiect, azi la RTV, mâine la Antena3 şi poimâine la Realitatea. Dezvoltarea personală începe cu tine.
Cel mai important e să citeşti, să acumulezi informaţii noi, să înveţi o limbă străină [n-a omorât pe nimeni şi nu văd cum ţi-ar putea strica], să încerci să te specializezi într-un domeniu de activitate care ţi-e total străin. Şi cum Internetul e plin de „de toate”, nu-i o idee rea să începi să înveţi ceva online. Mai ales că dacă ştii unde să cauţi, găseşti resurse gratuite din aproape orice domeniu.
Cu toate că-s online din 1998, am pierdut şi eu mulţi ani navigând aiurea. Dar încerc să recuperez şi vă arăt ce am găsit eu până acum şi vă rog să-mi spuneţi şi voi, dacă ştiţi site-uri valoroase unde se găsesc cursuri gratuite de orice. Lăsaţi un comentariu cu link-ul şi eventual câteva detalii şi poate reuşim să facem o listă sănătoasă cu locuri în care se găseşte informaţia.
Ideea acestui articol mi-a venit după ce o prietenă m-a întrebat dacă ştiu ceva despre Link Academy. „Ce-i ăla?”, a fost răspunsul meu. Atunci, un alt prieten a concluzionat: „Îi clar, dacă Denisa n-o auzit de el, înseamnă că nu există”. :D Nu-i chiar aşa. Link Academy există, dar pe un Internet cu atât de multe resurse gratuite, cu atât de multă informaţie „mură-n gură”, pe care nu trebuie decât s-o asimilezi, mi se pare cam mare suma de 1.500 de euro pe un curs, fie el şi de un an.
Asta face Link Academy: promite cursuri de programare predate în limba română. Prima impresie, când am intrat pe Link-Academy.com, a fost că am dat peste un site copiat din engleză care încearcă să vândă foarte scump ceva ieftin. Şi cum v-am spus că sunt din 1998 pe Internet, am văzut nişte mii de site-uri la viaţa mea, ştiu când un site este „pe bune” şi când e o făcătură. Acum… nu zic că site-ul ăsta e o făcătură, doar că mie mi se pare că promite prea multe şi cere cam mulţi bani. Dar cum nu mă obligă nimeni să îmi fac cont sau să semnez un contract cu ei, cred că sunt în siguranţă.
Am căutat, totuşi, pentru prietena mea, câteva informaţii. Am găsit advertoriale pe site-urile Realitatea şi România Liberă, plus pe vreo trei bloguri, dintre care unul zic eu că a fost făcut special pentru promovarea acelui ultim şi foarte cuprinzător articol despre „prestigioasa Link Academy”: „„seems legit”. În fine, ideea e că nu mi se pare o investiţie bună şi dacă aş avea la dispoziţie un an şi 1500 de euro ca să învăţ programare, aş putea s-o fac singură. Dacă nu v-am convins, vă las pe voi să vă lămuriţi cu link-ul ăsta. Link Academy este noul nume al IT Academy. De ce ţi-ai schimba numele, dacă eşti firmă serioasă şi colaborezi cu Cambridge?
[Preţurile sunt astea:]
Economisiţi 400 EURO dacă vă înscrieţi astăzi:
Program LINK Academy |
pentru înscrieri până la 31.12.2012. * |
preţ integral |
12 rate |
şcolarizare online |
1440 |
1900 |
133 |
mod tradiţional de şcolarizare | 1575 |
1900
|
146 |
Şi acum să revenim la oile noastre.
Coursera. Nu mai ştiu de unde am aflat despre el, Am aflat despre el de la Ligia Adam. Deci nu mai ştiu de unde am aflat despre el. Ştiu doar că la un moment dat am văzut la Bogdana Butnar pe blog un „jurnal de student” şi cât scriam partea de mai sus, am avut un deja vu: cineva, undeva, a mai scris despre resursele online pentru învăţare, încercând să compileze o listă. Dar nu mai ştiu nici cine şi nici unde. M-am înscris la câteva cursuri, le-am abandonat, dar asta nu înseamnă că n-o să mă întorc. Pe Coursera.org găsiţi cursuri online ale unor universităţi renumite: Princeton, Columbia, Caltech, Stanford etc. Vă alegeţi cursul, vă înscrieţi şi când începe predarea, trebuie să „faceţi prezenţa”. Se dau teste, aveţi un profesor adevărat, tot tacâmul. Numai timp să fie şi voinţă.
Udemy. Pe ăsta l-am descoperit abia acum, zice că e cel mai mare loc pentru învăţarea online. Aici găsiţi cursuri de tot felul, de fapt tutoriale video. Şi mi se pare că e un fel de Wikipedia al site-urilor de învăţare, pentru că prin programul Teach2013, anul ăsta oricine poate deveni „profesor”. Un site uşurel, la prima vedere. După ce mă lămuresc ce-i cu el revin cu un comentariu.
Babelyou. Poate că există şi site-uri cu lecţii mai bune de limbi străine, dar eu pe ăsta l-am găsit prima dată şi de aici am început cu limba spaniolă. Urmează, în sfârşit, germana, de care îmi tot promit de vreo trei ani că mă apuc s-o învăţ şi de care în continuare mă feresc ca dracu’ de tămâie. L-am găsit căutând pe YouTube cursuri gratuite de limbi străine.
MIT OpenCourseware. Celebra Massachusetts Institute of Technology a pus la dispoziţia tuturor materiale din 2.150 de cursuri din 36 de domenii. Nu sunt cursuri interactive, nu e distractiv să le citeşti decât în măsura în care consideri că e fun să ştii cât mai multe lucruri din cât mai multe domenii.
