Așa grăit-a o reporteriță de la Realitatea TV, la jurnalul orei 12 [citat aproximativ, din memorie]. Normal că nu se văd roz, că aţi fost orbiţi cu toţii de flacăra violetă. Bine că n-a zis că nu se văd „roze”, de la jurnaliştii din ziua de azi mă aştept la orice!
Şi mai am câteva nedumeriri:
- de ce, la unele instituţii publice, dar nu numai la acestea, ci şi la multe firme şi în multe anunţuri şi reclame, suntem sfătuiţi ca, „pentru nelămuriri”, să sunăm la un număr de telefon sau să ne adresăm unei persoane de contact?
Păi nu sunăm pentru a fi nelămuriţi, sunăm pentru lămuriri suplimentare! - Cred că nu există jurnal de știri fără să aflăm că „medicii avertizează” sau „medicii ne recomandă să” ceva, la fel cum nu există jurnal fără „șoferii spun că” sau „oamenii spun” te miri ce. Unii dintre șoferi poate că spun ceva, dar sunt convinsă că nu toți șoferii spun ceea ce zic știriștii la teve.
- Preferata mea, de când cu codurile verzi, galbene și roșii, meteorologii avertizează. Nu contează prea mult ce au zis meteorologii sau dacă meteorologii erau de fapt… unul singur, cel care era de serviciu la INMH când au sunat reporterii, știrea trebuie neapărat formulată așa: „meteorologii avertizează”. Ca să fie mai de impact.
- Dar nu numai meteorologii avertizează, şi medicii se pare că nu fac altceva decât să stea toată ziua cu telefoanele în mână, sunând la televiziuni ca să avertizeze populaţia să se hidrateze, să nu iasă din casă când soarele dogoreşte, să stea acasă între orele 11 – 17 etc.
- La postul local de televiziune Antena 1, majoritatea ştirilor încep cu câte un titlu scurt. Iar când spun „scurt”, mă refer la un titlu foarte, foarte scurt. Ştiţi titlurile din ziare, în care predicatul este înlocuit de o virgulă, pentru că nu le ajunge spaţiul? Aşa sunt şi titlurile de la Antena 1 Deva: „Ziua copilului, sărbătorită la Deva”, „Audiat de DNA”, „Fără apă rece”, „Ceartă ca la uşa cortului”, „Handbalistele, campioane la nu-ştiu-ce” etc.
Titlurile astea sunt puse de oameni care au lucrat sau încă lucrează în presă şi care au impresia că dacă ar pune titluri mai lungi, acestea „n-ar încăpea” în jurnalul de ştiri. Iar jurnalul arată de parcă prezentatoarea ar citi o pagină de ziar…
Vezi şi: Clişee din mass-media 1, Clişee din mass-media 2, Şi asta pentru că.
Eu sunt mai inginer de felul meu… dar daca „roz” in propozitia din titlu este adverb, el nu se acorda cu „lucrurile”, insotind verbul. Cum se vad lucrurile? Roz! :)
Ai uitat de celebrul „romanii vor” :))