– Lupus, is it lupus?, întreba ipohondrul George Costanza când s-a dus la doctor.
– It’s not lupus, răspundea întotdeauna doctorul House din serialul omonim.
Ei bine, astăzi, de Ziua Mondială a Lupusului, blogul meu s-a îmbolnăvit parţial de această boală. Am vrut să zic „boală oribilă” sau „boală necruţătoare”, dar sunt sătulă de clişee, asta mai lipseşte, să le „produc” chiar eu. Toate bolile sunt oribile.
De ce mi-am îmbolnăvit de bunăvoie pagina asta cu simptomele lupusului? Pentru că e important să le cunoaştem. Spre deosebire de blogul meu – şi multe alte bloguri care s-au „îmbolnăvit” astăzi -, în viaţa reală boala nu ţine de un script pe care îl poţi dezinstala dacă te deranjează. Aici eu am controlul asupra „bolii” şi am decis să vă arăt şi vouă care sunt simptomele lupusului. La un moment dat, cititul poate deveni enervant, obositor, nu mai merge scroll-ul, pagina începe se tremure. Toate simptomele astea sunt realitatea de zi cu zi a bolnavilor de lupus. Noi suntem norocoşi că nu avem nevoie de un buton „X” de închidere a scriptului şi în viaţa reală!
Lupus Eritematos Sistemic este o boală autoimună, necontagioasă, imposibil de prevenit şi greu de diagnosticat, fiind supranumită „boala cu o mie de feţe” din cauza multitudinii şi diversităţii simptomelor. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât profilul fiecărui pacient este diferit.
Cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri la femei decât la bărbaţi poate indica faptul că boala este declanşată de anumiţi hormoni, pe lângă o predispoziţie genetică. Există o serie de factori de mediu care stimulează declanşarea bolii, precum: stresul, expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui, şi fumatul.
Potrivit statisticilor, în România există aproximativ 9.000 de persoane diagnosticate cu LES, 93% dintre acestea fiind femei cu vârsta medie de 43 de ani. Două treimi dintre pacienţii adulţi cu Lupus Eritematos Sistemic au vârsta sub 45 de ani. Mai mult decât atât, jumătate dintre pacienţi nu îşi mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii.
Dacă vreţi să experimentaţi virtual toate simptomele acestei boli, daţi click ca să vedeţi tot articolul şi jucaţi-vă.