OpenCulture. Aici am găsit 500 de audiobook-uri gratuite. Pentru leneşul din tine, o modalitate mai simplă de-atât nu găseşti să „citeşti” fără să citeşti.
Codecademy. După cum îi spune şi numele, dacă vrei să înveţi să „scrii” cod, de aici începi.
Education Portal. Cred că am dat peste o comoară! Aici puteţi vedea despre ce-i vorba. Sunt cursuri de bază, informaţii care se predau în primii doi ani de facultate, cu materiale video şi – foarte interesant – urmând aceste cursuri, studenţii americani pot obţine „credite” în universităţile americane. Universităţile offline, adică. Foarte tare!
Şi nişte cursuri:
Introduction to Artificial Intelligence, curs video gratuit oferit de Stanford
Physics for Future Presidents, curs video de fizică de la Berkeley
ultimele două via TED
Aşadar, dacă aveţi şi alte site-uri, lăsaţi link-urile în comentarii, să punem mână de la mână şi să facem mai multe mâini. :) Şi spor la învăţat!
Mai stiu: Khan Academy, Memrise, TED-Ed, Duolingo, Livemocha si 3ND (3 Nights and Done). Extra: eduPort (aplicatie pe Android) si World History Crash Course (o serie de video-uri pe Youtube).
Si-asa stam cu diplomele agatate in cui si ne ,,bucuram” de somaj… Una in plus mai conteaza?
Tot cu plata e lynda.com. pentru mine a fost siteul de baza cu tutoriale adobe.
Hah, la fix. si noi ne pregatim sa invatam germana, deci Babelyou o sa fie puricat putin :P
Wow, ce faine-s site-urile. Acuma caut si eu prin ele, mi se pare super ideea ta de a „colectiona” link-urile astea.
http://venture-lab.org – cateva cursuri de la Universitatea Stanford
Mie imi plac cursurile de la coursera. Eu urmaresc numai partea video si sunt multumita de nivelul si calitatea cursurilor. In plus am ocazia de a invata lucruri din diferite domenii. Abia astept sa inceapa cursul de gastronomie (https://www.coursera.org/course/scigast).
Excelenta ideea de a aduna impreuna aceste resurse. :)
am ajuns la concluzia ca o carte o citesti mai repede decat sa citesti online.dupa lungi si multe seri in care citeam pe internet intr-o zi am deschis o carte de vanzari si ce sa vezi ? interesul a fost de 10 ori mai mare.nu imi mai lacrimau ochii dupa prima ora dar ma rog o sa mai studiez problema poate ma insel.totusi recomand si cititul din carti.(LA MULTI ANI si un 2013 plin de tot ce iti doresti)
Ai muncit ceva la articolul ăsta şi chiar e super, doar că învăţarea asta cere şi ceva bani serioşi la cum apar lucrurile.
Cât despre audiobook-uri, istea-s preferatele mele, la vară vreau să îmi iau bicicletă şi să dau pedale la greu aşa că se impunea un fundal sonor inteligent. Slăbesc şi mă culturalizez în acelaşi timp.
@Cristi: Chiar nu ai nevoie de bani pentru a invata online cand ai la dispozitie atatea resurse utile si gratuite, cum sunt majoritatea celor mentionate in acest post si in comentarii.
Foarte tare articolul. Ar fi un exemplu de pus intr-un manual de bogging pozitiv :)
eu am am intrat pe coursera si e foarte bun site-ul. la unele cursuri ofera si niste diplome, daca le urmezi pana la capat si faci toate testele la timp.
Hai sa fim seriosi, cat poti invata individual si inca de pe net. Mi-am pierdut 4 ani de viata la facultate in CJ, crezand ca „facem programare”. Intr-adevar, ai bazele dupa ce termini, dar dupa ce te angajezi, realizezi ca esti la ZERO, esti junior si inveti de la firma care te-a angajat ce trebuie. M-am uitat putin pe programa de pe Link; din cate vad eu, e frumos structurata. Daca incepi cu bazele OOP( ceea ce in facultate era un mit), atunci esti pe drumul cel bun, iar din cate vad la Link te initiaza cum trebuie. Sunt de parere ca daca esti format de o institutie privata( pe bani, ca deh) sau in general de cineva in privat, un mentor, altcumva inveti ” fratica”. Mai lasati voi rahaturile de genul ” invata din carti” sau stiu eu ce. Inveti bazele, dar nu intri in detaliu. Am facut putin research despre Link; numai vorbe urate am vazut, dar ironia se afla in oamenii care nici macar nu au studiat acolo, fiind niste ipocriti care-si dau cu parerea. Da, site-ul e varza si nu inspira incredere, dar hei, uita-te la ei ce sediu au si pana la urma ce superb sunt structurate cursurile, programa lor. Oameni din cate vad s-au inscris si se mai inscriu; pana acum nimeni nu a facut panarama la adresa lor, dupa ce au studiat( eu unul faceam daca era ceva). Ce sa zic, decat sa merg la Automatica si Calculatoare si sa fac matematica de-mi sare capul combinata cu „exercitii de informatica”, adica tot mate de nu mai stiu de capul meu, mai bine m-as duce la altceva si m-as inscrie la o institutie care ma invata la rece si intr-un final dau examen si de Oracle Associate sau professional. Daca termini cursul lor si ai acel certificat, diploma de licenta e un jaf. Apropo, de cei care smiorcaie. E posibil sa inveti intr-un an de zile daca esti luat de la zero spre varf, dar trebuie studiat INTENSIV( 6-8 ore pe zi). Studentii in ziua de azi studiaza in cluburi. Asa ca nu va mai plangeti cand diploma voastra e luata pe copiat si alcool. O generatie de loseri( no offence, dar trebuia s-o spun)